άνδρας μπροστά σε υπολογιστή και γυναίκα δίπλα του

Οι δημιουργοί το έχουν ονομάσει «bluetooth του εγκεφάλου».

Κάποτε η ιδέα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να ελέγχουν υπολογιστές με τη σκέψη τους ανήκε στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.

Μια εταιρία νευροαγγειακής βιοηλεκτρονικής ιατρικής φιλοδοξεί να κάνει αυτή την ιδέα πραγματικότητα, με τη νέα της συσκευή Strentrode.

Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία που επιτρέπει σε άτομα που έχουν χάσει τον έλεγχο του σώματός τους, να ελέγχουν υπολογιστές με τον εγκέφαλό τους.

«Είναι μια τομή για τον χώρο της διασύνδεσης εγκεφάλου-υπολογιστή. Με χαρά ανακοινώνουμε ότι έχουμε δημιουργήσει μια πλήρως εμφυτεύσιμη ασύρματη τεχνολογία που δεν απαιτεί εγχείριση ανοιχτού εγκεφάλου, που αποκαθιστά τις ελευθερίες των ανθρώπων με σοβαρή αναπηρία» δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρίας, Τόμας Όξλεϊ.

Η συγκεκριμένη συσκευή αποτελείται από ένα σωληνάκι συνδεδεμένο με ηλεκτρόδια, το οποίο περνάει μέσα από ένα αγγείο και καταλήγει στον εγκέφαλο.

Η Strentrode έχει δοκιμαστεί ήδη με επιτυχία σε δύο ασθενείς με παράλυση λόγω αμυοτροφικής πλευρικής σκλήρωσης (ALS).

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 28 Οκτωβρίου αποκαλύπτει πως οι δύο συμμετέχοντες κατάφεραν να ελέγξουν επιτυχώς ένα λειτουργικό σύστημα Windows 10 για να γράψουν μηνύματα, να κάνουν διαδικτυακά ψώνια και να διαχειριστούν τα οικονομικά τους.

Ο πρώτος συμμετέχων κατάφερε να χρησιμοποιήσει τη συσκευή χωρίς επίβλεψη έπειτα από 86 μέρες, ενώ ο δεύτερος κατόρθωσε να χρησιμοποιήσει τη συσκευή μόνος του μετά από διάστημα 71 ημερών.

Σημείωσαν επιτυχία στην «ακρίβεια δακτυλογράφησης και επιλογής μέσω κλικαρίσματος» σε ποσοστά 92,6 % και 93,2 %, αντίστοιχα.

«Αυτό που κάνουμε διαφορετικά είναι ότι χρησιμοποιούμε τα αιμοφόρα αγγεία ως τον φυσικό δρόμο για τον εγκέφαλο και τα εσωτερικά με ηλεκτρόδια ή αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν την εγκεφαλική δραστηριότητα», υπογράμμισε ο Όξλεϊ στο βίντεο.

Ο Γκράχαμ Φέλστεντ, ένας εκ των συμμετεχόντων, δήλωσε ότι η χρήση του Stentrode τού άλλαξε τη ζωή.

«Μου έχει επιτρέψει να είμαι ξανά παραγωγικός, να ψωνίζω, να κάνω συναλλαγές και να αναθέτω σε αρμοδιότητες στα μέλη της ροταριανής λέσχης στην οποία ανήκω. Είναι απίστευτο να ξανακερδίζω αυτό το επίπεδο ανεξαρτησίας», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε σχετικό βίντεο εδώ:

Πηγή: www.ieidiseis.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή