λογότυπο της εφαρμογής Syros access point

Η εφαρμογή “SYROS AccessPoint”

Μπορεί μία εφαρμογή για κινητό τηλέφωνο να αλλάξει τη ζωή μας; Κι όμως, κάποιες εφαρμογές δε μας βοηθούν απλά στην επικοινωνία, ούτε είναι απλώς για διασκέδαση, αλλά πραγματικά προσφέρουν πολύτιμες υπηρεσίες σε ανθρώπους που δεν μπορούσαν να τις φανταστούν.

Μία τέτοια περίπτωση αποτελεί η εφαρμογή που δημιουργήθηκε από Συριανούς επιχειρηματίες με ευαισθησία και μεράκι προς αυτό που κάνουν! Το “SYROS AccessPoint” είναι μια εφαρμογή για Android συσκευές , όχι μόνο για να (προσπαθήσουμε να) βοηθήσουμε τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα (εκείνους που ζουν μόνιμα στο νησί της Σύρου, και αυτούς που το επισκέπτονται για τουρισμό), αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε τους υπόλοιπους και να τους αποτρέψουμε από το να παρκάρουν σε χώρους στάθμευσης ΑμεΑ.

Αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι οι ελληνικές πόλεις σχεδιάστηκαν πολύ πριν τη διέλευση του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να έχουν προικοδοτηθεί με ένα δίκτυο δημόσιων χώρων που καταλαμβάνονται από υλικά και χρήσεις αφιλόξενες στον χρήστη της πόλης, κυρίως σε ειδικές ομάδες πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρία. Η Σύρος δεν αποτελεί εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα.

Αν θέλει κάποιος να προσεγγίσει το φαινόμενο της αναπηρίας με σημειολογικούς όρους, θα διαπιστώσει ότι η αναπηρία μπορεί να προσδιοριστεί ως ένα σύνθετο και μεταβαλλόμενο φαινόμενο, που οφείλεται στην αλληλεπίδραση των προσωπικών χαρακτηριστικών ενός ατόμου και των χαρακτηριστικών του περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο το άτομο αυτό ζει.

Ζούμε σε μία εποχή όπου τα κοινωνικά θέματα μπαίνουν ολοένα και περισσότερο στο μικροσκόπιο, καθώς υπάρχει συνεχής αύξηση της προθυμίας κι ευαισθητοποίησης.

Βάζοντας ο καθένας το λιθαράκι του, στο τέλος πάντα χτίζεται κάτι μεγάλο.

Παίρνεις παράδειγμα από κάποιον και με τη σειρά σου οφείλεις να δώσεις κι εσύ κίνητρο και έναυσμα στον επόμενο ο οποίος θα κάνει κάτι καλύτερα από εσένα, και πάει λέγοντας, προσπαθώντας πάντα ο κόσμος που αφήνουμε πίσω μας, να γίνεται εκθετικά καλύτερος.

Με αυτή τη σκέψη, γεννήθηκε και το “SYROS AccessPoint”.

Οι δημιουργοί Νίκος Λειβαδάρας & Γιάννης Ρούσσος

“Θέλησα να βγάλω μία εφαρμογή η οποία να κάνει τη ζωή των συνανθρώπων μας με κινητικές δυσκολίες, λίγο πιο εύκολη. Για να υλοποιήσω όμως κάτι τέτοιο, χρειαζόμουν και τη βοήθεια ενός γνώστη επί του θέματος. Έτσι επικοινώνησα με το Νίκο Λειβαδάρα – μηχανικός στο επάγγελμα-, ο οποίος φέρει πολυετή εμπειρία στο χώρο της προσβασιμότητας των ΑμεΑ, όντας και ενεργό μέλος της AccessLab (νεοφυής επιχείρηση πολεοδόμων μηχανικών γεω-πληροφορικής επιλύοντας ζητήματα προσβασιμότητας).

Το “SYROS AccessPoint” ξεκινάει και τελειώνει καθαρά στις δικές μας δυνάμεις. Με δική μας πρωτοβουλία, βγήκαμε στους δρόμους, «χτενίσαμε» κυριολεκτικά το νησί, ανακαλύπτοντας μέχρι και την τελευταία ράμπα, ενσωματώνοντας όλα τα δεδομένα στους χάρτες της πλατφόρμα της εφαρμογής. Εγώ έπειτα επιμελήθηκα των γραφικών και της σύνθεσης της εφαρμογής κι ο Νίκος του θεωρητικού κομματιού και της τεχνογνωσίας” ανέφερε στο Cyclades24.gr, ο Γιάννης Ρούσσος ένας εκ των δύο δημιουργών.

Το SYROS AccessPoint πρόκειται για μια δωρεάν εφαρμογή μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που αποσκοπεί στην υποβοήθηση ατόμων με κινητικές δυσκολίες στη Σύρο των Κυκλάδων. Η εφαρμογή παρουσιάζει όλες τις καταγεγραμμένες θέσεις στάθμευσης για ΑμεΑ, όλες τις ράμπες της Ερμούπολης και των παραθαλάσσιων οικισμών και όλες τις προσβάσιμες παραλίες του νησιού, συμβάλλοντας στην αποτελεσματική μετακίνηση τόσο των κατοίκων του νησιού όσο και των επισκεπτών που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

Πως χρησιμοποιείται η εφαρμογή

Η χρήση της εφαρμογής “SYROS AccessPoint” είναι ιδιαιτέρως απλή και στηρίζεται ουσιαστικά σε δύο μενού, τα οποία παρουσιάζονται κατά το άνοιγμα της εφαρμογής.

Στα αριστερά, υπάρχουν οι χώροι στάθμευσης, οι ράμπες και οι προσβάσιμες παραλίες. Επιλέγοντας οποιαδήποτε από τις παραπάνω εντολές, εμφανίζεται ο χάρτης της Σύρου με επιλεγμένα τα στοιχεία της κατηγορίας που έχει επιλέξει ο χρήστης.

Στα δεξιά, υπάρχουν οι επιλογές «Τοποθεσίες» και «Η Τοποθεσία Μου» με τις οποίες μπορείτε να πλοηγηθείτε χωρικά στην εφαρμογή.

Όπως αναφέρει ο Γιάννης Ρούσσος στη δημοσίευση που έκανε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:

«Δεν είναι θέμα νομοθεσίας, είναι θέμα παιδείας και πολιτισμού:

– Να μη σταθμεύουμε σε θέσεις ΑμεΑ
– Να μη σταθμεύουμε μπροστά σε ράμπες
– Να βοηθάμε εμποδιζόμενα άτομα σε οποιαδήποτε έκφανση της ζωής τους
– Να προάγουμε τον προσβάσιμο τουρισμό.»

Ενώ οι δύο δημιουργοί δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν το επόμενο τους βήμα εφόσον του ζητηθεί σε κάποιο γειτονικό νησί των Κυκλάδων!

Βρείτε την εφαρμογή στο Google Play:
https://play.google.com/store/apps/details?fbclid=IwAR05eRXLIdLFrXaOnOArVexc5ZnYmpp770qV6_dWsLQ3UryinjxZxsECU9Q&id=com.janrus27.syros_accesspoint

Πηγή: www.cyclades24.gr

Διαβάστε επίσης:

Ελληνική εφαρμογή εντοπίζει τα χημικά πρόσθετα σε προϊόντα

 

Όλα τα δικαιώματα του ταξιδιώτη και του καταναλωτή σε μια εφαρμογή

Εφαρμογή «διαβάζει» συναισθήματα και τα μετατρέπει σε ήχο για ανθρώπους με προβλήματα όρασης

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή