Το σήμα των ΑμεΑ και το λογότυπο του Συνήγορου του πολίτη

Ήταν πραγματικά ευχάριστη είδηση αυτή που δημοσιεύτηκε προ ημερών σε αρκετά Μ.Μ.Ε. με τίτλους όπως «”Οδύσσεια” η καθημερινότητα των αναπήρων» και «Ισότιμη συμμετοχή των παιδιών με αναπηρία στην εκπαίδευση». Και ήταν τίτλοι που αναφέρονταν σε μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα, όπως καταγράφονταν από τον Συνήγορο του Πολίτη στην ετήσια έκθεσή του.

Σημαντικό: Η έκθεση πήρε δημοσιότητα αφού ο Συνήγορος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, στο Αιγάλεω, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ και ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα συγκεκριμένα Κέντρα Ειδικής Εκπαίδευσης.

Ήταν ένα καλό, ένα θετικό βήμα που ελπίζουμε ότι έφτασε και στα αυτιά των μελών του πρωθυπουργικού γραφείου και της κυβέρνησης που ομολογουμένως έδειξαν μεγάλη κινητικότητα και αποφασιστικότητα από τις πρώτες μέρες που η νέα κυβέρνηση ανέλαβε την εξουσία. Αυτό πρέπει να το αναφέρουμε με χαρά και ελπίδα.

Αλλά…..

Έπρεπε να πάει ο Συνήγορος του Πολίτη στο Εργαστήριο του Αιγάλεω με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα ΑΜΕΑ το 2019 για να δοθεί δημοσιότητα στην Έκθεσή του; Και ποιος είναι ο Συνήγορος του Πολίτη; Το ξέρετε; Και τι είναι ο Συνήγορος του Πολίτη; Αυτό το ξέρετε; Υπάρχει γενικά μια «θολούρα» για τον Συνήγορο του Πολίτη, για τις Εκθέσεις του, για το όνομά του, για τις δραστηριότητές του κι αυτό δεν είναι θετικό. Ούτε για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, ούτε για τα Μ.Μ.Ε.

Τι είναι ο Συνήγορος του πολίτη;

Να σας πούμε λοιπόν: Ο θεσμός δημιουργήθηκε το 1997 και κατοχυρώθηκε με νόμο το 2003. Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή που έχει ως δηλωμένο σκοπό τη διαμεσολάβηση μεταξύ των πολιτών και της Διοίκησης, δηλαδή των δημοσίων υπηρεσιών, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και ορισμένων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας. Η διαμεσολάβηση αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, την υπεράσπιση του πολίτη έναντι διακρίσεων εις βάρος του, την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και την τήρηση της νομιμότητας.

Από το 2016, Συνήγορος του Πολίτη είναι ένας νέος άνθρωπος, ο Ανδρέας Ποττάκης δικηγόρος και κάτοχος διδακτορικού του Συνταγματικού Δικαίου από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, γιος του πρώην υπουργού και βουλευτή Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Ποττάκη. Και από τις 12 Ιουλίου του 2018 έχει οριστεί Βοηθός Συνήγορος για την κοινωνική προστασία ο Γιάννης Κωστής, διοικητικός επιστήμονας, απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης.

Ωραία λοιπόν. Τους απευθύνουμε τα εύσημα , τις ευχαριστίες του Αναπηρικού Κινήματος και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία, έστω και καθυστερημένα- κυρίως για τον κ. Ποττάκη. Και να συμπληρώσουμε ότι η Έκθεση για την οποία μιλάμε είναι η ετήσια έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για το …. 2018! Για το 2019…. Θα δούμε.

Η περυσινή Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στην …. Ευγενική μας γκρίνια. Με κάποιαν αφορμή, η περυσινή Έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη πήρε δημοσιότητα ένα χρόνο μετά. Και σ αυτήν, αναφέρονται όλα τα τεράστια προβλήματα πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους, δημόσια κτίρια και μέσα μεταφοράς, διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον, περιορισμό των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων και αναπηρικών συντάξεων, αδυναμία ένταξης των παιδιών στη σχολική εκπαίδευση. Και αυτά είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία στην Ελλάδα . Ανάμεσα στα προβλήματα που διαπιστώνονται είναι η προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ στα μέσα μαζικής μεταφοράς, κυρίως λεωφορεία και τρόλεϊ που λόγω παλαιάς κατασκευής έχουν στενούς χώρους και κακή συντήρηση και δεν παρέχουν διασφάλιση για την έγκαιρη και ασφαλή μετακίνηση.

Στη σωστή κατεύθυνση κρίνεται η προσθήκη πινακίδων πληροφόρησης στις στάσεις, αλλά δεν απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες ΑΜΕΑ, όπως τους τυφλούς.

Την ίδια ώρα, οι θεσπισμένες ειδικές ρυθμίσεις για την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία σε κοινόχρηστους χώρους που προορίζονται για την κυκλοφορία πεζών συχνά δεν εφαρμόζονται είτε λόγω των κλίσεων είτε λόγω της στενότητας ή ανυπαρξίας πεζοδρομίων.

Αδυναμία πρόσβασης έχουν και πολλά δημόσια κτίρια, μεταξύ των οποίων ακόμα και δικαστήρια, παρά το γεγονός ότι κρίνεται αναγκαία η ειδική μέριμνα για την πρόσβαση των ΑΜΕΑ στην παροχή νομικών πληροφοριών και υπηρεσιών ώστε να διασφαλιστεί το δικαίωμα πραγματικής πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Στην εργασία σημειώνεται ότι οι υποθέσεις που αφορούν διάκριση λόγω αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης εμφανίζουν σταδιακή αύξηση ενώ αφορούν λιγότερο τον ιδιωτικό και περισσότερο τον δημόσιο τομέα.

Επίσης, ενώ με νόμο του 1998 ορίζονται συγκεκριμένες ποσοστώσεις για τις προσλήψεις ατόμων με αναπηρία στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι ποσοστώσεις αυτές έχουν εξαιρετικά περιορισμένη εφαρμογή στον ιδιωτικό τομέα.

Το meallamatia.gr στην διάθεση όλων για συνεργασία και βοήθεια

Δεν συνεχίζουμε την καταγραφή. Όλα αυτά και άλλα τόσα και άλλα τόσα και άλλα τόσα, έχουν επίσημα καταγραφεί στην Έκθεση του 2018. Κανείς δεν την διάβασε; Κανείς δεν διάβασε την επισήμανση ότι « με τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία, λόγω της δημοσιονομικής προσαρμογής, η θέση των πολιτών με αναπηρία έχει επιδεινωθεί, επειδή μειώθηκαν στην ουσία τα κατώτατα ποσά συντάξεων και ταυτόχρονα μειώθηκε ή εξαλείφθηκε το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) που συμπλήρωνε τις συντάξεις» ;

To meallamatia.gr ασχολείται επισταμένως με την αναπηρία κάθε είδους επί πολλά χρόνια. Έχουν γίνει δημοσιεύσεις επί δημοσιεύσεων, διαλέξεις επί διαλέξεων, συγκεντρώσεις επί συγκεντρώσεων, ημερίδες επί ημερίδων, συνέδρια επί συνεδρίων….. Κανείς από τους κυβερνώντες δεν ενδιαφέρθηκε να ρωτήσει καν; Μόνον ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, που είναι και ο ίδιος ανάπηρος;

Και για να ολοκληρώσουμε: Το meallamatia.gr, οι συνεργαζόμενες δομές, οι εθελοντές μας, οι διακεκριμένοι αρθρογράφοι μας, οι συνεργάτες μας, οι Ενώσεις και οι Ομοσπονδίες, οι σύλλογοι…. Όλοι τέλος πάντων που ασχολούνται καθημερινά με ΟΛΑ ΟΣΑ κατέθεσε ο Συνήγορος του Πολίτη το 2018 (!!!!!!), είμαστε στη διάθεση κάθε υπεύθυνου ατόμου ή οργάνου της πολιτείας για να συνεισφέρουμε κάθε βοήθεια και συνεργασία.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή