• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • Συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών με το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας
Χέρι που νοηματίζει και λογόρτυπα Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών (ΠΕΜ) και Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΕΝΓ)

ΚΟΙΝΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Νέα πρωτοποριακή συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών (ΠΕΜ) με το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΕΝΓ)

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ), στο πλαίσιο των συμπράξεών της με σημαντικούς επαγγελματικούς και κοινωνικούς εθνικούς φορείς, υπέγραψε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 Μνημόνιο Συνεργασίας με το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΕΝΓ).

Το Μνημόνιο Συνεργασίας συνυπέγραψαν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνάντησης των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των δυο φορέων, ο Πρόεδρος του ΣΔΕΝΓ, Γεώργιος Στάθης, και η Πρόεδρος της ΠΕΜ, Βασιλική Ντανταβασίλη.

Οι δυο σύλλογοι προέβησαν στην υπογραφή του μνημονίου με σκοπό τη σύμπραξη του ΣΔΕΝΓ με την ΠΕΜ και στόχο την ανταλλαγή πληροφοριών, τεχνογνωσίας και πόρων, την αμοιβαία διεξαγωγή έρευνας, και τη συνεργασία σε θέματα επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, αλλά και σε άλλους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα συνεργασίας περιλαμβάνει τα εξής:

  • Ανταλλαγή πληροφοριών και αλληλοϋποστήριξη κατά τη διάρκεια εθνικών ή διεθνών διασκέψεων και άλλων εκδηλώσεων για μεταφραστές και διερμηνείς.
  • Ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με διεθνή, περιφερειακά και εθνικά εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης για μεταφραστές και διερμηνείς και συνεργασία σε διάφορους τομείς επαγγελματικής κατάρτισης και ανάπτυξης.
  • Αμοιβαία ανταλλαγή υλικού, τεχνογνωσίας και εξειδικευμένων γνώσεων και πληροφοριών, για εκπαιδευτικούς, ερευνητικούς ή λειτουργικούς σκοπούς των σωματείων.
  • Αμοιβαία ανταλλαγή ενημερωτικών δελτίων και ευρύτερη συνεργασία για τους σκοπούς αμοιβαίας προβολής του έργου και των δράσεων των δυο σωματείων.

Κατά την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας, ο πρόεδρος του ΣΔΕΝΓ, Γιώργος Στάθης, δήλωσε τα εξής:

«Αναγνωρίζουμε το κύρος της ΠΕΜ και υπογράφουμε σήμερα αυτό το μνημόνιο συνεργασίας με προοπτική την ανάπτυξη μιας δημιουργικής και στενής συνεργασίας μέσω κοινών δράσεων που θα αποφέρουν πολλαπλά οφέλη τόσο για το ΣΔΕΝΓ όσο και για την ΠΕΜ, για την επίτευξη του κοινού μας σκοπού, που είναι η περαιτέρω προώθηση των επαγγελμάτων μας σε όλη την Ελλάδα. Είναι χαρά μας να συνεργαστούμε και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με έναν τόσο δυναμικό σύλλογο όπως η ΠΕΜ και ευελπιστούμε σε μια εξαιρετικά καρποφόρα συνεργασία».

Η πρόεδρος της ΠΕΜ, Βασιλική Ντανταβασίλη, δήλωσε:

«Η έναρξη της πρωτοποριακής συνεργασίας μας με το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας αποτελεί ένα ακόμα βήμα στην προσπάθειά μας να ενώσουμε την πολυετή εμπειρία και την υψηλή τεχνογνωσία των μελών μας με τους σημαντικότερους φορείς της Ελλάδας και της Ευρώπης, ώστε να προωθήσουμε από κοινού γλωσσικές πολιτικές και πρακτικές προς όφελος των επαγγελματιών και του κλάδου εν γένει. Για εμάς, οι διερμηνείς νοηματικής γλώσσας αποτελούν αναμφισβήτητα αναπόσπαστο τμήμα του κλάδου των γλωσσικών υπηρεσιών και τους αντιμετωπίζουμε ως ισότιμους συναδέλφους. Διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο ως σύνδεσμοι μεταξύ δύο πλευρών που επικοινωνούν, οι οποίοι βοηθούν τις δύο πλευρές να εκφραστούν πλήρως στη μητρική τους γλώσσα, ενώ πολλές φορές λειτουργούν και ως πολιτισμικοί διαμεσολαβητές, και μάλιστα στις συνεδριάσεις χρειάζονται το ίδιο υλικό προετοιμασίας, όπως και οι διερμηνείς ομιλούμενων γλωσσών. Είμαστε βέβαιοι ότι η συνεργασία μας θα αποβεί όχι μόνο επωφελής, αλλά και μακροχρόνια».

Η συνεργασία των δυο φορέων άρχισε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2020 και η ισχύς του Μνημονίου Συνεργασίας θα ανανεώνεται ετησίως.

♦ Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΕΝΓ)

Το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΕΝΓ) (https://www.sdeng.org.gr) ιδρύθηκε το 1991 και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών (EFSLI). Το ΣΔΕΝΓ έχει ως σκοπό την υποστήριξη των Ελλήνων επαγγελματιών διερμηνέων νοηματικής γλώσσας, την προώθηση προτύπων υψηλής ποιότητας για την κατάρτιση, εκπαίδευση και αξιολόγηση των διερμηνέων νοηματικής γλώσσας, την υποστήριξη του έργου των διερμηνέων νοηματικής γλώσσας που εργάζονται σε εθνικές και διεθνείς εκδηλώσεις, και τη συνεργασία με άλλες ενώσεις και συλλόγους και οργανισμούς κοινού ενδιαφέροντος.

♦ Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ)

Η Πανελλήνια Ένωση Μεταφραστών (ΠΕΜ) (www.pem.gr) ιδρύθηκε το 1963 ως εθνική ένωση επαγγελματιών μεταφραστών και διερμηνέων και προωθεί την αλληλεπίδραση και τη συνεργασία μεταξύ όλων των επαγγελματιών της αγοράς γλωσσικών υπηρεσιών, με σκοπό την προαγωγή της άρτιας, ασφαλούς και επωφελούς άσκησης της μετάφρασης, της διερμηνείας και όσων γλωσσικών επαγγελμάτων απορρέουν από αυτές, σε κάθε πεδίο κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Η ΠΕΜ είναι μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταφραστών (FIT-IFT) και συμμετέχει στη FIT Europe, το περιφερειακό κέντρο της FIT στην Ευρώπη. Μέλη της ΠΕΜ έχουν εκλεγεί σε θέσεις στα Διοικητικά Συμβούλια τόσο της FIT Mundus όσο και της FIT Europe.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η εταιρία HandsUp είναι το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα

2 comments on “Συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταφραστών με το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή