Δασκάλα κρατάει δύο παιδιά από το χέρι και τα πάει προς τη μεριά του πατέρα να τα παραδώσει.

Καλησπέρα, ελπίζω να είστε καλά, μετά από μια ομιλία που είχα για τα οφέλη της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας σκέφτηκα πως είναι αναγκαίο να δημιουργήσω ένα άρθρο για όλα αυτά που είπα.

Πριν ξεκινήσω, θέλω να πω πως για να υπάρχει αξία στη συνεργασία σχολείου-οικογένειας θα πρέπει και τα 2 μέρη της γονείς και εκπαιδευτικοί δηλαδή να καταλάβουν την χρησιμότητα της

➤ Τι σημαίνει όμως συνεργασία;

Σύμφωνα με έναν αντιπροσωπευτικό ορισμό, συνεργασία σημαίνει όταν δέχομαι και δίνω βοήθεια ή υποστήριξη σε άτομο ή σε οργανωμένο σύνολο, που επιδιώκει τους ίδιους ή συναφείς σκοπούς με τους δικούς μου.

➤ Ποια είναι τα οφέλη συνεργασίας ως προς τον μαθητή;

Αυξάνονται τα εσωτερικά και τα εξωτερικά κίνητρα του: Η ενεργή συμμετοχή των γονέων στην εκπαιδευτική πορεία των παιδιών τους σχετίζεται συχνά με υψηλότερες επιδόσεις. Η συνεργασία αυξάνει την υποστήριξη και την ευαισθητοποίηση των γονέων σχετικά με τις ακαδημαϊκές ανάγκες των παιδιών.

Επιτυγχάνονται οι στόχοι όλων με μεγαλύτερη ασφάλεια: Εδώ να σημειώσουμε πως οι στόχοι δεν είναι μόνο γνωστικοί αλλά και κοινωνικοί όπως και συναισθηματικοί. Επίσης θα πρέπει να θέτουμε και στόχους για πιθανά ταλέντα που έχει ένα παιδί. (Γονείς-εκπαιδευτικοί).

Καλλιεργούνται υγιής διαπροσωπικές σχέσεις: Η συνεργασία μεταξύ σχολείου και οικογένειας συχνά συνεπάγεται την ανάπτυξη θετικών συμπεριφορών και τη δημιουργία υγειών και σταθερών προτύπων. Θυμηθείτε πως τα παιδιά ακολουθούν το παράδειγμά μας και όχι τα λόγια μας!

Κατάλληλη πλαισίωση του μαθητή: Η ανταλλαγή πληροφοριών από γονείς προς εκπαιδευτικούς και από εκπαιδευτικούς προς γονείς βοηθάει στο ο μαθητής να υποστηριχτεί κατάλληλα.

➤ Ποια είναι τα οφέλη συνεργασίας ως προς τους γονείς;

Οι γονείς βελτιώνουν την αλληλεπίδραση με τα παιδιά τους: Όταν οι γονείς έχουν θετική στάση προς το σχολείο και πραγματοποιούν τις κατάλληλες ερωτήσεις στα παιδιά τους βελτιώνεται η επικοινωνία και το μοίρασμα εμπειριών και συναισθημάτων γονέων-παιδιών.

Βελτίωση της αυτοεκτίμησης του γονέα: Ο γονέας όταν συνεργάζεται με τους εκπαιδευτικούς αυξάνεται η αυτοεκτίμηση του καθώς ο ίδιος έχει την ευκαιρία να αναλάβει τον γονικό ρόλο του ολόπλευρα και να μάθει κάποιες σημαντικές τεχνικές για την καλύτερη πλαισίωση του παιδιού του.

Ο γονέας αποφορτίζεται: Ο γονέας με μια καλή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς μοιράζεται τις ανησυχίες του, αποφορτίζεται, σκέφτεται δημιουργικά και εξελίσσεται μέσα από αυτή τη συνεργασία.

Καλύτερη Κατανόηση των Μαθητών: Η συνεργασία με τους γονείς παρέχει πολύτιμη πληροφορία σχετικά με το περιβάλλον, τις αξίες και τις ανάγκες των μαθητών εκτός σχολείου, βοηθώντας τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν καλύτερα τους μαθητές τους.

Ενίσχυση της Ακαδημαϊκής Απόδοσης: Η συνεργασία με τους γονείς μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση της ακαδημαϊκής απόδοσης των μαθητών, καθώς οι γονείς μπορούν να παρέχουν επιπρόσθετη υποστήριξη στο σπίτι.

Ανάπτυξη Στρατηγικών Διδασκαλίας: Οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αξιοποιήσουν τη συνεργασία με τους γονείς για την ανάπτυξη και εφαρμογή πιο αποτελεσματικών στρατηγικών διδασκαλίας που ταιριάζουν στις ανάγκες των μαθητών.

Ανάπτυξη Καλύτερων Σχέσεων με τους Μαθητές: Η γνώση του περιβάλλοντος των μαθητών έξω από το σχολείο βοηθά τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν θετικές και ενδιαφέρουσες σχέσεις με τους μαθητές.

Υποστήριξη στη Διαχείριση Συμπεριφορικών δυσκολιών: Η συνεργασία με τους γονείς μπορεί να είναι κρίσιμη στη διαχείριση προβληματικής συμπεριφοράς, καθώς οι γονείς μπορούν να παρέχουν στήριξη και συμβουλές.

Γενικά πρέπει να θυμόμαστε πως η συνεργασία μεταξύ του σχολείου και της οικογένειας βοηθάει να νιώθουν όλα τα μέρη (γονείς-μαθητές-εκπαιδευτικοί) αποτελεσματικοί και να παίρνουν ευχαρίστηση από το ρόλο τους.

➤ Πως μπορεί να καλλιεργηθεί η επικοινωνία;

Παρακολούθηση Συνεδριάσεων Γονέων-Εκπαιδευτικών: Συμμετέχετε σε συνεδριάσεις γονέων-εκπαιδευτικών για να μάθετε για τα προγράμματα και τις εκπαιδευτικές στρατηγικές που χρησιμοποιούνται στο σχολείο.

Επισκέψεις στο Σχολείο: Επισκεφθείτε το σχολείο και γνωρίστε τους εκπαιδευτικούς και το προσωπικό. Οι απλές επισκέψεις μπορούν να δημιουργήσουν θετική σχέση με το περιβάλλον του σχολείου.

Συμμετοχή σε Εκδηλώσεις και Δραστηριότητες: Συμμετέχετε σε εκδηλώσεις και δραστηριότητες που οργανώνει το σχολείο, όπως γονικές συναντήσεις, αθλητικά γεγονότα ή παραστάσεις.

Διατήρηση Ανοιχτής Επικοινωνίας: Κατανοήστε τη σημασία της ανοιχτής επικοινωνίας με τους εκπαιδευτικούς. Αν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες, μη διστάζετε να επικοινωνήσετε με το σχολείο.

Συμμετοχή σε Επιτροπές Γονέων: Πολλά σχολεία έχουν επιτροπές γονέων που συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων για θέματα που αφορούν το σχολείο. Συμμετέχοντας, έχετε την ευκαιρία να επηρεάσετε τις αποφάσεις του σχολείου.

Χρήση Ηλεκτρονικών Μέσων: Χρησιμοποιήστε τα ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας που παρέχει το σχολείο, όπως email ή πλατφόρμες διαδικτυακής επικοινωνίας, για να είστε συνδεδεμένοι με τις εκπαιδευτικές εξελίξεις.

Τέλος, θα ήθελα να πω πως δεν είμαστε υπεράνθρωποι ούτε οι γονείς, ούτε οι εκπαιδευτικοί…. Όταν δεν είμαστε καλά είναι σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να μιλήσουμε μεταξύ μας όταν νιώσουμε καλύτερα για ένα θέμα που μας απασχολεί χωρίς νεύρα και ένταση!!

Να σας αγαπάτε και να σας φροντίζετε!!

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή