Ο Πάνoς Παράσχου γεννήθηκε στη Λάρισα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Εκεί σπούδασε Ειδική Αγωγή, η πορεία του όμως τον οδήγησε στη συνέχεια στην Αθήνα. Σήμερα είναι ο πρώτος κωφός φοιτητής χορού στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης, και μας μιλάει στο meallamatia.gr για το πώς βιώνει αυτή την εμπειρία αλλά και τη μουσική εν γένει.

Με ποιον τρόπο μπορούμε να πούμε ότι «ακούνε» μουσική οι κωφοί;

Π.Π.: Η αίσθηση και ο τρόπος με τον οποίο ακούει τη μουσική ο καθένας είναι πάντα πολύ διαφορετικός. Για μένα, η δόνηση είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορώ να την αντιληφθώ. Δεν έχω 100% επαφή με τη μουσική, πολλές φορές μπορεί να παρατηρώ τους διπλανούς μου χορευτές και να παίρνω από εκείνους διάφορες χορευτικές κινήσεις. Επίσης, μπορεί να εμπνευστώ από διάφορες εικόνες της φύσης όπως το κούνημα των φύλλων ενός δέντρου ή το κύμα της θάλασσας.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χορό;

Π.Π.: Από πολύ μικρός συνειδητοποίησα ότι ο χορός είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και μου ταιριάζει. Έτσι, μεγαλώνοντας αισθάνθηκα την ανάγκη να το συνεχίσω και να μην κόψω αυτή την επαφή. Μου έδιναν και οι φίλοι μου ένα πολύ θετικό feedback και έτσι είπα γιατί όχι; Μέσα μου αισθάνομαι αυτή την απόλαυση όταν χορεύω. Θα ήθελα στη ζωή μου επαγγελματικά να ασχοληθώ με κάτι τέτοιο, αφού αυθόρμητα μου βγαίνει.

Πότε ήταν η στιγμή που είπες ότι θα το κάνεις επαγγελματικά;

Π.Π.: Αποφάσισα να ασχοληθώ με τον επαγγελματικό χορό όταν ήμουν περίπου 13 χρόνων και πήγαινα στο Σχολείο Κωφών Πανοράματος Θεσσαλονίκης. Πριν δεν είχα σκεφτεί ποτέ ουσιαστικά την επαγγελματική οδό. Με είχε όμως δει μια ομάδα χορού-θεάτρου από το Ηνωμένο Βασίλειο και παρατήρησαν πως δύναμαι να το ακολουθήσω επαγγελματικά. Έτσι, λοιπόν, άρχισα να παρακολουθώ μαθήματα χορού σε ιδιωτική σχολή χορού.

Ποια εμπόδια πιστεύεις ότι συναντάνε οι κωφοί και οι βαρήκοοι καλλιτέχνες;

Π.Π.: Έλλειψη σωστής επικοινωνίας με τους ακουόντες. Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σωστή και εύκολη πρόσβαση στα θέατρα. Στις θεατρικές παραστάσεις συνήθως δεν υπάρχουν υπότιτλοι, και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό εμπόδιο για μας.

Ο Πάνος Παράσχου στη σκηνή χορεύει με συνοδό μια κοπέλα

Έχεις χορέψει σε πολλές δημόσιες εκδηλώσεις. Ο κόσμος όταν σε βλέπει και μετά μαθαίνει ότι είσαι κωφός πώς σε αντιμετωπίζει;

Π.Π.: Ναι είχα συμμετάσχει σε αρκετές χορευτικές παραστάσεις και έτσι το κοινό μάθαινε ότι είμαι κωφός. Θεωρώ ότι ήταν ένα μικρό σοκ για τον κόσμο, γιατί είναι λογικό να θεωρούν ότι η κώφωση με τον χορό δεν πάνε μαζί.

Συνεργάζεσαι και με ακούοντες συναδέλφους. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία για να πετύχει αυτή η συνεργασία; Υπάρχουν δυσκολίες;

Π.Π.: Πρόσφατα συμμετείχα σε μια θεατρική παράσταση που όλοι οι συντελεστές ήταν ακουόντες και εγώ ήμουν ο μοναδικός κωφός. Βέβαια, στην αρχή ήταν δύσκολο να επικοινωνήσω μαζί τους, αλλά δεν αγχώθηκα γιατί ήξερα ότι θα μπορέσω να βρω τρόπο να τους καταλάβω μέσω χειλεανάγνωσης ή μου έδειχναν με τη γλώσσα του σώματος. Στο τέλος είχα μια εκπληκτική συνεργασία μαζί τους.

Είσαι ο πρώτος κωφός χορευτής που φοιτά στην κρατική σχολή. Όλη αυτή η διαδικασία ήταν εύκολη μέχρι να μπεις και πώς την περνάς τώρα;

Π.Π.: Έως αυτή τη στιγμή, για να πω την αλήθεια, δεν έχω συνειδητοποιήσει ότι είμαι ο πρώτος κωφός χορευτής. Μου φαίνεται κάτι πολύ απλό και όχι κάτι μοναδικό. Αισθάνομαι όπως όλοι οι υπόλοιποι χορευτές. Ωστόσο, η Κρατική Σχολή Χορού είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο και απαιτητικό, υπάρχει μεγάλη αυστηρότητα και πειθαρχία. Από το πρωί μέχρι το απόγευμα κάνουμε προπονήσεις, αλλά αισθάνομαι ότι προοδεύω μέσα σε όλο αυτό το περιβάλλον. Σε σχέση με τους καθηγητές, στα θεωρητικά μαθήματα σίγουρα χρειάζεται να φέρνω διερμηνέα για να μπορώ να κατανοώ το μάθημα. Στα πρακτικά μαθήματα είμαι μόνος μου, και όταν κάτι δεν καταλαβαίνω, τότε έχω το θάρρος να ρωτήσω ή με βοηθάνε οι υπόλοιποι συμφοιτητές μου. Δεν ήταν πάντα από την αρχή τέλεια η επικοινωνία με τους υπόλοιπους, δεν μπορούσα να είμαι πάντα μέσα στα νέα της σχολής και να ανταποκρίνομαι στην όλη επικοινωνία, αλλά με τον καιρό έχοντας την επαφή αποκτήσαμε και την ανάλογη άνεση.

Στα πρακτικά μαθήματα, όταν κάνετε χορογραφίες, τα μουσικά κομμάτια τα νοιώθεις όλα εξίσου;

Π.Π.: Τη μουσική τη νιώθω ανάλογα με το πόσο δυνατή είναι. Για παράδειγμα, μία μουσική με μπάσο είναι κάτι που μπορεί να ακούσω πολύ πιο εύκολα. Αλλά την κλασική μουσική, με πιάνο ας πούμε, μπορεί να μη μου είναι εύκολο να την αισθανθώ πολλές φορές. Αν κάτι δεν μπορώ να το πιάσω μέσα από το μπάσο, τότε πολλοί συμφοιτητές μου με βοηθάνε. Μου δείχνουν τον ρυθμό με τα χέρια τους και έτσι τον καταλαβαίνω. Μέσα από τον τρόπο που κινούνται, καταλαβαίνω επίσης την αίσθηση και το τι θέλει να πει το κομμάτι.

Ο Πάνος Παράσχου στην άκρη ενός λόφου κάνει φιγούρα με το ένα πόδι ψηλά και από κάτω φαίνεται η πόλη

Ποιο είναι το αγαπημένο σου είδος μουσικής; Τι σ’ αρέσει να χορεύεις περισσότερο;

Π.Π.: Αυτό που μου αρέσει πιο πολύ ποικίλει ανάλογα με τη διάθεσή μου. Κάποιες μέρες θέλω μία πιο χαλαρή μουσική, άλλες μία πιο έντονη ή μία μπαλάντα που να βγάζει θλίψη. Είμαι λίγο drama queen, μου αρέσει το δάκρυ και η στεναχώρια! Γενικά μου αρέσει να υπάρχει πολύ μπάσο στη μουσική και αυτή που νομίζω ότι προτιμώ κυρίως είναι η EDM.

Πιστεύεις ότι μπορούμε να δούμε και άλλους κωφούς χορευτές στην Ελλάδα;

Π.Π.: Θεωρώ ότι στο μέλλον θα υπάρξουν και άλλοι κωφοί που θα θέλουν πραγματικά να ασχοληθούν με τον επαγγελματικό χορό. Το σημαντικότερο είναι να έχουν πάθος για τη μουσική και τον χορό, να ιδρώσουν για αυτό. Και εύχομαι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παγκοσμίως, να υπάρχουν ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι που να δεχτούν τέτοιους φοιτητές. Γιατί και οι κωφοί θέλουν πρόσβαση σε αυτόν τον τομέα και θέλουν να αισθάνονται άνετα σε αυτόν.

Ποια είναι τα όνειρά σου και ποιους στόχους έχεις βάλει για το μέλλον;

Π.Π.: Αυτή τη στιγμή, το όνειρό μου δεν είναι εντελώς ξεκάθαρο, και σε αυτό φταίει και η πανδημία, που θόλωσε λίγο τα πράγματα. Αλλά θεωρώ ότι ο πρώτος στόχος είναι να τελειώσω την Κρατική Σχολή Χορού και μετά να μπω σε μία χορευτική ομάδα, ούτως ώστε να προβάλλουμε τη δουλειά μας σε όλη την Ελλάδα και μετά —γιατί όχι;— σε όλο τον κόσμο. Ακόμα, αυτό που θα μου άρεσε είναι να διδάξω χορό και σε παιδιά κωφά, τυφλά ή με οποιαδήποτε αναπηρία, να νιώσουν όπως νιώθω.

Ο Πάνος Παράσχου κοντινή φωτογραφία στο πρόσωπό του

ομαδική φωτογραφία πολλών χορευτών μαζί στη σκηνή στημένη

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή