ο ανθρώπινος εγκέφαλος ως όργανο που πάνω του έχει τοποθετηθεί ένα εμφύτευμα/τσιπ

Η Neuralink του Έλον Μασκ κάνει την επιστημονική φαντασία πραγματικότητα

Όταν πριν από 6 χρόνια ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε ότι η νεοϊδρυθείσα, τότε, εταιρία του, Neuralink, θα συνέδεε τον ανθρώπινο εγκέφαλο με υπολογιστές, αρκετοί έκαναν λόγο για μία επικοινωνιακού τύπου δήλωση, ενώ κάποιοι άλλοι είπαν ότι είναι ένα εγχείρημα που θα πάρει πολλά χρόνια για να δείξει αποτελέσματα. Και όμως, η εταιρία του Αμερικανού μεγιστάνα ανακοίνωσε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουν κλινικές δοκιμές εμφυτευμάτων σε τετραπληγικούς.

Ως τέτοιοι χαρακτηρίζονται οι ασθενείς που παρουσιάζουν παράλυση και στα τέσσερα άκρα, συνήθως από βλάβη στην αυχενική μοίρα του νωτιαίου μυελού. Με τα εμφυτεύματα, ωστόσο, θα μπορούν να χρησιμοποιούν με το μυαλό τους υπολογιστές και κινητά, χωρίς να χρειάζεται να κουνούν τα χέρια τους.

Με άλλα λόγια, η όλη προσπάθεια αφορά στην ανάπτυξη τεχνολογίας που σχετίζεται με τις λειτουργίες του εγκεφάλου, με σκοπό να διαπιστωθεί κατά πόσο αυτός μπορεί να επικοινωνήσει με τα δεδομένα ηλεκτρονικών συσκευών, αλλά και να αναλυθεί η τεχνητή νοημοσύνη.

Ο ιδιοκτήτης της Tesla σημείωσε ότι το τσιπ θα εμφυτευτεί στο κρανίο ανθρώπων με παράλυση, ενώ θα τους επιτρέψει να χρησιμοποιούν smartphones και υπολογιστές με το μυαλό τους «πιο γρήγορα από κάποιους που χειρίζονται τα δάχτυλά τους». Σύμφωνα με τη Neuralink, το εμφύτευμα θα λειτουργεί ασύρματα, θα έχει μέγεθος νομίσματος και θα διαθέτει περισσότερα από 3.000 ηλεκτρόδια, προσκολλημένα σε εύκαμπτα «νήματα», πιο λεπτά από την ανθρώπινη τρίχα. Αυτά θα μπορούν να παρακολουθούν τη δραστηριότητα άνω των 1.000 εγκεφαλικών νευρώνων.

Επίσης, το τσιπ θα «διαβάζει» σε πραγματικό χρόνο τα εγκεφαλικά σήματα και θα τα στέλνει με Bluetooth ή Wi-Fi σε μία εξωτερική ηλεκτρονική συσκευή. Κατά την εταιρία, το τσιπ είναι αξιόπιστο, ενώ σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο, θα μπορεί να αφαιρεθεί από τον εγκέφαλο με ασφάλεια.

Το επόμενο στάδιο

Μάλιστα, οΈλον Μασκ δήλωσε ότι σε πιο προχωρημένο στάδιο η τεχνολογία της εταιρίας ίσως επιτρέψει σε τετραπληγικούς να περπατήσουν.

«Τα εμφυτεύματα θα επιλύσουν ζημιές στη σπονδυλική στήλη, ενώ θα δώσουν λύση σε προβλήματα όπως η παράλυση, η τύφλωση και κώφωση», ήταν τα λόγια του.

Εκτός από την τετραπληγία, η Neuralink τόνισε ότι το εμφύτευμα θα χρησιμοποιείται και στη θεραπεία άλλων σοβαρών ψυχικών και σωματικών παθήσεων, όπως η σχιζοφρένεια, η κατάθλιψη, η αϋπνία, η απώλεια μνήμης, οι εξαρτήσεις, το άγχος και τα ισχαιμικά επεισόδια. Πάντως, ο Αμερικανός επιχειρηματίας διευκρίνισε ότι «τα πρότυπα της Neuralink για την εμφύτευση της συσκευής είναι σημαντικά υψηλότερα από αυτά που απαιτεί ο FDA». Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές σε ποιο στάδιο ακριβώς βρίσκεται η εταιρία, ωστόσο, είναι σε αναζήτηση διευθυντή, συντονιστή κλινικών δοκιμών και άλλων προσώπων για τη στελέχωση διαφόρων θέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Neuralink δεν είναι η μοναδική εταιρία που αναπτύσσει τεχνολογία εγκεφαλικής διεπαφής. Η Synchron έχει παρουσιάσει ένα παρόμοιο εγχείρημα, ενώ έλαβε έγκριση από τον FDA τον περασμένο Ιούλιο, για να αρχίσει τις κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Η Neuralink έχει ήδη εμφυτεύσει το τσιπ στο κρανίο ενός πιθήκου, ο οποίος με τη βοήθεια μικροσκοπικών καλωδίων παίζει videogames. Ειδικότερα, τα εμφυτεύματα τοποθετήθηκαν σε κάθε μεριά του εγκεφάλου του ζώου, το οποίο ήταν σε θέση να παίζει ένα απλό βιντεοπαιχνίδι με τη χρήση της σκέψης του και με το κούνημα του χεριού πάνω-κάτω. «Έχουμε έναν πίθηκο με ένα ασύρματο εμφύτευμα στο κρανίο του και με τη βοήθεια των μικροσκοπικών καλωδίων, μπορεί να παίξει βιντεοπαιχνίδια με το μυαλό του», τόνισε οΈλον Μασκ.

«Δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε το ακριβές σημείο του εμφυτεύματος, ωστόσο πρόκειται για έναν ευτυχισμένο πίθηκο, ο οποίος ζει στις άριστες συνθήκες, στις καλύτερες εγκαταστάσεις. Στόχος μας είναι να τις μάθουμε να παίζουν mind-Pong», πρόσθεσε ο Αμερικανός επιχειρηματίας. Σημειώνεται ότι το τσιπ εμφυτεύτηκε και σε ένα γουρούνι. Το μόνο που μένει, πλέον, είναι να δούμε κατά πόσο η τεχνολογία αυτή θα έχει εφαρμογή και στους ανθρώπους.

Πίθηκος που κάθεται μπροστά από οθόνη και παίζει videogames

Πηγή: Εφημερίδα “Βραδυνή της Κυριακής”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή