Ο Υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος με τους Ηλία Μαργιόλα, Ιωάννη Βαρδακαστάνη. Θωμά Κλεισιώτη και Γιάννη Λυμβαίο

Μετά από αρκετές προσπάθειες εκ μέρους της ΕΣΑμεΑ, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουλίου 2018 η συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο. Στην αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ με επικεφαλής τον πρόεδρό της Ιωάννη Βαρδακαστάνη συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος Θωμάς Κλεισιώτης, ο γ.γ. Γιάννης Λυμβαίος και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και αντιπρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών Ηλίας Μαργιόλας.

Η αντιπροσωπεία εξέθεσε στην ηγεσία του υπουργείου τα σοβαρότερα και επείγοντα ζητήματα του αναπηρικού κινήματος που αφορούν στο υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτικά περιγράφονται στην επιστολή. Αρχικά ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Ιωάννης Βαρδακαστάνης τόνισε το θέμα των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία και την αγωνία του αναπηρικού χώρου για ενδεχόμενες περικοπές από 1ης/ 1/2019, επισημαίνοντας ότι τα άτομα με αναπηρία σε όλη τη χώρα αναμένουν την τήρηση της δέσμευσης του πρωθυπουργού για τη μη περικοπή των συντάξεων των ατόμων με αναπηρία. Ο κ. Τσακαλώτος δεσμεύτηκε ότι θα δει το θέμα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και θα επικοινωνήσει με την ΕΣΑμεΑ, διευκρινίζοντας ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι ασφαλώς πολύ σημαντική για αυτό το θέμα. Στη συνέχεια:

– Από τα κορυφαία αιτήματα στην ατζέντα του αναπηρικού κινήματος είναι η ψήφιση διάταξης με την οποία θα εξαιρούνται τα αναπηρικά επιδόματα από τον συνυπολογισμό σε εισοδηματικά κριτήρια. Η χορήγησή τους αφορά την κάλυψη των πρόσθετων αναγκών που επιφέρει η αναπηρία και δεν πρέπει να αποκλείει τα άτομα με αναπηρία από άλλα ευεργετήματα που δικαιούνται, λόγω υπέρβασης εισοδήματος, όπως η εγγραφή παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, οι μετεγγραφές φοιτητών, η λήψη κοινωνικού μερίσματος, η απαλλαγή από ΕΝ.Φ.Ι.Α. βάσει εισοδηματικών κριτηρίων, το επίδομα στέγασης, η παροχή κοινωνικού τιμολογίου ρεύματος κ.λπ.

– Το ίδιο κορυφαίο ζήτημα είναι η απαλλαγή των ατόμων με αναπηρία με ποσοστό τουλάχιστον 67%, ανεξαρτήτως κατηγορίας αναπηρίας και των οικογενειών που βαρύνονται φορολογικά με άτομα με βαριά αναπηρία, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Για την εξαίρεση των αναπηρικών επιδομάτων και την απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ο υπουργός συμφώνησε επί της αρχής, αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων και δεσμεύτηκε ότι σε νέα συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ τον Σεπτέμβριο θα ανακοινώσει την τελική ρύθμιση ικανοποίησης των αιτημάτων.

Ο υπουργός αποδέχθηκε το δίκαιο των αιτημάτων για τη μη μείωση του αφορολόγητου για τα άτομα με αναπηρία, την απαλλαγή τους από τα τεκμήρια του εισοδήματος και την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ. τόνισε ότι θα αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο γενικότερης ρύθμισης και θα ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο και μετά από ειδική μελέτη όλων αυτών των αιτημάτων από τις υπηρεσίες του υπουργείου οικονομικών.

Αναφορικά με το ζήτημα της αύξησης του ακατάσχετου ποσού σε λογαριασμό μισθού ή σύνταξης ατόμων με αναπηρία στο ύψος των 3.000 ευρώ, δήλωσε ότι θα καταθέσει πρόταση στην ΕΣΑμεΑ επίσης τον Σεπτέμβριο, όπως και για το θέμα της λήψης μέτρων για τα άτομα με αναπηρία που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα.

Ο κ. Τσακαλώτος θα εξετάσει με τις υπηρεσίες του υπουργείου του το πώς και εάν θα επανέρθει η ρύθμιση του άρθρου 18 του ν. 4172/2013, που προέβλεπε μείωση φόρου από ιατρικές δαπάνες, για τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, καθώς και διεύρυνση αυτού, όπως ζητά η ΕΣΑμεΑ.

Για τα παρακάτω τρία αιτήματα δεσμεύτηκε ότι θα τα μελετήσει με τα συναρμόδια υπουργεία και θα επανέλθει στην επόμενη συνάντηση με την ΕΣΑμεΑ.

Προστασία από πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας που ανήκει σε άτομα με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 67%, καθώς και στα πρόσωπα που έχουν στην οικογένειά τους άτομα με βαριές αναπηρίες.

Λήψη μέτρων για την πλήρη προστασία των δανειοληπτών με αναπηρία και των οικογενειών που έχουν στη φροντίδα τους άτομα με βαριές αναπηρίες.

Χρηματοδοτικά εργαλεία και άλλα κίνητρα για την ανάπτυξη του θεσμού των ΚΟΙΝΣΕΠ ένταξης, ο οποίος αποσκοπεί κατ’ αποκλειστικότητα στην κοινωνική και οικονομική ένταξη των ατόμων με αναπηρία.

Με το πέρας της συνάντησης ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ κ. Βαρδακαστάνης δήλωσε: “Η αντιπροσωπεία του αναπηρικού κινήματος παρουσίασε με κρυστάλλινο και σαφή τρόπο τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία και οι οικογένειές τους στη χώρα λόγω των πολιτικών λιτότητας και ζήτησε από τον υπουργό να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο θετικών μέτρων στήριξης αυτού του χώρου. Αρχές του φθινοπώρου θα δούμε στην πράξη τα αποτελέσματα της σημερινής σε καλό κλίμα συνάντησης με τον υπουργό Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο”.

Πηγή: Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή