Χαρτί που αναγράφει "Multiple Sclerosis"

Έντονη κόπωση, δυσκολία στο βάδισμα, τσιμπήματα και μουδιάσματα στα άκρα… αυτά συγκαταλέγονται στα “κλασικά” πρώτα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης και οφείλονται στη σταδιακή βλάβη που προκαλεί η νόσος στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Υπάρχουν όμως κι άλλα πιθανά συμπτώματα τα οποία θα τα αποκαλούσαμε ασυνήθιστα. Προφανώς από μόνα τους δεν “χτυπούν συναγερμό” εάν όμως επιμένουν αξίζει να τα έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ως “συμπτώματα προς ενημέρωση του γιατρού”, ειδικά εάν συνδυάζονται με τα πιο γνωστά συμπτώματα της νόσου.

“Συμπτώματα προς ενημέρωση του γιατρού”

♦ Σπαρταριστό γέλιο ή κλάμα με λυγμούς

Η ψευδοπρομηκική επίδραση, ή “συναισθηματική ακράτεια”, προκαλεί τυχαία ξεσπάσματα γέλιου ή κλάματος που δεν έχουν καμία σχέση με τα συναισθήματά μας. Πυροδοτείται από μια βλάβη των νεύρων στο σημείο του εγκεφάλου που ελέγχει τα συναισθήματα. Για την κατάσταση αυτή ο αμερικανικός οργανισμός φαρμάκων FDA έχει εγκρίνει φαρμακευτική αγωγή ενώ μπορεί επίσης να βοηθούν τα αντικαταθλιπτικά, πάντα όμως με συμβουλή του γιατρού.

♦ Φαγούρα που δεν μπορείτε να ξύσετε

Μια φαγούρα που δεν υπάρχει! Πρόκειται για μια ξαφνική, έντονη αίσθηση κνησμού που προκαλείται ξαφνικά και μπορεί να αφορά οποιοδήποτε σημείο στο σώμα σας χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος δερματικός ερεθισμός ή τσίμπημα. Ο διαισθητικός κνησμός, όπως ονομάζεται, είναι μια αίσθηση που σχετίζεται με τα νεύρα και υποχωρεί γρήγορα. Εάν είναι έντονο το πρόβλημα μπορεί ο γιατρός να συστήσει θεραπεία με αντιεπιληπτικά φάρμακα.

♦ Έντονες εξάψεις στο πρόσωπο

Για τις γυναίκες σε εμμηνόπαυση οι εξάψεις μπορεί να είναι ένα σύνηθες σύμπτωμα, ωστόσο η απότομη έξαψη στην περιοχή του προσώπου μπορεί να συνδέεται με μια βλάβη στα νεύρα. Η ίδια αυτή βλάβη που πυροδοτεί μία κατάσταση που ονομάζεται νευραλγία τριδύμου μπορεί να παρουσιαστεί επίσης ως ένας ξαφνικός πόνος στο μάγουλο ή το πιγούνι ή σαν ένας έντονος πόνος “δοντιού”.

Λιγότερο ασυνήθιστα συμπτώματα πολλαπλής σκλήρυνσης

♦ Δυσκολία στην κατάποση

Η κατάποση απαιτεί τη συντονισμένη συνεργασία νεύρων και μυών στο στόμα και το λαιμό μαζί με την εμπλοκή του εγκεφάλου στη διαδικασία. Στην πολλαπλή σκλήρυνση, οι μύες που συνεργάζονται για την κατάποση αποδυναμώνονται και οι πάσχοντες δυσκολεύονται να μασήσουν, να ελέγξουν το φαγητό ή το υγρό στο στόμα τους.

♦ Θολή όραση

Η βλάβη του οπτικού νεύρου που συνδέει τα μάτια με τον εγκέφαλο μπορεί επηρεάσει την καθαρότητα της όρασης. Σε αυτή την περίπτωση, η “θολούρα” στην όραση είναι παροδική και συμβαίνει όταν αυξάνεται η θερμοκρασία στο σώμα. Η άσκηση, το ζεστό μπάνιο, ο καύσωνας, ακόμη και η χρήση θερμού αέρα για το στέγνωμα των μαλλιών, μπορεί να πυροδοτήσει αυτή την αλλαγή στην όραση.

Τα πιο βασικά πρώτα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης

♦ Μούδιασμα

Συνήθως εμφανίζεται σε πρώιμο στάδιο ως γαργάλημα ή μούδιασμα εξαιτίας της καταστροφής των νευρικών κυττάρων στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη. Με λίγα λόγια, είναι σαν ο εγκέφαλος και η σπονδυλική στήλη να στέλνουν σήματα, που συχνά προκαλούν μούδιασμα ακόμα και στα πόδια και τα δάχτυλα.

♦ Κούραση

Η ανεξήγητη κούραση και αδυναμία των μυών, ειδικά στα πόδια, είναι ένα από τα συνήθη πρώιμα συμπτώματα αρκετών ασθενών με σκλήρυνση, η οποία χειροτερεύει όσο τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης εξασθενούν. Εάν ο πάσχον δεν δώσει σημασία στα σημάδια, η μικρή αδυναμία μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε έλλειψη ισορροπίας και ιλίγγους.

♦ Μυϊκοί σπασμοί

Στα πρώιμα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης συγκαταλέγονται οι σπασμωδικοί μυϊκοί σπασμοί, που αποτελούν ένα από τα πιο ορατά σημάδια της σκλήρυνσης. Συνήθως οι σπασμοί αυτοί είναι αρκετά ενοχλητικοί και επώδυνοι, ενώ ενδέχεται να αφήσουν τα άκρα δύσκαμπτα και με πόνο.

Πηγή: www.capital.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή