• Αρχική
  • Συνεντεύξεις
  • Σύλλογος Τριτέκνων Θεσσαλονίκης: «Απαραίτητη η εξομοίωσή μας με τις πολύτεκνες οικογένειες»
Λογότυπο Συλλόγου Τρίαινα: μια χούφτα χεριών που περικλείουν μέσα χέρι μωρού και η φωτογραφία του Προέδρου Στέλιου Τσούλια

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του meallamatia.gr στη Θεσσαλονίκη, ο Βαγγέλης Αυγουλάς επισκέφθηκε τον Σύλλογο Τριτέκνων Θεσσαλονίκης «Η Τρίαινα». Εκεί, συζήτησαν με τον Πρόεδρο του Συλλόγου, Στέλιο Τσούλια, τα σοβαρά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των τρίτεκνων οικογενειών και τις διεκδικήσεις τους.

Β: Σας ευχαριστούμε για την αποδοχή της πρόσκλησης να συναντηθούμε από κοντά και να μιλήσουμε για όλα τα σημαντικά με τα οποία ασχολείστε.

Σ.Τ.: Σας καλωσορίζουμε στο γραφείο του Συλλόγου. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το «Με Άλλα Μάτια» είναι μαζί μας. Σας παρακολουθούμε, σας θαυμάζουμε, υποκλινόμαστε στον τρόπο που λειτουργείτε. Βλέπουμε ότι μέρα με τη μέρα γίνεστε ακόμα καλύτεροι και είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι για αυτό.

Β: Θα θέλαμε να μας πείτε, πώς ιδρύθηκε η Σύλλογος Τρίαινα;

Σ.Τ.: Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε από την ανάγκη να διεκδικήσουμε τις παροχές που αρνείται να μας παραχωρήσει το κράτος. Μιλάμε για παροχές που έχουν όλες οι πολυμελείς οικογένειες σε όλη τη Βόρεια Ευρώπη, σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Η ανάγκη αυτή, λοιπόν, οδήγησε απ’ το 2004 και μετά πανελλαδικά κάποιους ανθρώπους μας να ιδρύσουν Συλλόγους Τριτέκνων, στα πλαίσια των διεκδικήσεων και της μη αναγνώρισης της πολυτεκνικής ιδιότητας από το κράτος. Αυτή την τελευταία οφείλει κατά τη γνώμη μας να μας της δώσει το κράτος, ώστε να θεωρούμαστε αυτό που λένε στην Ευρώπη «πολυμελής οικογένεια». Δεν έχουμε αυτή την ιδιότητα και επιδιώκουμε βήμα-βήμα, νόμο-νόμο να μπορέσουμε να πάρουμε πράγματα τα οποία αρνείται η εκάστοτε κυβέρνηση —όχι μόνο η σημερινή— να μας δώσει.

Β: Σε τι φάση βρίσκονται αυτές οι διεκδικήσεις τα τελευταία χρόνια;

Σ.Τ.: Δυστυχώς, τα τελευταία 10 χρόνια των μνημονίων έχουμε κάνει πολύ μεγάλο πισωγύρισμα, διότι η οικονομική κρίση έφερε δυσχέρεια στα οικονομικά του κράτους. Ως εκ τούτου, κοινωνικές ομάδες όπως η δική μας είναι από τις πρώτες που επλήγησαν, αφού το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές τις λίγες έστω υποχρεώσεις που είχε αναλάβει. Παραδείγματος χάρη, όσον αφορά τη σύνταξη της πολύτεκνης μητέρας, θεωρούμε ότι ήταν μια ελάχιστη παροχή στην πολύτεκνη μητέρα, μία ελάχιστη επιβεβαίωση (μιλάμε για 100 ευρώ το μήνα, όχι κάποιο φοβερό ποσό). Κάτι σαν αναγνώριση της αξίας της οικογένειας που την έπαιρνε η πολύτεκνη μητέρα. Αυτό το πράγμα κόπηκε από το πρώτο μνημόνιο, μαζί και με άλλα πράγματα που είχαμε κερδίσει και μεταφέρει, όπως ήταν το πολυτεκνικό-τριτεκνικό επίδομα που κόπηκε στα επόμενα μνημόνια. Στη θέση του ήρθε το επίδομα των παιδιών⸱ θεμιτό και ευχάριστο, και μπράβο στην κυβέρνηση που το έκανε. Πλην όμως, δε θεωρούμε ότι το επίδομα παιδιού είναι απάντηση στη δημογραφική πολιτική που οφείλει ένα κράτος σαν την Ελλάδα, με τη δική της υπογεννητικότητα, να έχει ως όπλο στην καταπολέμηση του δημογραφικού. Θέλουμε να υπάρχει ένα ξεκάθαρο επίδομα πολυτεκνίας-τριτεκνίας, όπως υπήρχε και πριν, ανεξάρτητα αν θα είναι 500€, 1.000€ ή όποιο πόσο είναι αυτό, αλλά να υπάρχει για τις οικογένειες που έχουν τουλάχιστον τρία παιδιά. Από εκεί και πέρα, είναι ποικίλα αυτά που διεκδικούν οι Σύλλογοι Τριτέκνων και η Ομοσπονδία μας, η ΟΠΟΤΤΕ. Αυτά έχουν να κάνουν με τις μεταθέσεις και τους διορισμούς των εκπαιδευτικών, αλλά και τις μετακινήσεις των υπολοίπων υπαλλήλων σε φορείς του δημοσίου, όπως είναι οι λιμενικοί, οι εφοριακοί και διάφορες ομάδες εργαζομένων. Αυτή η διεκδίκηση βασίζεται στη λογική ότι δεν μπορούμε να έχουμε μία οικογένεια εκπαιδευτικών, π.χ., να είναι εδώ τα τρία παιδιά με τη γιαγιά —γιατί τέτοιες περιπτώσεις έχουμε δυστυχώς—και ο πατέρας να είναι στη Ρόδο και η μητέρα στην Ήπειρο. Είναι αδύνατον εν έτει 2021, με την οικονομική κρίση που έχουμε περάσει όλοι, μία οικογένεια να διατηρεί τρία σπίτια σε άλλα μέρη της Ελλάδας. Θα πρέπει η ελληνική πολιτεία, η σημερινή Υπουργός άμεσα —χθες, ει δυνατόν— να δώσει μία λύση σε όλα αυτά, να μπορούν οι οικογένειες στα πλαίσια της λογικής να είναι ενωμένες και να λειτουργούν με την οικονομική άνεση που θα έπρεπε να έχει μία οικογένεια ώστε να ζει αξιοπρεπώς, και όχι με δάνεια ή δανεικά από τους παππούδες και τους γονείς.

Από ‘κεί και πέρα έχουμε το θέμα της ένταξης στην πολυμελή οικογένεια, που δεν το δέχεται—δυστυχώς για μας— η ΑΣΠΕ, η Ανώτατη Συνομοσπονδία Πολυτέκνων Ελλάδος. Όποιες επαφές έχουμε κάνει κατά καιρούς είναι για επιμέρους ζητήματα, όπως το φορολογικό, ο ΕΝΦΙΑ κλπ. Εκεί βρίσκουμε μία σύμπνοια με την Συνομοσπονδία Πολυτέκνων, μας θέλουν δίπλα τους γιατί οπωσδήποτε η φωνή μας μαζί με τη δική τους είναι πιο δυνατή. Επί της ουσίας, δυστυχώς το συνδικαλιστικό όργανο της Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος έχει αυτή τη θέση. Εμείς δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε με καμιά πολύτεκνη οικογένεια, αλλά αγωνιζόμαστε από τη μεριά μας κάποια στιγμή να καταφέρουμε να βρούμε έναν Υπουργό, έναν άνθρωπο που να καταλάβει ότι για να λυθεί το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα θα πρέπει η τρίτεκνη οικογένεια να θεωρηθεί πολύτεκνη.

Β: Πείτε μας λίγα περισσότερα για το πώς προσεγγίζετε το δημογραφικό πρόβλημα.

Σ.Τ.: Το δημογραφικό πρόβλημα έχει να κάνει με τον αριθμό των γεννήσεων, που στην Ελλάδα δυστυχώς μειώνονται συνεχώς. Κάθε χρόνο στη χώρα μας, τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης, έχουμε πάνω από 20 χιλιάδες έλλειμμα γεννήσεων σε σχέση με τους θανάτους. Οι θάνατοι, δηλαδή, είναι περισσότεροι κατά 20.000 κάθε χρόνο, πράγμα που σημαίνει ότι ετησίως η χώρα μας χάνει μία μικρή πόλη όπως το Κιλκίς, ο Πολύγυρος κ.α. Δυστυχώς η πολιτεία και οι κυβερνήσεις μας δεν δίνουν σημασία, δεν τα θεωρούν αυτά πρωταρχικά ως υποχρέωση και επιδιώξεις, και δυστυχώς αυτό το πράγμα πάει ολοένα προς το χειρότερο, και λόγω της οικονομικής κρίσης.

Παράλληλα, έχουμε τη μετανάστευση των νέων ανθρώπων που θα προσέφεραν στην ελληνική οικογένεια και οικονομία, αλλά αντ’ αυτού φύγανε στο εξωτερικό και απολαμβάνουν με αξιοπρέπεια κάποια σοβαρή δουλειά που βρήκαν εκεί στα πλαίσια της αξιοκρατίας. Δυστυχώς, εδώ δεν είμαστε ακόμα ικανοί να το καταφέρουμε. Επομένως, όσον αφορά το δημογραφικό σαν πρώτο θέμα για τη χώρα μας σήμερα, κάθε Ελληνίδα μητέρα σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ θα πρέπει να έχει 2,2 γεννήσεις. Έχουμε όμως μόλις 1,4. Δεδομένου ότι στο 1,4 εντάσσονται και οι μετανάστες που έχουν βρεθεί τυχαία στην Ελλάδα, αλλά δεν είναι σκοπός τους να μείνουν και θέλουν να μεταναστεύσουν στις περιοχές της Βόρειας Ευρώπης, καθαρός αριθμός γεννήσεων ελληνόπουλων δεν είναι πάνω από τη μονάδα. Είμαστε πάρα πολύ πίσω συγκρινόμενοι με έξω, και ήδη είναι μη αναστρέψιμο το νούμερο αυτό, σύμφωνα με όσα λένε τα πανεπιστήμια ξένων χωρών που ασχολούνται με τη γεωγραφική πολιτική των κρατών. Είναι προδιαγεγραμμένος ο αριθμός των Ελλήνων. Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για το 2050 και το 2060 στην Ελλάδα —που είναι πάρα πολύ κοντά, σε σχεδόν 40 χρόνια. Ωστόσο, εμείς συνεχίζουμε να εργαζόμαστε⸱ είμαστε σαν τον Δον Κιχώτη, πολεμάμε μόνοι! Και πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να πείσουμε κάποια στιγμή κάποιον Υπουργό ή πρωθυπουργό να δει το δημογραφικό σοβαρά. Για να καταλάβει ότι αν δεν δώσει λύση σ’ αυτό, δεν έχει λόγο να ψηφίζει όλους τους νόμους που έχουν να κάνουν είτε με εισφορές είτε με συντάξεις. Όλο και ανεβαίνουν τα όρια στις συντάξεις, στο τέλος όμως δεν θα έχουμε Έλληνες να στηρίξουμε, οποιοδήποτε νόμο κι αν βγάλουμε.

Στη συνάντηση με τον Βαγγέλη Αυγουλά παρευρέθηκε και ο Αντώνης Καρακώτσογλου, Γραμματέας του Συλλόγου Τριτέκνων Θεσσαλονίκης, ο οποίος παρείχε επιπλέον πληροφορίες για την «Τρίαινα».

Β: Ποιες παροχές προσφέρει στα μέλη του ο Σύλλογος Τρίαινα;

Α.Κ.: Προκειμένου να προσελκύσουμε τρίτεκνες οικογένειες, είμαστε στη λογική παροχής κάποιας βοήθειας προς τις οικογένειες αυτές, χωρίς να είναι όμως αυτοσκοπός του συλλόγου να προσφέρει κάτι τέτοιο. Αυτό το λέμε κάθε φορά στα μέλη μας. Ο σκοπός είναι να είμαστε πολλοί, να έχουμε δυνατή φωνή και να μπορούμε να διεκδικούμε πράγματα μέσα από τους πολιτικούς και τους ανθρώπους που κάθε φορά βρίσκονται σε διάφορες θέσεις ευθύνης, είτε δήμαρχοι, είτε περιφερειάρχες, βουλευτές ή υπουργοί. Παρ’ όλα αυτά, προκειμένου να προσελκύσουμε κόσμο, βρισκόμαστε σε επικοινωνία με διάφορους παράγοντες της οικονομίας, είτε στη Θεσσαλονίκη και στην Περιφέρεια Μακεδονίας είτε και πανελλαδικά. Και εμείς και άλλοι σύλλογοι επωφελούμαστε από τις διεκδικήσεις κάθε συλλόγου. Παραδείγματος χάρη, έχουμε πάρει μόνοι μας έκπτωση 50% στα ΚΤΕΛ, όπως επίσης και έκπτωση σε ακτοπλοϊκές γραμμές. Παλιότερα, όσο ήταν ο ΤΡΑΙΝΟΣΕ ελληνικός, είχαμε έκπτωση και στα τρένα. Τώρα που έχει εξαγοραστεί, δεν έχουμε καταφέρει να κάνουμε κανένα ραντεβού, να έρθουμε σε επαφή. Ο κύριος Καραμανλής μας είχε υποσχεθεί από την πρώτη ώρα, εδώ και δύο χρόνια που έγινε Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ότι πραγματικά βλέπει με θετικό μάτι το θέμα των αστικών συγκοινωνιών, και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και όπου υπάρχει αστική συγκοινωνία, ώστε να έχουμε 50% όπως έχουν και οι πολύτεκνοι. Ούτε αυτό το έχουμε καταφέρει, αν και φαίνεται θετικά απέναντί μας. Παρ’ όλα αυτά δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία, κάτι το οποίο θα ήταν μια πολύ θετική εξέλιξη για μας, υπό την έννοια ότι θα προσέλκυε κόσμο. Όλος ο κόσμος χρησιμοποιεί αστικές συγκοινωνίες και οι τρίτεκνοι θα έπρεπε να έχουν τη σχετική βεβαίωση του Συλλόγου, το πάσο που έχουνε και οι πολύτεκνοι, όπως έχουν και οι φοιτητές, τα ΑμεΑ κλπ. Πάντως εμείς προσπαθούμε και κάνουμε ό,τι μπορούμε να κάνουμε. Έχουμε διάφορες εταιρείες που μας δίνουν εκπτώσεις, μικρές και μεγάλες, διάφορα μάρκετ, βιβλιοπωλεία, οπτικά, γυμναστήρια, κομμωτήρια.

Και συνεχίζει ο κύριος Καρακώτσογλου:

«17 χρόνια τώρα προσπαθούμε να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των τριτέκνων. Τα μέλη μας φτάνουν τα 4.100. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλές ακόμα τρίτεκνες οικογένειες στο νομό Θεσσαλονίκης: περίπου 20.000 είχαν απογραφεί στην τελευταία απογραφή που είχε γίνει. Σας περιμένουμε όλους στα νέα μας γραφεία, που βρίσκονται Εγνατίας 99 και Εξαδακτύλου γωνία, για να μπορέσετε να γραφτείτε και να δυναμώσουμε το κίνημα της τριτεκνίας. Περισσότερα για μας μπορεί να δει κάποιος μέσα στο site μας, αλλά και στη σελίδα μας στο Facebook. Και στα δυο ενημερώνουμε για εκπτώσεις, νέες νομοθετικές ρυθμίσεις, και για όσα αφορούν τις διεκδικήσεις μας.»

Ο Πρόεδρος του συλλόγου Στέλιος Τσούλια, ο Αντώνης Καρακώτσογλου, Γραμματέας του Συλλόγου και ο Βαγγέλη Αυγουλάς

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή