Σκίτσο δύο χεριών που κρατάνε ένα φάκελο που στο κλείσιμό του έχει μια καρδούλα

♦ Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των Ατόμων, Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία «Αγάπη» ♦

Ο σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των Ατόμων, Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία «Αγάπη», με την παρακάτω ανακοίνωση του υπενθυμίζει στην τοπική κοινωνία τόσο τους σκοπούς της ίδρυσης του, το διοικητικό πλαίσιο και το πλαίσιο λειτουργίας του όσο τις υπηρεσίες που προσφέρει στους ωφελούμενους που σημειώνεται ότι είναι δωρεάν:

Ο σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων των Ατόμων, Παιδιών και Ενηλίκων με Αναπηρία «Αγάπη», ιδρύθηκε το 1989, στη πόλη του Ρεθύμνου, με πρωτοβουλία γονέων, κηδεμόνων και φίλων των ατόμων με αναπηρία (Νοητική Υστέρηση και συνοδές αναπηρίες) και λειτουργούσε τη Μονάδα Ημερήσιας Περίθαλψης και Εκπαίδευσης ΑμεΑ. Η Μονάδα αναβαθμίστηκε και τώρα ο σύλλογος λειτουργεί το «Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για άτομα με Αναπηρία, Νοητική Υστέρηση «Αγάπη».

Στεγάζεται σε έναν χώρο 457 τμ., από δωρεάν παραχώρηση της Ιεράς Μητρόπολης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και παραχωρήθηκε στον σύλλογο μας επί την προεδρία του πρώην Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. κ. Ευγένιου, κατάλληλα διαμορφωμένο ώστε να μπορούν να υλοποιούνται οι δράσεις του συλλόγου.

Ο σύλλογος «Αγάπη», είναι Ν.Π.Ι.Δ., μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αναγνωρισμένο ως Ειδικώς Φιλανθρωπικό Σωματείο και είναι πιστοποιημένος σαν Φορέας Παροχής Υπηρεσιών Κοινωνικής Φροντίδας, παρέχει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας κοινωνικής φροντίδας και ως δράσεις του ορίζονται οι ενέργειες που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση των ατόμων με Νοητική Υστέρηση, και την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση της κοινωνίας.

Διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, που εκλέγεται ανά τετραετία από τη γενική συνέλευση με πρόεδρο τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, σύμφωνα με το καταστατικό του.

Στόχος του ⇓

Στόχοι του συλλόγου «Αγάπη», όπως και του Κέντρου Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με αναπηρία, Νοητική Υστέρηση, είναι τα άτομα με νοητική υστέρηση να αναπτύξουν δεξιότητες, καθώς και η συντήρηση αυτών, ώστε να είναι εφικτή η ημιαυτόνομη ή και αυτόνομη διαβίωσή τους, όπως επίσης η κοινωνικοποίηση των ατόμων και η απρόσκοπτη ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο.

Οι στόχοι επιτυγχάνονται με την εφαρμογή δράσεων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και λειτουργίας εργαστηρίων που εγγυώνται, την ασφάλεια, τη φροντίδα και την εξέλιξη των ατόμων στον τομέα της εκπαίδευσης των ΑΜΕΑ. Σήμερα τις υπηρεσίες του ΚΔΗΦΑμεΑ λαμβάνουν 34 άτομα που προέρχονται από τη πόλη, τα προάστια και τα γύρω χωριά του νομού Ρεθύμνου και η μετακίνηση τους γίνεται με το λεωφορείο και ένα επιβατικό αυτοκίνητο του συλλόγου και δύο (2) μισθωμένα ταξί.

Είναι ο μοναδικός φορέας σε επίπεδο νομού, που παρέχει υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής παρέμβασης και στηρίζει ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση.

Όλες οι υπηρεσίες παρέχονται στους ωφελούμενους δωρεάν.

Το «Κέντρο Διημέρευσης – Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία, Νοητική Υστέρηση με τον δ.τ. «Αγάπη» του συλλόγου «Αγάπη» από τον Μάρτιο του 2017 λειτουργεί ως δικαιούχος της Πράξης «Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με Αναπηρία, Νοητική Υστέρηση με τον δ.τ. «Αγάπη» στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κρήτη 2014-2020», Άξονας 5 «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της φτώχειας στην Κρήτη» το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο. Επίσης στηρίζεται οικονομικά από δωρεές συμπολιτών και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, συνδρομές μελών και από τη διάθεση των προϊόντων και κατασκευών των εργαστηρίων του συλλόγου «Αγάπη». Ο σύλλογος «Αγάπη» συνεργάζεται με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Δήμο Ρεθύμνου και τη Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρίες (ΠΟΣΓΚΑΜεαΑ), την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.ΑμεΑ), το Σωματείο ΑμεΑ Ρεθύμνου, τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Παράρτημα Ρεθύμνης (Ε.Ε.Σ.), τις Ξενοδοχειακές Μονάδες CRECOTEL, πανεπιστήμιο Κρήτης, Κέντρα Κοινότητας κ.ά.

Η Κοινωνική Υπηρεσία του συλλόγου «Αγάπη» είναι στελεχωμένη από ένα ψυχίατρο, μία ψυχολόγο και κοινωνικούς λειτουργούς και παρέχουν Συνοδευτικές Υποστηρικτικές Υπηρεσίες για τη ψυχολογική στήριξη των ατόμων και των οικογενειών τους.

Το έργο των Συνοδευτικών Υπηρεσιών που παρέχει η Κοινωνική Υπηρεσία περιλαμβάνει:

  • Συμβουλευτική παρέμβαση και ψυχοκοινωνική στήριξη των ωφελουμένων ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους.
  • Ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
  • Ενεργοποίηση εθελοντών και συμμετοχή τους στη λειτουργία του Κέντρου.
  • Συνεργασία με τοπικούς φορείς, με εντός και εκτός Κρήτης παρεμφερείς φορείς.
  • Συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε καθημερινή βάση πραγματοποιούνται τα παρακάτω Προγράμματα – Δραστηριότητες:

  • Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης.
  • Ανάπτυξης Κοινωνικών Δεξιοτήτων. – Ψυχιάτρου.
  • Πρόγραμμα Φυσικοθεραπείας.
  • Πρόγραμμα Εργοθεραπείας.
  • Πρόγραμμα Άθλησης.
  • Πρόγραμμα Κοινωνικού Λειτουργού (τραγουδιού, χορού, ενδυνάμωσης μνήμης ανάγνωσης βιβλίων).
  • Πρόγραμμα Σωματογνωσίας, Σωματικής και Στοματικής Υγιεινής
  • Εκπαίδευση στην Αυτοεξυπηρέτηση.
  • Θεατρικό Παιχνίδι
  • Πρόγραμμα Εμψύχωσης.
  • Πρόγραμμα Κοινωνικοποίησης.
  • Πρόγραμμα Ελεύθερης Απασχόλησης.

Εργαστήρια:

  • Γενικής Χειροτεχνίας
  • Οικιακής οικονομίας
  • Κηπουρικής
  • Κατασκευής Μπομπονιέρας
  • Προσκλήσεων Γάμων και Βαφτίσεων

Πηγή: Εφημερίδα “Ρεθεμνιώτικα Νέα”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή