Ο Βαγγέλης Αυγουλάς στο γραφείο του

Στην εκπομπή της Εγνατίας Τηλεόρασης, «Όψεις και Απόψεις» βρέθηκε προσκεκλημένος ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», Βαγγέλης Αυγουλάς. Συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Έλσα Αγοραστού, αναλύοντας το ζήτημα της ανεργίας που αποτελεί ακόμα θεμελιώδες πρόβλημα για τα ΑμεΑ.

Απορρόφηση των αναπήρων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

«Ένα ανάπηρο άτομο άνεργο νιώθει δύο φορές εγκλωβισμένο σε δυσκολίες και δυσλειτουργίες για τις οποίες δε φταίει. Αυτό πρέπει να το δούμε πιο οργανωμένα και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και η πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες που να ανταποκρίνονται στη σύγχρονη εποχή. Ακόμα εφαρμόζουμε αργά-αργά κάποιους νόμους για μικρή απορρόφηση ΑμεΑ με κάποια ποσόστωση στο δημόσιο, αλλά τα κίνητρα δεν είναι μόνο αυτά. Υπάρχουν καλές πρακτικές από το εξωτερικό, όπως επιδότηση τεχνολογικού εξοπλισμού, που μπορούμε να το δούμε και στον ιδιωτικό τομέα.», εξήγησε ο κ. Αυγουλάς.

Η εν λόγω ποσόστωση, βάσει της οποίας γίνονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, προβλέπεται να εφαρμόζεται και στον ιδιωτικό ήδη από το ’98. Ωστόσο, όπως εξήγησε στην κα. Αγοραστού ο Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», δεν εφαρμόζεται λόγω απουσίας κύρωσης στην περίπτωση μη συμμόρφωσης των ιδιωτών με τον νόμο. Ταυτόχρονα, οι προκηρύξεις δημοσίου μέσω ΟΑΕΔ για θέσεις ΑμεΑ —με την πιο πρόσφατη που εκδόθηκε στο τέλος καλοκαιριού να δημοσιεύεται μετά από 7 χρόνια— δεν καλύπτουν όλο το φάσμα των ειδικοτήτων στις οποίες έχουν εκπαιδευτεί τα ανάπηρα άτομα.

«Επειδή ακριβώς έχουν πολλούς αποκλεισμούς στο δομημένο περιβάλλον και την προσβασιμότητα, τα ανάπηρα άτομα υπερεκπαιδεύονται σε ξένες γλώσσες, κατάρτιση, επιπλέον πτυχία κλπ. Άρα έχουν παραπάνω προσόντα. Πλέον με την τηλεργασία δεν υπάρχουν δικαιολογίες και άλλοθι⸱ χρειάζεται να δοθούν κίνητρα και γενναίες επιδοτήσεις στους εργοδότες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγουλάς.

Αναγκαία κρίνεται σε αυτή τη διαδικασία και η συνεργασία με τον ΟΑΕΔ. Στην περίπτωση μας η ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» μπορεί να συμβάλλει στην κατάρτιση προγραμμάτων επιδοτούμενης εργασίας ΑμεΑ καθώς και στην εποπτεία του τι συμβαίνει με την απορρόφησή τους.

Επιτακτική η αποσύνδεση του αναπηρικού επιδόματος από τον μισθό

Κατά τον κύριο Αυγουλά, για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στα άτομα με αναπηρία ευθύνεται και η σύνδεση μεταξύ μισθού και αναπηρικού επιδόματος. Όπως εξήγησε στην κα. Αγοραστού:

«Το επίδομα που λαμβάνει ένα ανάπηρο άτομο αυξομειώνεται ανάλογα με το αν εργάζεται ή όχι. Αν πιάσει δουλειά, χάνει μέρος ή και ολόκληρο το επίδομα γιατί μία απαρχαιωμένη νομοθεσία λέει ότι αντικαθίσταται από τον μισθό. Αυτό είναι τελείως λάθος, ειδικά στη σημερινή εποχή. Το επίδομα δίδεται για να καλύψει τις πρόσθετες ανάγκες που φέρνει η όποια βλάβη: έξτρα μετακινήσεις, έξοδα για συνοδούς, ιατροφαρμακευτική και πολλές άλλες δουλειές που δεν μπορεί να τις κάνει κάποιος μόνος του και πληρώνει διάφορα και μάλιστα στη μαύρη οικονομία. Τα ανάπηρα άτομα, με τους χαμηλούς μισθούς που έχουμε σήμερα, μπορεί να επιλέξουν να μην ξεκινήσουν μία εργασία με έναν βασικό μισθό. Ειδικά με τις ανατιμήσεις που έχουνε ήδη ξεκινήσει, το επίδομα θα αρχίσει να μη φτάνει. Έτσι κι αλλιώς ήταν χαμηλά κι έχει να ανατιμηθεί πάνω από 10 χρόνια. Τώρα έχουμε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα.»

Διαχρονική η ανάγκη εκπαίδευσης γύρω από την αναπηρία

Πέρα από την αναθεώρηση της επιδοματικής πολιτικής, ο ιδρυτής του «Με Άλλα Μάτια» έθεσε το ζήτημα της εξοικείωσης του εργασιακού τομέα με την αναπηρία και της εκπαίδευσης των εργαζομένων κάθε βαθμίδας σε ζητήματα ένταξης και συμπερίληψης. Με πυρήνα τις συμπράξεις σχετικών φορέων αλλά και τις διαβουλεύσεις με τους ίδιους τους αναπήρους για συμπεριληπτικό σχεδιασμό, η εργασιακή αποκατάσταση των ΑμεΑ μπορεί να πάψει προοδευτικά να αποτελεί ουτοπία.

Φυσικά, τα ισχύοντα στερεότυπα συχνά αποτρέπουν αυτού του είδους τις κοινωνικές αλλαγές, όπως εξήγησε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγουλάς: «Στη συνείδηση του κόσμου, ο ανάπηρος άνθρωπος έχει περάσει σαν μη παραγωγικός. Εργασιακά μιλώντας, θεωρείται είτε ανήμπορος να κάνει πράγματα είτε ότι μπορεί να προσληφθεί μόνο ως υπάλληλος περιορισμένων καθηκόντων. Σήμερα όμως, βλέπουμε την κοινωνική επιχειρηματικότητα με διάφορες μορφές νά ‘χει πολύ πετυχημένα παραδείγματα αναπηρικών επιχειρήσεων πανελλαδικά. Πρέπει, λοιπόν, συλλογικά να φύγουμε από τη λογική της φιλανθρωπικής προσέγγισης και να αρχίσουμε να μιλάμε ισότιμα μεταξύ μας, θεσμικά».

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Βαγγέλη Αυγουλά στην εκπομπή «Όψεις και Απόψεις», με ελληνικούς υποτίτλους:

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή