• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • Στο τιμόνι της Παγκόσμιας Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία ο Ι. Βαρδακαστάνης για δεύτερη φορά
Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης

Ομόφωνα εκλέχτηκε στο τιμόνι της Παγκόσμιας Συμμαχίας Οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία (IDA) ο πρόεδρος της ΕΣΑμεΑ και του European Disability Forum Ιωάννης Βαρδακαστάνης, την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου.

Η Παγκόσμια Συμμαχία Οργανώσεων για την Αναπηρία είναι μια οργάνωση – ομπρέλα που συγκεντρώνει πάνω από 1.100 οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους από οκτώ παγκόσμιες οργανώσεις και έξι περιφερειακές.

Η IDA προωθεί την ένταξη των ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στις παγκόσμιες προσπάθειες για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Υποστηρίζει τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία να ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να λογοδοτούν και να υποστηρίζουν την αλλαγή σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Με οργανισμούς-μέλη σε όλο τον κόσμο, η IDA αντιπροσωπεύει περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο άτομα με αναπηρία που ζουν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ανάμεσά τους είναι μερικές από τις μεγαλύτερες και πιο περιθωριοποιημένες ομάδες στον κόσμο. Με τη μοναδική της σύνθεση, συμπεριλαμβανομένων των κορυφαίων διεθνών οργανώσεων για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, η IDA θεωρείται από τον ΟΗΕ ως η πλέον έγκυρη οργάνωση εκπροσώπησης των ατόμων με αναπηρία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ακρογωνιαίος λίθος του έργου της IDA είναι η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (UN CRPD). Η IDA προωθεί την αποτελεσματική υλοποίησή της μέσω συντονισμένης δράσης από τις αντιπροσωπευτικές οργανώσεις ατόμων με αναπηρία, για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης σε εθνικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.

Η Ατζέντα 2030 και οι Στόχοι της για τη βιώσιμη ανάπτυξη αποτελούν επίσης αναπόσπαστο μέρος του έργου της IDA για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης που θα συμπεριλαμβάνει τα άτομα με αναπηρία. Συνεργάζεται με συμμάχους και εταίρους για να οικοδομήσει την ικανότητα των ατόμων με αναπηρία και των οργανώσεών τους σε όλο τον κόσμο να υπερασπίζονται τα συλλογικά τους δικαιώματα και να συμμετέχουν στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των πολιτικών και πρακτικών που απαιτούνται για την υλοποίησή τους.

Δήλωση Ι. Βαρδακαστάνη:

«Ήταν το 2004 όταν ξεκίνησε το ταξίδι μου με την IDA. Κατά την περίοδο αυτή, η IDA διαδραμάτισε ηγετικό και καθοριστικό ρόλο στην ίδρυση της Διεθνούς Ομάδας για την Αναπηρία (IDC), στην οποία συμμετείχα ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για την Αναπηρία. Μέσω της IDC ενώσαμε τις δυνάμεις μας για να κάνουμε τη Σύμβαση πραγματικότητα. Η συμμετοχή μου στην IDA εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αναπηρία από το 2007 αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές περιόδους της δημόσιας ζωής μου. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπηρέτησα την IDA ως αντιπρόεδρος (2010-2012) .Το 2013 εκλέχθηκα πρόεδρος και υπηρέτησα σε αυτή τη θέση για ένα χρόνο. Από το 2014 διατηρούσα τη θέση του ταμία. Φιλοδοξία μου ως πρόεδρος της IDA είναι να προωθήσω την πλήρη εφαρμογή της Σύμβασης σε κάθε γωνιά του κόσμου. Πιο συγκεκριμένα, θα ήθελα να εργαστώ για να ενδυναμώσω όλες τις οργανώσεις-μέλη, διότι η IDA είναι ισχυρή μόνο εάν τα μέλη της είναι ισχυρά και ταυτόχρονα να φέρω περισσότερη ενότητα με απόλυτο σεβασμό στην ποικιλομορφία που φέρνουν οι οργανώσεις-μέλη. Η ποικιλομορφία μας είναι η δύναμή μας.

Πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο έργο μας στην IDA σε θέματα που αφορούν στις γυναίκες, στα κορίτσια και στους νέους με αναπηρίες. Τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών με αναπηρία θα πρέπει επίσης να εξακολουθήσουν να αποτελούν προτεραιότητα στο έργο μας. Αναμφίβολα, έχει ήδη γίνει εξαιρετική δουλειά στον παγκόσμιο Νότο, και αυτό πρέπει να συνεχιστεί και να ενισχυθεί. Επιπλέον, η πανδημία σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή είχαν ήδη δραματικές επιπτώσεις στα άτομα με αναπηρία σε όλες τις χώρες του κόσμου, αλλά ειδικότερα στον παγκόσμιο νότο. Αυτή η κρίσιμη κατάσταση απαιτεί από την IDA να καθορίσει τις προτεραιότητές της και να σχεδιάσει το έργο της για να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αυτές τις νέες προκλήσεις».

Βιογραφικό

Ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης διετέλεσε πρόεδρος της Παγκόσμιας Συμμαχίας Οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία από την 1η Ιουλίου 2012 μέχρι την 30η Ιουνίου 2014. Από την 1η Ιουλίου 2010 έως την 30η Ιουνίου 2012 κατείχε τη θέση του αντιπροέδρου, ενώ μέχρι πρόσφατα ήταν ταμίας της Οργάνωσης.

Από το 1999, ο Ιωάννης Βαρδακαστάνης είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ατόμων με Αναπηρία (European Disability Forum – EDF), της πιο αντιπροσωπευτικής οργάνωσης του ευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος, η οποία εκπροσωπεί τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους στον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τους άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Από τον Σεπτέμβριο του 2010, ο κ. Βαρδακαστάνης είναι μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (EESC), εκπροσωπώντας την Ελλάδα στην Ομάδα III, όπου μάλιστα είναι αντιπρόεδρος από το 2015.

Επίσης, από το 2011 είναι μέλος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος (ΟΚΕ), εκπροσωπώντας την ΕΣΑμεΑ στην Ομάδα III.

Πηγή: ioannisvardakastanis.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή