• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • Στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου το πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Αυτοάνοσων Πομφολυγωδών Νοσημάτων για τη Β. Ελλάδα
Εξωτερική πύλη του νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Γεγονός αποτελεί το πρώτο Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Αυτοάνοσων Πομφολυγωδών Νοσημάτων για τη Βόρεια Ελλάδα, το οποίο λειτουργεί στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης.

Όπως έκανε γνωστό ο Διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος, Παναγιώτης Μπογιατζίδης σε λειτουργία έχει τεθεί πλέον το Κέντρο Εμπειρογνωμοσύνης Αυτοάνοσων Πομφολυγωδών Νοσημάτων στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, με τη συνεργασία της Β΄ Κλινικής Δερματικών και Αφροδισίων Νοσημάτων του Α.Π.Θ, του Τμήματος Ανοσολογίας- Ιστοσυμβατότητας του Εργαστηριακού Τομέα του Γ.Ν.Θ. “Παπαγεωργίου” και της Μονάδας Γενετικής της Α΄ Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής Α.Π.Θ.

Αυτοάνοσα Πομφολυγώδη Νοσήματα

«Πρόκειται για το πρώτο Κέντρο στην Βόρεια Ελλάδα και το μοναδικό που ασχολείται με τα Αυτοάνοσα Πομφολυγώδη Νοσήματα. Είναι μια μεγάλη επιτυχία για τη βόρεια Ελλάδα και γενικότερα πολύ σημαντική πρωτοβουλία για τις υπηρεσίες υγείας στη χώρα» επεσήμανε μιλώντας στο GRTimes ο Διοικητής 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης.

Επιπλέον ο κ. Μπογιατζίδης διευκρίνισε ότι η λειτουργία του κέντρου ήταν μια πρωτοβουλία της 3ης ΥΠΕ, σε συνεργασία με άλλους φορείς, όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου για την υλοποίηση της.

«Είναι αναμφισβήτητα αποτέλεσμα εμπειρογνωμόνων και η αξιολόγηση του εγχειρήματος πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι πάρα πολύ σημαντική ενέργεια για τους ασθενείς, καθώς μέχρι τώρα ήταν αναγκασμένοι να κατέβουν στην Αθήνα, προκειμένου να τους παρασχεθούν οι απαιτούμενες ιατρικές υπηρεσίες» συμπλήρωσε ο Διοικητής της 3ης ΥΠΕ.

Τι περιλαμβάνει

Όπως γνωστοποιεί ο κ. Μπογιατζίδης το επιστημονικό πεδίο του κέντρου περιλαμβάνει την Κοινή Πέμφιγα, Φυλλώδη Πέμφιγα, IgA Πέμφιγα, Ερυθηματώδη Πέμφιγα, Πεμφιγοειδές των Βλενογόννων, Επίκτητη Πομφολυγώδη Επιδερμόλυση, Γραμμική IgA Δερματοπάθεια και Ερπητοειδή Δερματίτιδα.

Τα αυτοάνοσα πομφολυγώδη νοσήματα ανήκουν στην κατηγορία των σπάνιων νοσημάτων, δηλαδή των νοσημάτων εκείνων, με χαμηλή συχνότητα εμφάνισης και υψηλή ετερογένεια που είναι στην πλειονότητά τους γενετικής φύσης.

Οι σπάνιες παθήσεις, το 50% των οποίων εμφανίζεται στην παιδική ηλικία, συχνά απειλούν τη ζωή ή επιφέρουν χρόνια αναπηρία και παρά τη σπανιότητά τους, ο αριθμός των ασθενών που νοσούν είναι συνολικά υψηλός. Εκτιμάται ότι περίπου 37.000.000 Ευρωπαίοι έχουν προσβληθεί από μία σπάνια ασθένεια ενώ καταγράφονται παγκοσμίως 6.000 – 8.000 τέτοιες παθήσεις.

Τα Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης της χώρας αλλά και όλων των ευρωπαϊκών χωρών εντάσσονται σε δίκτυα, ανάλογα με το νόσημα, με στόχο να υπάρχει συνεργασία για την προώθηση της έρευνας και την ανταλλαγή γνώσεων και εμπειρίας στον τομέα των σπάνιων παθήσεων και να υπάρχει επιστημονική και άλλη υποστήριξη για τις περιπτώσεις ασθενών που υφίσταται ανάγκη.

Σε όλα τα Κέντρα παρέχονται υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, υπάρχει Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας και ακολουθούνται τα πρότυπα ασθενοκεντρικής φροντίδας, με έμφαση στην ενδυνάμωση των ασθενών.

Μάλιστα η 3η Υ.ΠΕ συμμετείχε με στέλεχος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας σε Ομάδα, η οποία κατόπιν συνεργασίας και διαβουλεύσεων με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς και εθνικούς θεσμούς, απέδωσε την υπάρχουσα εθνική νομοθεσία και τα κριτήρια ποιότητας στη λειτουργία των Κέντρων Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων στην Ελλάδα.

Πηγή: grtimes.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή