Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

Μια σφοδρή δικαστική διαμάχη που διαρκεί 18 μήνες, παίρνει και επίσημα τέλος στις 11 Ιανουαρίου καθώς εκείνη τη μέρα, πρώτη συνεδρίαση της Βουλής για το 2021, μια επίμαχη έδρα του Σύριζα στον Δυτικό Τομέα της Αθήνας αλλάζει κάτοχο και έτσι, με αλλαγές στη σύνθεσή της θα εκκινήσει το νέο έτος για τη Βουλή.

Το δικαστήριο δικαίωσε τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, έναντι του μέχρι πρότινος κατέχοντος την έδρα του Δυτικού Τομέα της Αθήνας, Θανάση Παπαχριστόπουλου και εστάλη ήδη στη Βουλή το απόσπασμα που ανακοινώνει την απόφαση χωρίς ωστόσο τα πρακτικά, καθώς αυτή δεν έχει ακόμα καθαρογραφεί (δεν είναι ξεκάθαρη ακόμα, δηλαδή, η διαφορά μεταξύ των δύο). Ωστόσο, η Βουλή επιβεβαιώνει πως στην πρώτη κιόλας συνεδρίασή της θα πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του κ. Κουρουμπλή (στις 11 του μήνα), ο οποίος θα πρέπει να θεωρείται πλέον μέλος του Κοινοβουλίου.

Έτσι μετά από ενάμιση χρόνο, ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος υποχρεώνεται να παραδώσει το έδρανό του στον Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος κατά την πρώτη καταμέτρηση και την ανακήρυξη των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών είχε κερδίσει την 4η έδρα της περιφέρειας του Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας με 6 ψήφους διαφορά (13.912 ψήφους) από τον Παναγιώτη Κουρουμπλή (13.906 ψήφους).

Ωστόσο ο κ. Κουρουμπλής αμφισβήτησε την ορθότητα της καταμέτρησης και μετά από την επανακαταμέτρηση που έγινε βρέθηκε να υπερτερεί του κ. Παπαχριστόπουλου με 200 ψήφους.

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής

…γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου 1951 στο Ματσούκι Αιτωλοακαρνανίας και κατάγεται από ποντιακή προσφυγική οικογένεια. Είναι διδάκτορας κοινωνικών επιστημών και δικηγόρος. Το 1961 έχασε εντελώς την όραση του από έκρηξη γερμανικής χειροβομβίδας, απομεινάρι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Πολιτικοποιήθηκε από τα μαθητικά του χρόνια στη Σχολή Τυφλών, ενώ στη συνέχεια εισήχθη με πανελλήνιες εξετάσεις στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1974 συμμετείχε ενεργά στους αγώνες του φοιτητικού και λαϊκού κινήματος. Την περίοδο 1976-1981 επικέντρωσε την προσπάθειά του στην ικανοποίηση των αιτημάτων των τυφλών, και γενικά των αναπήρων, με κεντρικά αιτήματα το δικαίωμα στη μόρφωση, στην αξιοπρέπεια και την κατοχύρωση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Τυφλών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τυφλών, του Ευρωπαϊκού Φόρουμ για τους Αναπήρους (1991) και ιδρυτής της Εθνικής Συνομοσπονδίας Προσώπων με Αναπηρία. Το 2006 η Ακαδημία Αθηνών τον βράβευσε σε αναγνώριση των κοινωνικών και πολιτικών του αγώνων, με σκοπό την οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού κοινωνικού κράτους και μίας ανθρώπινης κοινωνίας. Είναι παντρεμένος και έχει δύο παιδιά.

Στις 22 Σεπτεμβρίου 1996 εξελέγη ως ο πρώτος στην Ελλάδα, τυφλός βουλευτής και επανεξελέγη στην περιφέρεια Αιτωλοακαρνανίας το 2000 και το 2009. Την περίοδο 1993–1996 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας, του Υπουργείου Υγείας. Ήταν ο πρώτος τυφλός, που τότε κατελάμβανε τόσο υψηλή κυβερνητική θέση. Το 2010, ως μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ ψήφισε το πρώτο μνημόνιο, ενώ το 2011 αποστασιοποιήθηκε, καταψηφίζοντας το μεσοπρόθεσμο. Για το λόγο αυτό τον διέγραψαν από το ΠΑΣΟΚ.

Στις εκλογές του 2012 εξελέγη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄ Αθηνών. Τον Ιανουάριο του 2015, εξελέγη πάλι βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Αθηνών. Στις 27 Ιανουαρίου 2015 ορίστηκε υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, ο πρώτος τυφλός που αναλάμβανε υπουργική θέση. Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015, επανεξελέγη βουλευτής και στις 23 Σεπτεμβρίου 2015 ορίστηκε, πρώτος τη τάξει υπουργός, ως υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη δεύτερη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Είχε στην εποπτεία του τα υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Μακεδονίας Θράκης. Στις 5 Νοεμβρίου του 2016 ανέλαβε υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και διατήρησε το αξίωμα έως τις 29 Αυγούστου 2018.

Δείτε το πρόσφατο και αποκλειστικό ρεπορτάζ του meallamatia.gr με αναλυτικές λεπτομέρειες για τις δικαστικές εξελίξεις της υπόθεσης εδώ.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή