Κολάζ φωτογραφιών με παρκαρισμένα οχήματα σε θέσεις πάρκινγκ ΑμεΑ, πάνω σε πεζοδρόμια και συζήτηση πολιτών στη στάση λεωφορείου.
Πηγή εικόνας: Προσωπική σελίδα facebook του Αντώνη Ρέλλα

Γράφει στο facebook ο ανάπηρος σκηνοθέτης και ακτιβιστής Αντώνης Ρέλλας

Ο ΟΑΣΑ με στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τοποθετεί σε συνεργασία με δήμους πλατφόρμες/προεξοχές σε στάσεις αστικών λεωφορείων και τρόλεϊ για τη διευκόλυνση της πρόσβασης του συνόλου των επιβατών λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες και των ανάπηρων καθώς και των εμποδιζόμενων προσώπων.

Οι νέες προεξοχές έχουν εγκατασταθεί ήδη σε 74 στάσεις σε Αθήνα, Άγιο Δημήτριο, Καλλιθέα, Αγία Παρασκευή, Αιγάλεω, Αχαρνές, Ζωγράφου, Ηλιούπολη και Μοσχάτο.

Εδώ, στο Χαλάνδρι, η ανακοίνωση τοποθέτησης της πλατφόρμας ανεμπόδιστης πρόσβασης δημιούργησε αντιδράσεις από μικρή μερίδα κατοίκων και καταστηματαρχών που μεταξύ άλλων αξίωσαν τη μη τοποθέτηση της πλατφόρμας με επιχείρημα τη μη ύπαρξη ανάπηρων κατοίκων γύρω από τη συγκεκριμένη στάση.

Για τους “ελάχιστους αναπήρους επισκέπτες” μάλιστα προτείναν να τοποθετηθεί η πλατφόρμα στην επόμενη στάση μόλις 150 μέτρα μακριά από τη «δική» τους.

Ως εσχάτη λύση προτείνουν στην επιστολή τους προς τον Δήμο Χαλανδρίου να τοποθετηθεί μεν η πλατφόρμα αλλά να μην καταλάβει το σύνολο της εσοχής παρά ένα μικρό μέρος ώστε να εξυπηρετεί τις τακτικές και έκτακτες ανάγκες καταστηματαρχών και κατοίκων.

Η εκδήλωση εχθρικής κοινωνικής συμπεριφοράς και μισαναπηρισμού με ώθησε μαζί με τον Kouzelis Andreas να πάμε σήμερα στο σημείο που έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση της πλατφόρμας και να συνομιλήσουμε με εκείνους που θεωρούν ότι δικαιούνται να παίρνουν αποφάσεις για ΕΜΑΣ χωρίς ΕΜΑΣ.

Αν και αρχικά η στάση τους ήταν βασισμένη στις προκαταλήψεις και στα στερεότυπα, στο τέλος της συζήτησης καταφέραμε να παραδεχτούν ότι η αντίδραση τους είναι λανθασμένη και κακοποιητική.

Μάλιστα μας γνωστοποίησαν ότι αποσύρουν την επιστολή διαμαρτυρίας τους και δεν θα παρεμποδίσουν την τοποθέτηση της πλατφόρμας.

Διαβάστε τη μισαναπηρική «επιστολή διαμαρτυρίας» εδώ. 

ΥΓ: Θερμά συγχαρητήρια στην Τεχνική Υπηρεσία του τμήματος Συγκοινωνιών και Κυκλοφορίας του Δήμου Χαλανδρίου που δεν ενέδωσαν στις πιέσεις και υπερασπίστηκαν το αυτονόητο. Η στάση των εργαζομένων αποδεικνύει ότι η πολυετής συνεργασία και συνεκπαίδευση μας στη Ρεματιά μας έχουν οδηγήσει σε ενεργητική στάση συνυπευθυνότητας και έχουν κάνει την αρμονική μας συνύπαρξη κοινό ζητούμενο.

*Μισαναπηρισμός

Ο μισαναπηρισμός αποτελεί ένα σύνολο υποθέσεων, αντιλήψεων και πρακτικών που αψηφά τα δικαιώματα των αναπήρων, αντιμετωπίζει τα ανάπηρα άτομα ως κατώτερα και τα οδηγεί σε μια σειρά αποκλεισμών.

Το θεμέλιο του μισαναπηρισμού (disablism) είναι η εξιδανικευμένη κανονικότητα (ableism).

Ως εκ τούτου, ως μισαναπηρικές πρακτικές μπορούν να οριστούν οι ενέργειες, οι συμπεριφορές και οι καταστάσεις, οι οποίες οδηγούν στην περιθωριοποίηση και στον διαχωρισμό των αναπήρων σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής.

#μισαναπηρισμος #xalandri #ΟΑΣΑ

Πηγή: www.facebook.com/antonios.rellas

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή