Συμμετέχοντες στο συνέδριο, πλάτη στη φωτογραφία, με χέρια ψηλά χειροκροτούν στη νοηματική. Στον προτζέκτορα το λογότυπο του συνεδρίου «Rights. Right?»

Στις 15 – 17 Σεπτεμβρίου 2023, το Σωματείο Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας (ΣΔΕΝΓ) και το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών (European Forum of Sign Language Interpreters – EFSLI) συνδιοργάνωσαν με επιτυχία το ετήσιο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της EFSLI στη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο φιλοξενήθηκε στο Grand Hotel Palace, με τον μεστό τίτλο «Rights. Right?».

Διακεκριμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό προσέγγισαν το μείζον ζήτημα της Διερμηνείας από και προς τις Νοηματικές Γλώσσες (ΝΓ) ως επαγγελματική ταυτότητα. Στόχος του Συνεδρίου ήταν να εξεταστεί το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των Διερμηνέων ΝΓ στις μέρες μας.

Διαχρονικά, τον ρόλο των Διερμηνέων ΝΓ αναλάμβαναν πρόσωπα του οικογενειακού και φιλικού περιβάλλοντος των Κωφών. Ως εκ τούτου, δεν υπήρχε στοχευμένη εκπαίδευση που λάμβαναν οι δυνάμει Διερμηνείς. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εγγενή οικειότητα που υπήρχε μεταξύ πομπού και δέκτη, απέδιδε στη διαδικασία περισσότερο τον χαρακτήρα εξυπηρέτησης παρά επίσημης Διερμηνείας. Τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσκολία θέασης του Διερμηνέα ως επίσημου επαγγελματία.

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, Γιώργος Στάθης όρθιος μιλάει στο κοινό δίπλα του στέκουν άλλοι έξι διερμηνείς.

Με την πάροδο των χρόνων, η ακριβής μεταφορά πληροφοριών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών από και προς τις ΝΓ έχει θεσμοθετηθεί. Αυτό που εκκρεμεί, ωστόσο, είναι η αντίστοιχη θεσμοθέτηση του επαγγέλματος του Διερμηνέα ΝΓ. Η διαρκώς εντονότερη συμμετοχή του Κωφού πληθυσμού στην κοινωνική και πολιτική ζωή ανά τον κόσμο, σε συνάρτηση με τις Ευρωπαϊκές νομοθεσίες περί καθολικής προσβασιμότητας, καθιστά επιτακτική την ανάγκη κάλυψης των παραπάνω κενών.

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το Συνέδριο, επισκεφθείτε τη σελίδα του Σωματείου Διερμηνέων Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας ή τη σελίδα του Συνεδρίου στο Facebook.

Δείτε φωτογραφικό υλικό από το τριήμερο Συνέδριο:

https://www.facebook.com/profile.php?id=100085371318844&sk=photos

 

 

Λογότυπο του συνεδρίου. Δύο χέρια σε μωβ χρώμα αντικριστά. Με τον δείκτη και τον αντίχειρα σχηματίζουν και τα δύο έναν κύκλο. Μέσα στο αριστερό χέρι με πορτοκαλί γράμματα γράφει "RIGHTS." και μέσα στο δεξί με κίτρινα τη λέξη "RIGHT?". Από κάτω EFSLI-SDENG CONFERENCE 2023

Σχετικά με τον συντάκτη

Η εταιρία HandsUp είναι το πρώτο πρακτορείο Διερμηνέων Νοηματικών Γλωσσών στην Ελλάδα

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή