ενοικιαστήρια έξω από πανεπιστήμιο

Τεράστια προβλήματα , κυρίως στην Κρήτη. Το «ψάξιμο» για στέγη έχει αρχίσει εδώ και καιρό.

Χωρίς ακόμη να έχουν «κυκλοφορήσει» σοβαρά στοιχεία για την –αναμφισβήτητη πάντως- αύξηση στις τιμές των ενοικίων στις «φοιτητουπόλεις» και χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη και σαφής θέση από την Πολιτεία , κάτι φυσιολογικό λόγω των επερχόμενων εκλογών, ένα είναι σίγουρο: Η εξεύρεση στέγης και οι τιμές των ενοικίων σε διάφορες πόλεις όπου λειτουργούν Ανώτατες Σχολές ή Τμήματά τους θα συνεχίσει να αποτελεί, όπως εδώ και πολλά χρόνια, το μόνιμο, συνεχές και πιεστικό πρόβλημα για χιλιάδες φοιτητές και τις οικογένειές τους. Και δυστυχώς, καλές και μόνιμες λύσεις δεν έχουν βρεθεί παρά τις … ετήσιες διαβεβαιώσεις Υπουργών και Κυβερνήσεων ότι «το πρόβλημα θα λυθεί». Κι αυτό είναι ένα ακόμη δυσεπίλυτο όσο και πιεστικό ζήτημα που «κληρονομεί» η νέα κυβέρνηση.

Ο αριθμός των νέων φοιτητών αυξάνεται, τα σπίτια, τα διαμερίσματα, οι ξενώνες, οι φοιτητικές Εστίες δεν επαρκούν ή έχουν τα χάλια τους με πολλές ελλείψεις ή – τέλος- τα ενοίκια όλο και ανεβαίνουν με συνέπεια χιλιάδες οικογένειες να βρίσκονται σε απόγνωση. Αλλά και φοιτητουπόλεις που στην κυριολεξία «ζουν» από τον φοιτητικό πληθυσμό, αντιμετωπίζουν κι αυτές τα προβλήματα που μπορεί να φέρει η ενδεχόμενη μείωση του φοιτητόκοσμου που κάθε χρόνο εναλλάσσεται.

Airbnb

Μια καλή ιδέα, αντιγραμμένη βέβαια από το τι συμβαίνει στο εξωτερικό και με μεγάλη επιτυχία, κινδυνεύει να «τιναχτεί στον αέρα» από κακή και επιπόλαιη διαχείριση, έλλειψη σοβαρών ελέγχων και την αγωνία ιδιοκτητών να «ρεφάρουν» χασούρες ετών μέσω του συστήματος βραχυχρόνιων μισθώσεων, τύπου Airbnb.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ αλλά και μαρτυρίες, η μέθοδος ενοικίασης αυτού του τύπου που έχει επεκταθεί σε όλη τη χώρα, έχει άμεσες συνέπειες την αύξηση των ενοικίων αλλά , το κυριότερο που αυτή τη στιγμή ενδιαφέρει, είναι οι συνεχείς καταγγελίες που φανερώνουν σοβαρά προβλήματα και σε ό,τι αφορά τη φοιτητική στέγη.

Ιδίως τώρα που ανακοινώθηκαν βαθμολογίες και βάσεις εισαγωγής για τις Πανελλήνιες 2019 και χιλιάδες φοιτητές θα ξεκινήσουν να αναζητούν στέγη για μεταστέγαση είτε στα αστικά κέντρα είτε στην περιφέρεια, κανείς δεν ξέρει τι ακριβώς θα γίνει. Στην πραγματικότητα, το «ψάξιμο» έχει αρχίσει εδώ και μήνες, ακόμα και χωρίς να γνωρίζουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι σε ποια σχολή θα εισαχθούν, ποιας πόλης και ΑΝ τελικά θα επιλέξουν να ενταχθούν και να παρακολουθήσουν ή αν θα το… αφήσουν για την επόμενη χρονιά.

Έντονο το πρόβλημα στην Κρήτη

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές , οι τιμές των ενοικίων έχουν «εκτοξευθεί», με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Κρήτη, όπου η εξεύρεση φοιτητικής στέγης εξελίσσεται σε πραγματικό γρίφο, καθώς ενώ και στην Αθήνα, φέτος, εμφάνισε την πρώτη καμπή σε κρατήσεις και έσοδα, οι κτηματομεσίτες της Κρήτης αποδίδουν το πρόβλημα και στη μη ανέγερση κατοικιών, με συνέπεια να μην υπάρχουν κατοικίες για φοιτητές -όπως γκαρσονιέρες και δυάρια.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στο e-kriti.gr, ο Μιχάλης Σαμψών, μεσίτης από το Ρέθυμνο, το τεράστιο πρόβλημα στην περιοχή οφείλεται στο ότι όλοι ψάχνουν σπίτια προς ενοικίαση περιμετρικά του κέντρου ενώ σε άλλες περιοχές, όπως του Γάλλου (στο Ρέθυμνο), οι διαθέσιμες κατοικίες είναι περισσότερες. Ο κ. Σαμψών παραδέχτηκε ότι τα ενοίκια είναι πολύ υψηλά και σε πολλές περιπτώσεις δεν ανταποκρίνονται στην αξία της κατασκευής. Σε ό,τι αφορά το Airbnb, παρατήρησε επίσης ότι το φαινόμενο δεν είναι πλέον θερινό καθώς έχει επεκταθεί και τον χειμώνα, με ό,τι συνέπειες έχει αυτό στα ενοίκια και στη φοιτητική στέγη. Συγκεκριμένα, οι τιμές κυμαίνονται για μια παλιά γκαρσονιέρα στα 300 ευρώ και για δυάρια -μη ανακαινισμένα- από 350 – 400 ευρώ στο Ρέθυμνο αλλά και στα Χανιά.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπάρχουν πολλοί ιδιοκτήτες που ζητούν 5 και 6 ενοίκια μπροστά, δυσκολεύοντας τις οικογένειες των φοιτητών που προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους αλλά και εκπαιδευτικούς και στρατιωτικούς που παίρνουν μετάθεση για το Ρέθυμνο και αλλού. Χαρακτηριστικό της εικόνας της αγοράς και στα Χανιά είναι το ότι στον τοπικό Τύπο οι αγγελίες για ενοικίαση κατοικιών είναι ελάχιστες με τις περισσότερες να αφορούν μεγάλα σπίτια ενώ και τα ενοικιαστήρια έχουν «εξαφανιστεί» από την πόλη.
Καλύτερη είναι η εικόνα στο Ηράκλειο όπου υπάρχει μεγαλύτερος αριθμός διαμερισμάτων για ενοικίαση. Παρά ταύτα, λόγω του Airbnb, υπάρχουν περιοχές όπου τα ακίνητα βρίσκονται με το… κιάλι.

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή