παιδιά με ενωμένα χέρια παίζουν

από τον Στέργιο Ζιαμπάκα

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία εκπέμπει σήμα κινδύνου για την επιβίωσή τους, αφού την τελευταία εξαετία αυξάνονται γεωμετρικά οι αντίστοιχες ιδιωτικές δομές, απορροφώντας σημαντικό μέρος των vouchers.

Σήμα κινδύνου για την επιβίωση των δημοτικών Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ) εκπέμπουν οι εργαζόμενοι στις εν λόγω δομές. Όπως εξηγούν, η απειλή λουκέτου σε δημοτικά ΚΔΑΠ -που σήμερα φιλοξενούν περισσότερα από 24.000 παιδιά σε όλη τη χώρα- προκύπτει από τη «ραγδαία, ανεξέλεγκτη και χωρίς όρους» ανάπτυξη ιδιωτικών ΚΔΑΠ που απορροφούν όλο και μεγαλύτερο μέρος μιας σταθερής χρηματοδοτικής «πίτας», σε βάρος της βιωσιμότητας των δημόσιων δομών, ιδιαίτερα όσων έχουν μικρή δυναμικότητα.

Μιλώντας στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα δημόσια ΚΔΑΠ (ΠΑΣΕΚΔΑΠ), Γ. Παπαχατζής, προειδοποίησε: «Αν η ΚΕΔΕ δεν αναλάβει δραστικές πρωτοβουλίες για να πιέσει τα συναρμόδια υπουργεία, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα δημόσια ΚΔΑΠ, αν όχι σε ένα έτος, σε δύο έτη θα κλείσουν».

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση μιλούν από μόνα τους:

▪ Τη σχολική χρονιά 2013-2014 τα δημοτικά ΚΔΑΠ ήταν 253, απορροφώντας μέσω επιταγών εισόδου (voucher) 13.193 παιδιά, και τα ιδιωτικά ήταν μόλις 4, απορροφώντας 332 παιδιά μέσω voucher. Την τρέχουσα σχολική χρονιά (2019-2020), τα δημοτικά ΚΔΑΠ αυξήθηκαν σε αριθμό, φτάνοντας συνολικά τα 423 (αύξηση δομών κατά 67,19%). Ασύγκριτα μεγαλύτερη ήταν η αύξηση των ιδιωτικών ΚΔΑΠ που σήμερα ανέρχονται σε 467. Δηλαδή, σε μια εξαετία οι ιδιωτικές δομές αυξήθηκαν κατά 11.575%! Η μέση ετήσια αύξηση των ιδιωτικών δομών ανέρχεται σε 133%!

▪ Το αποτέλεσμα σήμερα είναι το 60% της χρηματοδότησης (μέσω voucher και του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής») να κατευθύνεται στα ιδιωτικά ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ (59.066.209,64 ευρώ) έναντι των δημοτικών (38.751.140,85 ευρώ). Η μέση ετήσια αύξηση της χρηματοδότησης των ιδιωτικών δομών ανέρχεται σε 130%.

▪ Η αναλογία των χρημάτων αντιστοιχεί και στον αριθμό παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδιωτικά και δημοτικά ΚΔΑΠ. Οι δημοτικές δομές ήδη κατέγραψαν μείωση φιλοξενούμενων παιδιών κατά 2,4% συγκριτικά με το έτος 2018-2019.

▪ Σε αντίθεση με τις προσφερόμενες θέσεις δεν αυξήθηκαν τα κονδύλια. Στο παρελθόν, μειώθηκε πολλάκις η αξία των vouchers των ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠμεΑ, «διογκώνοντας ακόμα περισσότερο τα προβλήματα βιωσιμότητας στα ΚΔΑΠ μικρής δυναμικότητας και στο σύνολο των ΚΔΑΠμεΑ», τονίζει ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ.

▪ Αναμένεται να ιδρυθούν επιπλέον «εκατοντάδες ιδιωτικές δομές» την επόμενη χρονιά και γενικότερα τα επόμενα έτη. Τα ποσά που θα διατεθούν όμως τις επόμενες χρονιές «θα είναι σίγουρα συγκεκριμένα και πολύ πιθανόν πιο περιορισμένα», εκτιμά ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ. Αν διατηρηθούν στις 72.000 τα vouchers, ο αριθμός παιδιών σε κάθε δομή θα είναι αισθητά μικρότερος και «θα οδηγήσει νομοτελειακά σε οριζόντια μείωση της χρηματοδότησης για όλους τους δήμους, επιδεινώνοντας την ήδη ασφυκτική οικονομική κατάσταση πολλών μικρών δομών».

«Η πτωτική τάση στη φιλοξενία παιδιών στις δημοτικές δομές οφείλεται στον αθέμιτο ανταγωνισμό του ιδιωτικού τομέα», τόνισε ο κ. Παπαχατζής, προειδοποιώντας ότι τα πρώτα προβλήματα στα δημοτικά ΚΔΑΠ θα εμφανιστούν ήδη από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Ανεξέλεγκτες εντάξεις στο πρόγραμμα χορήγησης voucher «ακόμη και ΠΑΕ (σ.σ. Ποδοσφαιρικών Ανώνυμων Εταιρειών) που συντηρούν ακαδημίες ως ΚΔΑΠ» κατήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, Σ. Δανιηλίδης, επισημαίνοντας επιπλέον: «Το λειτουργικό κόστος των δημόσιων δομών είναι διπλάσιο και τριπλάσιο, καθώς κανένας δήμος δεν έχει διάθεση να παραβεί κανονισμoύς λειτουργίας και εργασιακό δίκαιο». Επιβεβαίωσε τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων, λέγοντας ότι είχαν από κοινού προβλέψει τη σημερινή κατάσταση από το 2015 και «δυστυχώς δικαιωθήκαμε».

Πάγωμα λόγω εκλογών

Η λύση που προτάθηκε είναι η μονιμοποίηση του θεσμού των ΚΔΑΠ κατά τα πρότυπα του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», του οποίου οι θέσεις εργασίας εντάχθηκαν στα οργανογράμματα των δήμων. Σύμφωνα με τον κ. Παπαχατζή, απόφαση για συγκρότηση σχετικής ομάδα εργασίας εκδόθηκε τον Απρίλιο του 2019 από τους τότε υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αλ. Χαρίτση και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Όλα όμως πάγωσαν με την προκήρυξη των εκλογών. Σε συνάντηση με τον νυν υπουργό Εσωτερικών, «ο κ. Θεοδωρικάκος είπε ότι δεν είναι ενήμερος και ότι θέλει να ακούσει πρώτα εάν η ΚΕΔΕ συμφωνεί», περιέγραψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΕΚΔΑΠ, καλώντας την ΚΕΔΕ μαζί με τους εργαζομένους «να τρέξουμε από τώρα» για τη μονιμοποίηση του θεσμού, καθώς «η εμπειρία από το “Βοήθεια στο Σπίτι” έχει δείξει ότι απαιτείται χρόνος».

Σύμφωνα με τον κ. Δανιηλίδη, αντίστοιχη κατάσταση με τα ΚΔΑΠ, με τον ιδιωτικό τομέα να επεκτείνεται έναντι των δημόσιων δομών, διαμορφώνεται και στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τόνισε ότι απαιτείται μεγαλύτερη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής». «Είναι στο χέρι της κυβέρνησης, μια και η χώρα έχει φτάσει, και καλώς, να καλύπτει περίπου 90% του προγράμματος με εθνικούς πόρους», υπογράμμισε, προτείνοντας ακόμη στην ΚΕΔΕ να διεκδικήσει μέσω του χρηματοδοτικού εργαλείου «Αντώνης Τρίτσης» τη δημιουργία ενός προγράμματος αποτελούμενου αμιγώς με εθνικούς πόρους, αποκλειστικά για δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας.

Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή