Σφυράκι δικαστή πάνω σε ατζέντα

Είχε απαγορευτεί η χρήση της μεθόδου σε σχολείο, αλλά με απόφαση Εφετείου επανέρχεται. Στόχος, όπως αναφέρεται, να έχουν τα παιδιά «σωστή συμπεριφορά».

Πλήθος αντιδράσεων έχει προκαλέσει δικαστική απόφαση με την οποία – παρά την απαγόρευση προ ετών – ανοίγει τώρα ξανά ο δρόμος για τη χρήση ηλεκτροσόκ από σχολείο που φιλοξενεί παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ειδικότερα, Εφετείο των ΗΠΑ αποφάσισε πως σχολείο της Μασαχουσέτης για παιδιά με ειδικές ανάγκες μπορεί να συνεχίζει την εφαρμογή ηλεκτροσόκ στους μαθητές του. Τη χρήση της μεθόδου αυτής είχε απαγορεύσει η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Το σχολείο ισχυρίζεται πως δημιούργησε και εφάρμοσε τη μέθοδο αυτή για να ελέγξει επιθετικές συμπεριφορές ή αυτοτραυματισμό των ενήλικων και ανήλικων μαθητών του.

Το σχολείο, μαζί με μια ομάδα γονέων και κηδεμόνων μαθητών, αμφισβήτησαν την απαγόρευση της FDA και άσκησαν προσφυγή. Το Εφετείο έκρινε πως η θεραπεία είναι σύμφωνη με τους ιατρικούς κανονισμούς και δεν εμπίπτει ως εκ τούτου στην αρμοδιότητα του FDA.

«Με τη θεραπεία αυτή μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στον εμπλουτισμό εμπειριών, να απολαύσουν τις επισκέψεις από τις οικογένειές τους και το πιο σημαντικό, να ζήσουν με ασφάλεια και ελευθερία από αυτοτραυματικές και επιθετικές συμπεριφορές» ανέφερε το σχολείο σε ανακοίνωσή του μετά την δικαστική απόφαση.

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τους αγαπημένους μας, ώστε να είναι ασφαλείς και ζωντανοί και να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στην σωτήρια θεραπεία αυτή» υπήρξε η σχετική δήλωση των γονέων και κηδεμόνων.

«Βασανιστήριο» χαρακτηρίζουν τη μέθοδο διεθνείς οργανισμοί

Το Judge Rotenberg Center είναι το μόνο σχολείο στις ΗΠΑ που χρησιμοποιεί θεραπεία ηλεκτροσόκ στους μαθητές του και έχει υποστεί σοβαρή κριτική από τους υποστηρικτές των δικαιωμάτων αναπηρίας, συμπεριλαμβανομένου του International Mental Disability Rights International (DRI) και των Ηνωμένων Εθνών, που θεωρούν την πρακτική «βασανιστήριο».

«Η ιδέα της χρήσης ηλεκτροσόκ για το βασανισμό παιδιών έχει αναγνωριστεί ως παράλογη σε ολόκληρο τον κόσμο», δήλωσε η πρόεδρος της DRI, Λόρι Αχερν, στη Guardian.

«Το πραγματικό βασανιστήριο είναι αυτό το οποίο είναι αναγκασμένα να υφίστανται αυτά τα παιδιά εάν δεν έχουν αυτό το πρόγραμμα», δήλωσε ο ιδρυτής του σχολείου και εμπνευστής της θεραπείας Μάθιου Ισραήλ στο ABC News. «Ναρκώνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό με διάφορες ουσίες, που τους προκαλούν τέτοια νηφαλιότητα και ουσιαστικά κοιμούνται όλη την ημέρα» ανέφερε.

Στο Judge Rotenberg Center υπάρχουν περίπου 300 μαθητές, μεταξύ των οποίων 48 εσώκλειστοι. Όπως αναφέρεται σε 55 περίπου μαθητές έχουν τοποθετηθεί ειδικές συσκευές, μέσω των οποίων μπορεί να εφαρμόζεται ένα ισχυρό ηλεκτρικό σοκ στο δέρμα του χρήστη.

«Ένας πελάτης μας είναι μια γυναίκα που χτύπησε το κεφάλι της στον τοίχο τόσες φορές που οι αμφιβληστροειδείς της αποσπάστηκαν», δήλωσε ο συνήγορος Μαξ Στερν, ο οποίος εκπροσωπεί τους γονείς και τους κηδεμόνες του Judge Rotenberg Center.

«Μόνο όταν πήγε μετά από πολλά άλλα ιδρύματα στο Judge Rotenberg Center και εφαρμόστηκε η συγκεκριμένη θεραπεία, κατόρθωσε να ελέγξει τη συμπεριφορά της ώστε να μπορέσει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση για να καταστεί δυνατό να δει ξανά», είπε.

Χρησιμοποιείται και σε περιπτώσεις ήπιας ανυπακοής

Ωστόσο, μια έκθεση του 2006 από το Υπουργείο Παιδείας της Νέας Υόρκης διαπίστωσε ότι η συσκευή χρησιμοποιήθηκε τακτικά για μικρή ανυπακοή ακόμη και για «συμπεριφορές που δεν είναι επιθετικές, επικίνδυνες για την υγεία ή καταστροφικές, όπως γκρίνια, βρισιές και αδυναμία να διατηρήσουν μια καθαρή εμφάνιση».

Η έκθεση δεν βρήκε επίσης στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το σχολείο «λαμβάνει υπόψη τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος, που μπορεί να προκύψουν από τη χρήση αποτρεπτικών στρατηγικών συμπεριφοράς σε συγκεκριμένους μαθητές».

Το σχολείο ισχυρίζεται στον ιστότοπό του ότι «παρείχε πολύ αποτελεσματική εκπαίδευση και θεραπεία τόσο στους συναισθηματικά διαταραγμένους μαθητές με επικοινωνιακά, συμπεριφορικά, συναισθηματικά ή / και ψυχιατρικά προβλήματα, όσο και σε άτομα με διανοητική αναπηρία ή στο φάσμα του αυτισμού».

Δείτε σχετικό βίντεο:

Πηγή: www.dikastiko.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή