Ο Σοφοκλής Ξυνής κολάζ φωτογραφιών: Βράβευση Αρχιεπισκόπου κκ Ιερώνυμου και στον ποδοσφαιρικό αγώνα

Οι καινοτόμες πρωτοβουλίες και το σημαντικό κοινωνικό έργο κατατάσσουν τον καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή στις προσωπικότητες του αιώνα μας

Mε παρακαταθήκη του καινοτόμες πρωτοβουλίες – «σταθμούς» που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα, αλλά και ένα σημαντικό κοινωνικό έργο -με μεγάλες προεκτάσεις- που αντικατοπτρίζει την κοινωνική του ευαισθησία, ο καθηγητής Ξυνής κατατάσσεται σίγουρα στις προσωπικότητες του αιώνα μας που διαθέτουν σύμφωνα με τα λόγια του μεγάλου Οδυσσέα Ελυτη- «τα τρία Τ της επιτυχίας: Ταλέντο, Τόλμη, Τύχη» και δεν θα περάσουν απαρατήρητες.

Θεσπίζει και εφαρμόζει πρώτος πρόγραμμα υποτροφιών

Έχοντας τη βαθιά πεποίθηση πως «η εκπαίδευση θέλει και κοινωνική ευαισθησία», ο Σοφοκλής Ξυνής θέτει ως «ευαγγέλιο» του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ από ιδρύσεώς του -το 1957- την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.

Έτσι, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ γίνεται ο πρώτος ιδιωτικός εκπαιδευτικός φορέας στην Ελλάδα που θέσπισε και εφάρμοσε πρόγραμμα υποτροφιών για ειδικές ομάδες πολιτών, ανακουφίζοντας τις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις, αλλά και επιβραβεύοντας σπουδαστές με εξαιρετικές επιδόσεις.

Αποκορύφωμα της πρωτοβουλίας του Σοφοκλή Ξυνή για ενίσχυση -πανελλαδικά- των νέων της χώρας μας, με όρεξη για μάθηση που δεν έχουν όμως την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν, είναι η θέσπιση 117 Υποτροφιών Σπουδών για τις 13 Περιφέρειες της Ελλάδος, με κοινωνικά κριτήρια που θέτουν οι Περιφέρειες. Πρόκειται για έναν θεσμό που συνεχίζεται φέτος για 5η χρονιά, με μεγάλη επιτυχία, και στοχεύει να δώσει πνοή στα όνειρα νέων ανθρώπων για σπουδές, απαλείφοντας το εμπόδιο της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουν οι οικογένειές τους, σηματοδοτώντας την κοινωνική ευαισθησία του ανθρώπου και εκπαιδευτικού Σοφοκλή Ξυνή.

Στην ίδια κατεύθυνση της παροχής δωρεάν εκπαίδευσης για όλους, είναι και η πρωτοβουλία – θεσμός του Σοφοκλή Ξυνή: το XINIS ΕDUCATION FESTIVAL. Πρόκειται για το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό φεστιβάλ σε Ελλάδα και Ευρώπη, στο πλαίσιο του οποίου κάθε χρόνο -εδώ και 11 χρόνια- για 4 μήνες, παρέχονται περισσότερα από 140 σεμινάρια εξειδίκευσης, διαλέξεις, συνέδρια, workshops πάνω σε πλήθος εκπαιδευτικών αντικείμενων, προσφέροντας δωρεάν πρόσβαση στους χιλιάδες νέους που δηλώνουν συμμετοχή.

Έρανοι αγάπης και δράσεις ενίσχυσης ιδρυμάτων και συλλόγων

Μια ακόμα σημαντική πτυχή του κοινωνικού έργου του Σοφοκλή Ξυνή είναι η ενίσχυση -μέσω πλήθους δράσεων, Χριστουγεννιάτικων και Πασχαλινών Bazaars, φιλανθρωπικών αγώνων, κ.ά- ιδρυμάτων, φορεών και συλλόγων που έχουν να κάνουν με το παιδί, όπως:

Η Κιβωτός του Κόσμου, το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Κέντρο Βρεφών και Προστασίας του Παιδιού «ΜΗΤΕΡΑ» -από το οποίο μάλιστα έχει βραβευθεί ο κ. Ξυνής για την πολυετή προσφορά του- το ίδρυμα Προστασίας Ανηλίκων Πειραιά «Ο Καλός Ποιμήν», ο Σύλλογος Προστασίας Αγέννητου Παιδιού «Η ΑΓΚΑΛΙΑ», ο Σύλλογος Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ», ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Νεοπλασματικές Παθήσεις «Η ΠΙΣΤΗ», η «Κοινωνική Στήριξη», το Ελληνικό παιδικό χωριό στο Φίλυρο, η Χριστιανική Στέγη Κοριτσιών «Αγία Άννα», το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης, τα Παιδικά χωριά SOS, το Ορφανοτροφείο Θηλέων «Μέλισσα», κ.ά.

Ευαισθητοποιημένος εξάλλου, σε θέματα διαφορετικότητας και ατόμων με ειδικές ανάγκες, ο Σοφοκλής Ξυνής στηρίζει τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών (ΠΑ.Σ.ΠΑ.), το Ίδρυμα Περιθάλψεως Ατόμων με Νοητική Υστέρηση ή Σύνδρομο Down «Μαρία Κόκκορη», την MDA Hellas, κ.ά.

Περιβαλλοντικές δράσεις & εκστρατεία ανθρωπιστικής βοήθειας εκτός συνόρων

Και η κοινωνική ευαισθησία του Καθηγητή Σοφοκλή Ξυνή δεν σταματά εκεί, ούτε περιορίζεται εντός των ελληνικών συνόρων. Το 2012, με πρωτοβουλία του, ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ συμπράττει με την 5η Δημοτική Κοινότητα του Δήμου Αθηναίων και προχωρούν σε ανάπλαση του πάρκου της Γκράβας, επεμβαίνοντας ζωτικά στην αναβάθμιση της περιοχής της Γκράβας, ενώ το 2014 διοργανώνει Εκστρατεία Ανθρωπιστικής Βοήθειας για τους πληγέντες του τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, η οποία ολοκληρώθηκε με συγκινητικά δείγματα ευαισθησίας και προσφοράς τόσο από τον κόσμο, όσο και από τους χιλιάδες σπουδαστές του ομίλου.

Rebuild Κεφαλονιά: Γιατί όταν ΘΕΛΕΙ η Ελλάδα, ΜΠΟΡΕΙ!

Έναν μοναδικό ποδοσφαρικό αγώνα ήθους, ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό για τα παιδιά των κατοίκων της Κεφαλονιάς που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό τον Μάρτιο του 2014, συνδιοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ, με πρωτοβουλία του Σοφοκλή Ξυνή.

Το μεγάλο αυτό αθλητικό γεγονός φιλανθρωπικού χαρακτήρα πραγματοποιήθηκε στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ Ο.Α.Κ.Α, και ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ το στήριξε τόσο σε οικονομικό επίπεδο -προκειμένου να καλυφθούν τα έξοδα της διοργάνωσης- όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό με περισσότερους από 200 εθελοντές- σπουδαστές του ομίλου που συνέβαλαν στη διεξαγωγή της διοργάνωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι, βετεράνοι διεθνείς ποδοσφαιριστές φόρεσαν ξανά τις φανέλες τους και «κατέβηκαν γήπεδο» για να ενισχύσουν τη φιλανθρωπική αθλητική συνάντηση.

Εθελοντισμός & Βράβευση του αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου

Υπερήφανος για την ανάδειξη της ζωτικής αξίας του Εθελοντισμού, καθώς πιστεύει ότι είναι θέμα Παιδείας, ο Σοφοκλής Ξυνής διοργανώνει το 2014 Ημερίδα με θέμα «Εκκλησία & Παιδεία: Υπέρμαχοι του Εθελοντισμού», στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρήσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων. Εκεί βραβεύει τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο για το φιλάνθρωπο έργο της Εκκλησίας και για το προσωπικό εξαίρετο εθελοντικό του έργο ως αρχιεπίσκοπος, και ο Μακαριώτατος αποδέχεται με μεγάλη χαρά και με την ταπεινοφροσύνη που τον διακατέχει, αυτήν την τιμητική βράβευση.

Η σχέση όμως του Σοφοκλή Ξυνή με την Εκκλησία δεν τελειώνει εδώ. Το 2013 βραβεύεται από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Πειραιώς & Φαλήρου κ Σεραφείμ, για την αρωγή του στο φιλανθρωπικό έργο της Ι.Μ. Πειραιώς στο Βεάκειο Θέατρο, ενώ το 2014 βραβεύει τον Σεραφείμ στην εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ Πειραιά, στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Το 2017, ο κ. Ξυνής βραβεύει για 2η φορά τον μητροπολίτη Σεραφείμ, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης για τη συμπλήρωση 126 ετών λειτουργίας του Γηροκομείου Πειραιώς, για την κοινωνική προσφορά του στο Γηροκομείο, ενώ ο Εκπαιδευτικός Ομιλος ΞΥΝΗ Θεσσαλονίκης συμμετάσχει και στις κοινωνικές δράσεις της Ι.Μ. Θεσσαλονίκης, προσφέροντας υποτροφίες στα παιδιά των ενοριών της μητρόπολης.

Πηγή: Εφημερίδα “Αξία”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή