Ο Θοδωρής Τζούμας, ένας νέος άνθρωπος 42 ετών, που σπούδασε Γεωπονία και Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης , ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση Τουρισμού, είχε έντονη εθελοντική παρουσία σε συλλόγους της Σκιάθου και εξελέγη Δήμαρχος Σκιάθου το 2019 με σύνθημα «Αλλάζουμε, θέλουμε και μπορούμε» και με στόχο « να πρωταγωνιστεί η Σκιάθος για την ισχυρή της θέση στη διεθνή τουριστική αγορά», ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη για το Αναπηρικό Κίνημα και αναμφίβολα μια πηγή έμπνευσης για όλους τους «άρχοντες» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

Έχει αναμιχθεί εδώ και χρόνια με τον Σύλλογο των Special Olympics (αθλητισμός για άτομα με νοητική αναπηρία),πρόσφατα ξεκίνησε τη δημιουργία ειδικού εργαστηρίου απασχόλησης για τα παιδιά με αναπηρία (ΕΕΕΕΚ) και τώρα δρομολογεί μια παιδική χαρά που είναι για παιδιά με μειωμένη κινητικότητα.

Ο Δήμαρχος Σκιάθου, παρουσίασε τις αξιόλογες παρεμβάσεις, δράσεις και κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού, καλεσμένος στην εκπομπή του meallamatia.gr της 12ης Φεβρουαρίου 2021 (μπορείτε να την παρακολουθήσετε ολόκληρη, αναρτημένη στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://youtu.be/GbxB5gdQdxk του YouTube) και έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα πού του θέσαμε.

Τον καλωσόρισα ως εξής :

«Δήμαρχε, είσαι έμπνευση. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι που πήγες να υποστηρίξεις δεν ψηφίζουν. Πιο συγκεκριμένα, δεν μπορούν να σε ψηφίσουν. Και με το που βγήκες, πήγες και ασχολήθηκες. Κι αυτό, δεν είναι πανελλαδικό και συνηθισμένο φαινόμενο. Δεν ξέρω με τι κίνητρο το ‘κανες και για ποιο λόγο…»

Και απάντησε:

«Πρέπει να ξέρουμε ότι πρόκειται για εμπνευσμένους ανθρώπους, που δεν μπορεί παρά να είναι σημείο αναφοράς για όλους μας. Όταν αυτό το κάνεις με κίνητρο τον εθελοντισμό και την προσφορά στον συνάνθρωπο, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι δείκτης ευαισθησίας και πολιτισμού και μας εμπνέει όλους μας, όπου και να βρισκόμαστε, ό,τι και να κάνουμε. Είναι υποχρέωσή μας. Πρέπει σε αυτή την ομάδα των ανθρώπων της τοπικής κοινωνίας– -αυτή είναι η δική μας η αρχή-, – να δώσουμε περισσότερη έμφαση και να δείξουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον κι αγάπη με κάθε τρόπο.

Το κοινό σημείο επαφής μεταξύ του Δήμου και των Special Olympics είναι ο κύριος Ανδρέας Ποταμιάνος, ο πρώτος Πρόεδρος των Special Olympics Hellas, αυτός που έφερε και το κίνημα στη χώρα. Το 2011, η Σκιάθος, με τη συνδρομή του κυρίου Ποταμιάνου, έγινε Πόλις Αμφιτρύων, στο πλαίσιο των Special Olympics Hellas, που έγιναν στην Ελλάδα. Ήταν πραγματικά συγκινητικό, και για μένα ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχα στο κίνημα αυτό. Είχαμε βρεθεί πολλοί εθελοντές τότε, να φιλοξενήσουμε την ομάδα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν μια πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία που δε θα την ξεχάσουμε ποτέ. Κι ήτανε κι ένας δείκτης της τοπικής κοινωνίας, του πόσο μπορεί να νοιάζεται αληθινά και πραγματικά, γιατί ήταν πάρα πολλοί αυτοί που είχανε βοηθήσει τότε. Είχε κινητοποιηθεί σχεδόν όλο το νησί»

Θέλω να αναφέρω δυο ακόμη σημεία από όσα είπε ο κ. Δήμαρχος που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

1. Την προσπάθεια για την επέκταση του Ειδικού Σχολείου Σκιάθου και πέραν του Δημοτικού και

2. Τη συμμετοχή του νησιού στην εφαρμογή «Extra Milers»

Και απαντά ο Δήμαρχος :

1. «Δυστυχώς δεν έχουμε σχολείο που να αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρόσφατα ζητήσαμε τη δημιουργία Ε.Ε.Ε.ΕΚ., του ειδικού εργαστηρίου απασχόλησης, για να απασχολούνται με ένα δημιουργικό τρόπο και να ξετυλίξουν τις ικανότητες που έχουν αυτά τα παιδιά. Κοιτάμε, επίσης, και με άλλους τρόπους να βρεθούμε δίπλα τους. Και

2. «Είμαστε στα πρώτα πέντε νησιά που έχουν μπει στην εφαρμογή “ExtraMilers” η οποία υποστηρίζεται από τη ΜΚΟ “Άγονη Γραμμή Γόνιμη” και λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Σε αυτή την πλατφόρμα, καταγράφεται πού μπορεί κανείς με προβλήματα όρασης, αλλά και κινητικά προβλήματα, να βρει πρόσβαση, είτε πρόκειται για ξενοδοχεία, είτε για εστιατόρια, παραλίες, δημόσιους χώρους».

Και συμπληρώνω:

Πέρσι το καλοκαίρι, λειτούργησε για πρώτη φορά στην παραλία των Κουκουναριών το seatrac, μια ειδική κατασκευή, η οποία δίνει αυτόνομη πρόσβαση στη θάλασσα σε άτομα με κινητικά προβλήματα, που μπορούν να μπουν και να βγουν, χωρίς να έχουν καμία απολύτως βοήθεια από κανένα. Και αυτό σκοπεύουν να εφαρμόσουν και σε άλλες παραλίες. Καλή τους επιτυχία.

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΑΜΚΕ "Με Άλλα Μάτια", Τακτικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης VIEWS για νέους με προβλήματα όρασης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή