ρομποτ που σερβίρουν

Πρωτότυπο Καφέ στο Τόκιο

της Γιώτας Ζώτου

Ένα διαφορετικό καφέ άνοιξε τις πύλες του στο Τόκιο έχοντας ως σερβιτόρους ρομπότ, τα οποία ελέγχονται από ανθρώπους με κινητικά προβλήματα – δίνοντάς τους εντολές με απλές κινήσεις των ματιών τους.

Συνολικά δέκα άνθρωποι με διαφορετικές κινητικές δυσκολίες έχουν προσληφθεί από το Dawn Ver cafe προκειμένου να χειρίζονται από απόσταση τους σερβιτόρους – ρομπότ.

Οι χειριστές των συγκεκριμένων ρομπότ κερδίζουν 1,000 yen (περίπου 8 ευρώ) την ώρα για την εργασία τους – μισθός που αναλογεί στις κανονικές αμοιβές ενός σερβιτόρου στην Ιαπωνία. Το συγκεκριμένο εγχείρημα πραγματοποιήθηκε με την ελπίδα να δώσει την ευκαιρία να εργαστούν, ώστε να αποκτήσουν περισσότερη ανεξαρτησία, άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της κατάστασης της υγείας τους.

Ρομπότ OriHime-D

Τα ρομπότ OriHime-D που εκτελούν χρέη σερβιτόρου, αναπτύχθηκαν από την start-up εταιρία Ory και είχαν σχεδιαστεί αρχικά για οικιακή χρήση, ως βοηθοί για ανθρώπους με αναπηρία.

“Θέλω να δημιουργήσω έναν κόσμο στον οποίο άνθρωποι που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην κίνηση, να μπορούν και εκείνοι να εργαστούν”, αναφέρει ο Kentaro Yoshifuji, διευθύνων σύμβουλος της Ory Lab.

Τα ρομπότ – σερβιτόροι έχουν προγραμματιστεί ώστε να δέχονται εντολές κίνησης, παρατήρησης και ομιλίας σε πελάτες, καθώς επίσης και να μπορούν να μεταφέρουν αντικείμενα. Διαθέτουν δηλαδή όλες τις απαιτούμενες ιδιότητες για τις ανάγκες λειτουργίας του καφέ.

Το πιλοτικό αυτό project στοχεύει τόσο στον έλεγχο της αλληλεπίδρασης μεταξύ ρομπότ και ατόμων με αναπηρία, όσο και στην οικονομική συνδρομή των ανθρώπων αυτών μέσω της εν λόγω ενασχόλησης. Οι χειριστές των ρομπότ είναι ασθενείς με χρόνιες καταστάσεις μεταξύ των οποίων, τραυματισμοί στην σπονδυλική στήλη και αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

Παρόλο που θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια για να αλλάξει η νοοτροπία του ευρύτερου κοινού όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεται όσους ζουν με κάποια μορφή αναπηρίας, εγχειρήματα όπως αυτό αποτελούν μια πολύ καλή αρχή.

Μπορείτε να δείτε και το video που παρουσιάζει το συγκεκριμένο καφέ και τους σερβιτόρους του (ενεργοποιήστε τους αγγλικούς υπότιτλους):

Πηγή: https://www.geekd.gr/

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο