• Αρχική
  • Απόψεις – Παρεμβάσεις
  • Σ. Αντώναρου: Όταν τραυματιστούμε γινόμαστε όλοι Άτομα με Αναπηρίες-Πως παραμερίζονται οι δισταγμοί απέναντι στη διαφορετικότητα
Η Σύλβια Αντώναρου μαύρο πιασμένο μαλλί, τοξωτά πυκνά φρύδια, καστανά μάτια, έντονα ζυγωματικά, μαύρο πουκάμισο με νταντέλα και διαφάνεια, κοιτάζει προς στα αριστερά, μπροστά της μικρόφωνο.
Πηγή φωτογραφίας: itsmyway.gr

Επίδειξη Μόδας για ΑμΕΑ

Με αφορμή μια επίδειξη Μόδας για ΑμΕΑ που έχει προγραμματιστεί για τις 3 Δεκεμβρίου στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο στον Άλιμο, με τη συμμετοχή και παρολυμπιονικών, η πρόεδρος του Συλλόγου “Δεν Υπάρχουν Άνθρωποι με ειδικές ανάγκες ΜΟΝΟ Άνθρωποι” Σύλβια Αντώναρου, μιλά στον Αθήνα 984.

Η συζήτηση με την Μαργαρίτα Μυτιληναίου επικεντρώνεται σε όλους τους θαρραλέους που μαθαίνουν να υπερβαίνουν δυσκολίες και αδυναμίες, μέσα σε ένα συχνά εχθρικό για τους ίδιους, περιβάλλον.

Έχοντας βιώσει την αναπηρία μετά από μια προσωπική περιπέτεια, εξηγεί πως προτιμά να χρησιμοποιεί τον όρο Άτομα με Αναπηρίες αντί του ακρωνυμίου ΑμΕΑ, επειδή είναι σωστό να παραμερίζονται τα στερεότυπα, για να βλέπει κανείς με τα μάτια της ψυχής .

«Ουσιαστικά είμαστε όλοι άνθρωποι. Δεν υπάρχει διαφορετικότητα στην καθημερινότητά μας και θεωρούμε ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αρκεί να το πιστεύουμε. ΑμΕΑ είναι η εγκυμονούσα, ο παππούς με το μπαστούνι, η γιαγιά που δυσκολεύεται να διασχίσει το δρόμο, όπως και όλοι μας όταν τραυματιστούμε ή υποστούμε κάποιο κάταγμα» λέει η κυρία Αντώναρου για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, με στόχο και την ενίσχυση του Κοινωνικού Φαρμακείου του Δήμου Αλίμου.

Η ιδέα πίσω από αυτό το διαφορετικό show μόδας ΑμΕΑ, παραπέμπει στην ανιδιοτελή προσφορά.

Δεν είναι καλό να κατηγοριοποιούνται οι άνθρωποι

«Μόνο με αισιόδοξες πράξεις θα καταρριφθούν δισταγμοί ή αμφιβολίες για την διαφορετικότητα. Έτσι, θα το καταλάβουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι που δεν τους έχει αγγίξει κάποια δυσκολία υγείας. Γιατί δεν είναι καλό να κατηγοριοποιούνται οι άνθρωποι, ούτε να τους βάζουμε ταμπέλες και ταυτότητες όπως η αναπηρία. Άλλωστε» τονίζει συνεχίζοντας «το πρόβλημα μπορεί να μας επισκεφθεί ανά πάσα στιγμή. Ή να προϋπάρχει, οπότε είναι αναγκαίο να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να κατορθώσουμε να προσεγγίσουμε κάποιο επίπεδο εξέλιξης.»

Η αλήθεια είναι πως θα χρειαστούν αρκετά χρόνια ακόμα στη χώρα μας μέχρι να φτάσουμε σε ένα σημείο σεβασμού απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρίες, όπως συμβαίνει στα περισσότερα από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης. Να γίνουν δηλαδή όλες οι απαραίτητες εργασίες ώστε να καταστούν οι υποδομές και οι υπηρεσίες μας καθολικά προσβάσιμες σε άτομα που αντιμετωπίζουν ζητήματα κινητικότητας ή όρασης.

Η προσβασιμότητα

Για την Σύλβια Αντώναρου αυτό συνιστά βασική προϋπόθεση, κυρίως κατά την διαδικασία κατασκευής των δημοσίων έργων. «Ενώ υπάρχουν ειδικές πλάκες ή ράμπες για την εξυπηρέτηση στη κίνηση τυφλών και των αναπήρων, αυτό παραβλέπεται με αποτέλεσμα να καταργείται η προσβασιμότητα για λογαριασμό τους» παρατηρεί με την επισήμανση ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ζουν 87 εκατομμύρια άνθρωποι με αναπηρίες, από τους οποίους μόνον ένας στους 2 εργάζεται. Η αναλογία στους αρτιμελείς διαμορφώνεται στους 3 προς 4.

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει «η αναπηρία για την πλειονότητα των ανθρώπων εν Ελλάδι, οφείλεται σε μη γενετικούς παράγοντες. Έχει προκληθεί δηλαδή από τροχαία, αμέλεια ή κατά τη διάρκεια του τοκετού».

Πηγή: athina984.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή