χέρι που κρατάει κινητό android και το δείχνει

Συνεχίζοντας την αρθρογραφία μας και τα video που αφορούν στις συσκευές Android, στο παρόν, θα δούμε κάποιες από τις ρυθμίσεις του TalkBack και την επεξεργασία κειμένου.

Ας πούμε ότι έχουμε ένα κινητό Xiaomi έχει λειτουργικό Android 10.

Μπαίνουμε στο καθολικό μενού με κίνηση κάτω και δεξιά.

Και κάνουμε δεξιά κύλιση μέχρι να βρούμε ρυθμίσεις TalkBack.

Χτυπάμε δύο φορές με ένα δάχτυλο πάνω του για να μπούμε μέσα.

Ας πούμε ότι θέλουμε να δούμε μερικές από τις ρυθμίσεις της φωνής. Ξεκινάμε δεξιά κύλιση.

*ρυθμίσεις TalkBack, ομιλία, κεφαλίδα, ρυθμίσεις μετατροπής κειμένου σε ομιλία*

Μόλις ακούσουμε “ρυθμίσεις μετατροπής κειμένου σε ομιλία”, μπαίνουμε μέσα σε αυτό. Από εδώ ρυθμίζουμε τον εκφωνητή μας.

*έξοδος κειμένου σε ομιλία, πλοήγηση προς τα επάνω κουμπί*

Ξεκινάμε δεξιά κύλιση.

*έξοδος κειμένου σε ομιλία, ρυθμίσεις αναζήτησης, προτεινόμενη μηχανή, μηχανή κειμένου σε ομιλία Google, 1 από 6, εντός λίστας 6 στοιχεία*

Ουσιαστικά μας λέει ποια είναι η επιλεγμένη μηχανή, ποιον συνθέτη έχουμε επιλέξει. Η προεπιλογή είναι πάντα της Google. Εμείς έχουμε κατεβάσει άλλη μία φωνή, το “Δημήτρης Ακαπέλα”. Ας μπούμε μέσα να δούμε πώς θα μπορούσαμε να τον αλλάξουμε. Μπαίνουμε μέσα σε αυτό.

*προτεινόμενη μηχανή, πλοήγηση προς τα επάνω κουμπί*

Ξεκινάμε τη δεξιά κύλιση.

*προτεινόμενη μηχανή, ρυθμίσεις αναζήτησης, ελέγχθηκε κουμπί επιλογής μηχανή κειμένου σε ομιλία Google, 2 από 3, εντός λίστας, 3 στοιχεία*

Μας λέει εδώ ότι είναι επιλεγμένη η μηχανή κειμένου σε ομιλία της Google, αν κάνουμε άλλη μία δεξιά κύλιση…

*Δεν ελέγχθηκε κουμπί επιλογής, Ακαπέλα, 3 από 3*

Μας λέει ότι έχουμε και την Ακαπέλα. Με διπλό χτύπημα με ένα δάχτυλο την επιλέγουμε.

*Προειδοποίηση προσοχή. Αυτή η μηχανή σύνθεσης ομιλίας μπορεί να συγκεντρώσει όλο το κείμενο που θα εκφωνηθεί, συμπεριλαμβανομένων προσωπικών δεδομένων όπως οι κωδικοί πρόσβασης και οι αριθμοί πιστωτικών καρτών. Προέρχεται από τη μηχανή Ακαπέλα. Να ενεργοποιηθεί η μηχανή σύνθεσης ομιλίας;*

Μας κάνει την απαραίτητη ερώτηση και με δεξιά κύλιση μπορούμε να επιλέξουμε είτε άκυρο είτε οκ. Εμείς πάμε να βρούμε το οκ, για να δούμε πώς ενεργοποιείται.

Διπλό κλίκ. *αντρική, συνθετική φωνή: προτεινόμενη μηχανή, Ακαπέλα, εντός λίστας 3 στοιχεία*

Αν κάνουμε τώρα αριστερή κύλιση και επιλέξουμε πάλι τη “μηχανή κειμένου σε ομιλία Google” θα γυρίσουμε στην προηγούμενη φωνή.

Πάμε πίσω τώρα να δούμε πώς ελέγχουμε και την ταχύτητα του συνθέτη μας.

Είμαστε στο “έξοδος κειμένου σε ομιλία”. Εδώ μέσα είναι όλες οι ρυθμίσεις φωνής και ξεκινάμε δεξιά κύλιση.

*ρυθμίσεις κουμπί, γλώσσα, χρήση γλώσσας συστήματος 2 από 6*

Μας λέει ότι χρησιμοποιεί τη γλώσσα συστήματος.

*ταχύτητα λόγου 4 από 6*

Και εδώ είμαστε “ταχύτητα λόγου”. Αν κάνουμε άλλη μία δεξιά κύλιση, θα μας πει ένα νούμερο.

Μας λέει το ποσοστό τοις εκατό. Αν θέλουμε να το κάνουμε πιο γρήγορα θα πιέσουμε το πλήκτρο που ανεβάζει τη φωνή κι αν θέλουμε να το επιστρέψουμε πίσω, πατάμε το πλήκτρο που μειώνει την ένταση της φωνής.

Ας πάμε πίσω να δούμε πώς μπορούμε να δούμε και τις κινήσεις του TalkBack.

Ξεκινάμε δεξιά κύλιση μέχρι να ακούσουμε τη λέξη κινήσεις.

Θα μπούμε μέσα, πριν να σας πω ότι εδώ πέρα υπάρχουν πάρα πολλές ρυθμίσεις για το TalkBack που μπορείτε είτε να ενεργοποιήσετε, είτε να απενεργοποιήσετε. Νομίζω ότι είναι αρκετά απλές για να τις δει ο καθένας μόνος του. Ας μπούμε μέσα στις “κινήσεις”.

*προσαρμοσμένες ετικέτες, διάφορα κεφαλίδα, συντομεύσεις, επιλογέας, κινήσεις, πλοήγηση προς τα επάνω κουμπί*

*Κινήσεις συντόμευσης – κεφαλίδα εντός λίστας, σύρετε προς τα επάνω, σύρετε προς τα κάτω επόμενη ρύθμιση πλοήγησης, σύρετε προς τα αριστερά προηγούμενο στοιχείο, σύρετε προς τα δεξιά επόμενο στοιχείο, σύρετε προς τα πάνω και προς τα κάτω, εστίαση στο πρώτο στοιχείο στην οθόνη, σύρετε προς τα κάτω και προς τα επάνω, εστίαση στο τελευταίο στοιχείο στην οθόνη*

Με λίγα λόγια, εδώ, μπορούμε να δούμε όλες τις χειρονομίες που υπάρχουν για το TalkBack. Υπάρχουν κάποιες, οι οποίες δεν έχουν επιλογή στο τι να κάνουμε. Εκεί μπορούμε να προσθέσουμε τη δική μας χειρονομία. Να πούμε πχ ότι το κάτω και δεξιά θέλω να κάνει αυτό. Ας γυρίσουμε στην αρχική σελίδα τώρα για να μιλήσουμε λίγο για την επεξεργασία κειμένου. Στο κάτω κάτω μέρος της οθόνης, στο κέντρο υπάρχει το κουμπάκι που λέει αρχική οθόνη.

Πιέζουμε δύο φορές.

Για να δούμε πώς εισάγουμε ένα κείμενο ας πάμε να κάνουμε μία αναζήτηση στο Google.

*Αναζήτηση Google, εμφάνιση πληκτρολογίου ελληνικά, Ελλάδα, ελληνική, Google, επεξεργασία, αναζήτηση πλαίσιο επεξεργασίας.*

Κάτι έχω ακούσει για μία σελίδα το “Με Άλλα Μάτια”, ας κάνουμε μία αναζήτηση να δούμε τι είναι αυτή η σελίδα. Κάτω μας έχει εμφανίσει το πληκτρολόγιο και πρέπει να βρίσκουμε με το δάχτυλό μας ένα-ένα χαρακτήρα και αφού ακούσουμε το χαρακτήρα που θέλουμε να σηκώσουμε το δάχτυλό μας. Η μία μας επιλογή είναι αυτή. Θα δούμε άλλη μία. Ας πάμε να γράψουμε Με Άλλα Μάτια.

Επειδή το κείμενο που θέλω να γράψω μπορεί να είναι μεγάλο και βαριέμαι να κάθομαι να γράφω έτσι έχω τη δυνατότητα και της φωνητικής πληκτρολόγησης. Πάνω από το “π” υπάρχει ένα κουμπάκι που λέει

Φωνητική εντολή! Χτυπάμε δύο φορές, λέμε αυτό που θέλουμε, και αφήνουμε να περάσει λίγος χρόνος ή αγγίζουμε στο κέντρο της οθόνης για να διακόψουμε την υπαγόρευση.

Μας έχει βγάλει, λοιπόν, πάνω – πάνω τη λέξη “Με Άλλα Μάτια”. Το μόνο που πρέπει να προσέξουμε στην υπαγόρευση είναι ότι εδώ δεν μπορεί να μας προσθέσει από μόνο του σημεία στίξεως όπως κάνουν τα iPhone. Απλά πρέπει να τα βάζουμε μόνοι μας. Αν στο “Με Άλλα” θέλαμε να βάλουμε κόμμα θα έπρεπε να κάνουμε το εξής: Για να μπορέσουμε να πλοηγηθούμε λέξη – λέξη κάνουμε το δάχτυλό μας προς τα κάτω. Και θα ακούσουμε το εξής:

*χαρακτήρες*

Η πρώτη επιλογή είναι χαρακτήρες. Άλλη μία κάτω *λέξεις*. Άλλη μία κάτω *γραμμές*. Άλλη μία κάτω *παράγραφοι*. Έτσι αν κάνουμε δεξιά κύλιση τώρα, θα μας πηγαίνει από παράγραφο σε παράγραφο, από χαρακτήρα σε χαρακτήρα, από λέξη σε λέξη, από γραμμή σε γραμμή. Ας βρούμε εμείς το λέξη – λέξη *γραμμές*. Άλλη μία πάνω *λέξεις*. Τώρα κύλιση αριστερά *μάτια, άλλα*, ωπ το περάσαμε! Κάνουμε κίνηση δεξιά *άλλα*και αριστερά από το διάστημα υπάρχει κάπου το κόμμα.

*πλήκτρο διαστήματος, κόμμα*

Έτσι βάζουμε και τα σημεία στίξης. Αυτά, λοιπόν, για τα Android. Έως το επόμενό μην ξεχνάτε να μας στέλνετε σχόλια, ερωτήσεις και παρατηρήσεις σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του meallamatia.gr και στο support@meallamatia.gr.

*Η Δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος “Σημεία Στήριξης”, που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ίδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ίδρυμα Α. Γ. Λεβέντη, το Ίδρυμα Α.Κ. Λασκαρίδη, το Costas M. Lemos Foundation και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Δείτε το σχετικό video και με Ελληνικούς Υπότιτλους πατώντας εδώ ⇓

Επιμέλεια Κειμένων και Video: Δημήτρης Αμπατζής

Παραγωγή – Πνευματική Ιδιοκτησία: Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια»

Διαβάστε Επίσης:

Κάνε το Android σου να μιλάει!

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

One comment for “Ρυθμίσεις TalkBack & Επεξεργασία Κειμένου

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή