του Δημήτρη Φαναριώτη
Τα ρομπότ-μάγειρες μπορούν να ζυμώσουν ζύμη, να απλώσουν σάλτσα, να προσθέσουν γαρνιτούρες και να βγάλουν την πίτσα από τον φούρνο.
Τα ρομπότ γίνονται όλο και πιο λειτουργικά και έξυπνα, με αποτέλεσμα να διεκπεραιώνουν πέραν των επιστημονικών πράξεων όπως η ρομποτική χειρουργική και άλλες εργασίες που αφορούν την καθημερινότητα και την κοινωνία, απειλώντας, σε έναν μικρό βαθμό προς το παρόν, να αφήσουν στην… ανεργία πολλούς ανθρώπους. Υπάρχουν ωστόσο έξι σχεδόν άγνωστοι τομείς στους οποίους επίσης διαπρέπουν, όπως εξηγεί σε επιστημονικό άρθρο του το γνωστό περιοδικό «Technology and Innovation Magazine».
Φτιάχνοντας πίτσες, μπιφτέκια και άλλα
Τα ρομπότ φέρνουν επανάσταση στα εστιατόρια. Περισσότερα εστιατόρια, ειδικά επιχειρήσεις φαστ φουντ, αντιμετωπίζουν δυσκολίες με το προσωπικό σήμερα. Έτσι οι προγραμματιστές επινόησαν καινοτόμες λύσεις και μοναδικούς νέους τύπους ρομποτικής. Πλέον τα ρομπότ μπορούν να φτιάξουν αυτόνομα ολόκληρες πίτσες. Χρειάζονται λίγη βοήθεια από τους ανθρώπους για διαδικασίες όπως το κόψιμο ορισμένων υλικών, αλλά όλα τα υπόλοιπα είναι πλήρως αυτοματοποιημένα. Τα ρομπότ-μάγειρες μπορούν να ζυμώσουν, να απλώσουν σάλτσα, να προσθέσουν γαρνιτούρες και να βάλουν και να βγάλουν την πίτσα από τον φούρνο. Ήδη η αμερικανική αλυσίδα μπέργκερ White Castle «προσέλαβε» φέτος 100 ρομπότ που ψήνουν το παραδοσιακό δημοφιλές ιταλικό έδεσμα.
Βοηθώντας τα ΑμεΑ να βρουν δουλειά
Το DAWN Cafe στο Τόκιο αποτελεί το μοναδικό στο είδος του εστιατόριο καθώς στελεχώνεται από avatar ρομπότ που ελέγχονται εξ αποστάσεως από άτομα με αναπηρία αφού οι ανάπηροι λόγω διαφόρων προβλημάτων δυσκολεύονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους ή να εκτελέσουν πολλές συνηθισμένες εργασίες. Τα avatars των ρομπότ μπορούν να ελεγχθούν με ποντίκι, iPad ή ακόμα και με ειδικό τηλεχειριστήριο που ελέγχεται με το βλέμμα για άτομα με σοβαρά περιορισμένη κινητικότητα. Αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για το μέλλον της απασχόλησης, όταν οι αναπηρίες δεν θα χρειάζεται πλέον να σημαίνουν απομόνωση.
Εξερεύνηση σωλήνων και υδάτινων οδών
Οι σωλήνες πόσιμου νερού και οι υδάτινες οδοί είναι ζωτικής σημασίας για την παροχή καθαρού νερού σε δισεκατομμύρια ανθρώπους. Ωστόσο, η διατήρησή τους δεν είναι εύκολη υπόθεση. Γι’ αυτό έχουν αναπτυχθεί ρομπότ με κάμερα που είναι αδιάβροχα και κατασκευασμένα για κίνηση σε ανώμαλο έδαφος, ιδανικά για την απομακρυσμένη παρακολούθηση όλων των ειδών των σωλήνων και των συστημάτων διαχείρισης νερού.
Φροντίδα για ηλικιωμένους
Θα τραγουδούσατε καραόκε με ένα ρομπότ; Αυτό πάντως κάνουν οι κάτοικοι μιας κοινότητας απόστρατων συνταξιούχων (Knollwood) στην Ουάσινγκτον, χάρη στον φίλο ρομπότ τους, τον «Stevie». Διαθέτει τεχνητή νοημοσύνη και έχει κατασκευαστεί για κοινωνικοποίηση και φροντίδα. Ο Stevie είναι και προστάτης των ηλικιωμένων καθώς μπορεί να καλέσει σε βοήθεια εάν χρειαστεί. Μπορεί να συνομιλεί με ανθρώπους, να παίζει παιχνίδια και πολλά άλλα. Τέτοια ρομπότ θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας μελλοντικά, καλύπτοντας μια αυξανόμενη έλλειψη νοσοκόμων.
Χαρτογράφηση σπηλαίων στον Αρη
Σκύλοι-ρομπότ μπορεί σύντομα να περιπλανηθούν σε συστήματα υπόγειων σπηλαίων στον Αρη. Μία από τις πιο γνωστές χρήσεις των ρομπότ είναι η εξερεύνηση, αλλά τα Rovers με ρόδες δεν είναι ιδανικά για το απρόβλεπτο έδαφος που μπορεί να συναντήσει κανείς σε υπόγειες σπηλιές. Η NASA χρειαζόταν έναν νέο τύπο ρομπότ. Μηχανικοί από τη NASA, το CalTech και το MIT συνεργάστηκαν για να αναπτύξουν έναν αλγόριθμο AI και ένα σύνολο αισθητήρων για το ρομπότ τους με τη μορφή σκύλου, που μπορεί να διαβεί επιδέξια όλα τα είδη εδάφους για να χαρτογραφήσει συστήματα σπηλαίων, να τραβήξει φωτογραφίες και να συλλέξει δείγματα.
Μαζεύοντας μήλα
Τέλος, αν και η σημερινή εικόνα είναι οι αγρότες με φόρμες και φαρδύ καπέλο να περιφέρονται στους μηλεώνες τους συλλέγοντας τα μήλα, μελλοντικά οι αγρότες μπορεί να παρακολουθούν από μακριά τα ρομπότ να αντικαθιστούν τα ανθρώπινα χέρια αφού ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Monash στην Αυστραλία αναπτύσσουν ένα ρομπότ με τεχνητή νοημοσύνη που όχι μόνο συλλέγει τα μήλα από τα δέντρα αλλά και αναγνωρίζει τα ώριμα από τα άγουρα!
Πηγή: www.efsyn.gr