Λογότυπο : κεφάλι ανθρώπου με διαφορετικούς χρωματισμούς μέσα στον εγκέφαλο και τη λέξη "QualiSID"
από τη Μαρία Παπαδογιωργάκη

Το ερευνητικό έργο QuaLiSID με αντικείμενο την ανάπτυξη ολοκληρωμένου συστήματος υποστήριξης ποιότητας ζωής για άτομα με νοητική αναπηρία με συντονιστή φορέα το Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνας του Πολυτεχνείου Κρήτης και επιστημονικό υπεύθυνο το διευθυντή του εργαστηρίου Καθηγητή Μιχάλη Ζερβάκη, έχει συνολική διάρκεια 3 χρόνια.

Εντάσσεται στη Δράση Εθνικής Εμβέλειας “ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ – Β΄ Κύκλος» του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 από το οποίο χρηματοδοτείται. Στη σύμπραξη του έργου συμμετέχουν το ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής & Επικοινωνιών του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης και η εταιρία MLS Πληροφορική Α.Ε..

Το QuaLiSID απευθύνεται στην ευαίσθητη κοινωνική ομάδα των ατόμων με νοητική αναπηρία, με στόχο την παροχή κατάλληλων υπηρεσιών και εργαλείων που θα συμβάλλουν στην υγιή διαβίωση, την καλή ποιότητα ζωής και τη διατήρηση της ψυχολογίας τους σε υψηλά επίπεδα. Αυτά αναμένεται να επιτευχθούν μέσα από την ανάπτυξη διαδραστικής, εύχρηστης και επεκτάσιμης πλατφόρμας που ενσωματώνει πολλαπλές λειτουργίες, εστιάζοντας στις ανάγκες των ατόμων με νοητική αναπηρία διαφορετικών βαθμών.

Σε τεχνικό επίπεδο, η πλατφόρμα αποτελείται από επιμέρους μονάδες, όπως σταθερούς και φορητούς υπολογιστές, έξυπνα κινητά τηλέφωνα και έξυπνα ρολόγια που επικοινωνούν με σταθερό σταθμό βάσης, καλύπτοντας κρίσιμες δυνατότητες:

– Παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης, ψυχαγωγίας, δημιουργικής ενασχόλησης, επιμόρφωσης, εικονικής πλοήγησης, διαδραστικών παιχνιδιών και κοινωνικής δικτύωσης μέσα από φιλικό περιβάλλον χρήστη βασισμένο σε ιστοσελίδα, προσαρμοσμένο για άτομα με νοητική αναπηρία. Το περιεχόμενο προτείνεται σύμφωνα με τις προτιμήσεις, τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητες του ατόμου.

– Ανίχνευση εκτάκτων καταστάσεων υγείας από έξυπνο ρολόι με μετρήσεις βιοϊατρικών δεικτών, όπως ο καρδιακός ρυθμός, η σωματική θερμοκρασία και ο κορεσμός οξυγόνου.

– Ανίχνευση περιστάσεων αποπροσανατολισμού και άσκοπης περιπλάνησης σε εξωτερικούς χώρους με εντοπισμό τοποθεσίας.

– Αυτόματες ειδοποιήσεις προς φροντιστές και κηδεμόνες σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

– Δυνατότητα κλήσης για βοήθεια με τηλεφωνική επικοινωνία μέσω της φωνητικής λειτουργίας, ή με χρήση του κουμπιού έκτακτης ανάγκης που βρίσκονται ενσωματωμένα στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα.

– Αυτοματοποιημένη υποστήριξη από το σύστημα στα έξυπνα κινητά τηλέφωνα σε περιπτώσεις ανάγκης, μέσω φωνητικού μενού οδηγιών και του «εικονικού βοηθού».

– Αποστολή αυτόματων υπενθυμίσεων προς τους νοσηλευτές και τους κηδεμόνες, για τη φαρμακευτική αγωγή του ατόμου.

Στόχος

Κοινό στόχο των συνεργαζόμενων φορέων αποτελεί η ανάπτυξη και διάθεση του τελικού προϊόντος στην αγορά της Ελλάδας και του εξωτερικού, για παροχή σε μεμονωμένους χρήστες και τη διάθεση σε κοινωφελείς μη κερδοσκοπικούς φορείς και ιδρύματα ΑΜΕΑ. Τέλος, προβλέπεται η δυνατότητα πρόσβασης στην πλατφόρμα από διάφορες ερευνητικές ομάδες.

* Η Μαρία Παπαδογιωργάκη είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Μηχανικός Υπολογιστών, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ιατρική Πληροφορική Συνεργαζόμενη Ερευνήτρια, Εργαστήριο Ψηφιακής Επεξεργασίας Σημάτων και Εικόνας, Πολυτεχνείο Κρήτης.

Πηγή: www.haniotika-nea.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή