⏺ Τι προκύπτει από την καταγραφή της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ).
Προβληματισμό προκαλεί η στελέχωση των δημόσιων δομών Υγείας στη νησιωτική χώρα. Λίγο πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, η κατάσταση παραμένει δύσκολη και εγείρονται ερωτήματα σε σχέση με την ικανότητά τους να καλύψουν τις αυξημένες εποχικές ανάγκες.
Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), το πρόβλημα επιτείνουν τα ακριβά ενοίκια, τα οποία αποθαρρύνουν τους γιατρούς και το προσωπικό να εργαστούν στα νησιά.
“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να καλυφθούν οι θέσεις υγειονομικών στα νησιά μας με αυτούς τους μισθούς”, τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, λέγοντας πως με 1.850 ευρώ μισθό δεν βρίσκεις γιατρό και με 800 ευρώ δεν βρίσκεις νοσηλευτή ή διασώστη.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σημειώνει πως στη Σκιάθο, στη Σκόπελο και στην Αλόννησο, το έκτακτο περιστατικό που χρειάζεται ακτινογραφία, πρέπει να πάει σε ιδιωτικό κέντρο και να πληρώσει 50 ευρώ.
Ενδεικτικά, επισημαίνει πως η κατάσταση σήμερα έχει ως εξής:
📍 Νοσοκομείο Νάξου: Δεν λειτουργεί το διαγνωστικό τμήμα και ο χειρουργικός τομέας. Υπηρετεί 1 ακτινολόγος με μετακίνηση και θέλει να αποχωρήσει. Λειτουργεί το ακτινοδιαγνωστικό τμήμα 15 ημέρες το μήνα. Τις υπόλοιπες είναι κλειστό. Υπηρετεί 1 Χειρουργός και 1 αναισθησιολόγος. Γίνονται μαστογραφίες και η διάγνωση γίνεται σε άλλο νοσοκομείο Έχουν μόνο 1 μόνιμο γυναικολόγο και 1 με μετακίνηση.
📍 Νοσοκομείο Σαντορίνης: Είναι το μοναδικό στο ΕΣΥ που λειτουργεί με καθεστώς Ανώνυμης Εταιρεία. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, κανένας μικροβιολόγος, 1 γενικός γιατρός, 1 καρδιολόγος, 1 ακτινολόγος με μετακίνηση, 1 παιδίατρος, κανένας νευρολόγος. Ένας υπήρχε και έφυγε.
📍 Κέντρο Υγείας Τήνου: Δεν έχει παθολόγο. Υπηρετούν δύο γιατροί 1 παιδίατρος και 1 μικροβιολόγος. Παθολογικά περιστατικά τα βλέπει η παιδίατρος. Έρχεται με μετακίνηση 1 ορθοπεδικός, με μπλοκάκι. Για τα έκτακτα πληρώνεται από τους ασθενείς! Ασθενοφόρο έχει ένα στη βάρδια, όπως και στα άλλα νησιά.
📍 Νοσοκομείο Σύρου: Είναι νοσοκομείο αναφοράς για τις Κυκλάδες. Στα επείγοντα δεν υπάρχει κανένας γιατρός από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις. Υπηρετεί μόνο ένας Γενικός Ιατρός. Στην παθολογική κλινική, από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις παθολόγων έχουν απομείνει 2 και 1 με παράταση. Καρδιολόγοι, από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1 και ακόμη 1 σε παράταση. Συνεπικουρεί και 1 καρδιολόγος της ΜΑΦ. Αναισθησιολόγοι, από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετούν 2 και βοηθάει και η Διευθύντρια της ΜΑΦ. Υπολειτουργεί η ΜΑΦ. Δεν υπηρετεί κανένας ψυχίατρος και νευρολόγος. Νεφρολόγοι, από τις 3 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις υπηρετεί 1 και 1 σε σε παράταση
📍 Κέντρο Υγείας Αμοργού: Έχει μόλις 1 καρδιολόγο και 4 νοσηλεύτριες.
📍 Κέντρο Υγείας Ίου: Έχει, γιατρούς αλλά δεν έχει νοσηλευτές και διασώστες. Υπηρετούν μόνο 2 νοσηλευτές και 3 διασώστες. Πολλές βάρδιες είναι ακάλυπτες από νοσηλευτικό και ασθενοφόρο.
📍 Κέντρο Υγείας Μήλου: Έχει 4 γενικούς ιατρούς και 1 ορθοπεδικό. Δεν έχει παιδίατρο. Δεν έχει καρδιολόγο. Έχει μόνο 6 νοσηλευτές και δεν βγαίνουν οι βάρδιες. Έχει 3 διασώστες και υπάρχουν πολλές βάρδιες ακάλυπτες από ασθενοφόρο.
📍 Κέντρο Υγείας Άνδρου: Υπηρετεί 1 παιδίατρος, 1 γενικός γιατρός, 1 ακτινολόγος, 1 παθολόγος και μόνο 5 νοσηλευτριες. Δεν υπηρετεί μικροβιολόγος.
📍 Νοσοκομείο Κέρκυρας: Έχει μόλις με 2 παθολόγους στην Παθολογική κλινική. Μεγάλο ζήτημα έχει ανακύψει τελευταία με το ογκολογικό τμήμα που λειτουργούσε και στο παλαιό νοσοκομείο πριν το έτος 2010. Απεβίωσε η μοναδική ογκολόγος και έμεινε το ογκολογικό τμήμα μόνο με μια παθολόγο που συνεπικουρεί. Μετακινείται ογκολόγος από άλλα νοσοκομεία. Όμως, υπάρχουν κενές ημέρες με αποτέλεσμα όπως καταγγέλλει το σωματείο την απίστευτη ταλαιπωρία και τα έξοδα των ασθενών με καρκίνο να αναζητούν εκτός νησιού σε άλλα νοσοκομεία της χώρας τη θεραπεία τους.
📍 Νοσοκομείο Κυθήρων: Λειτουργεί χωρίς αναισθησιολόγο, χωρίς Μικροβιολόγο, .με 1 χειρουργό, 1 παιδίατρο, 1 καρδιολόγο.
📍 Νοσοκομείο Κω: Προκηρύξεις γιατρών γίνονται, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Δεν υπηρετεί κανένας παθολόγος, υπηρετεί 1 καρδιολόγος, 1 παιδίατρος, 1 ακτινολόγος.
📍 Νοσοκομείο Λευκάδας: Έχει σοβαρές ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού, μαιών και τεχνολόγων, καθώς και προβλήματα με γιατρούς στον χειρουργικό τομέα. Υπηρετούν δύο χειρουργοί και 1 με μπλοκάκι, 1 αναισθησιολόγος και 1 με μπλοκάκι. Γίνονται μετακινήσεις αναισθησιολόγων από άλλα νοσοκομεία. Υπηρετούν μόνο 2 νεφρολόγοι. Εξυπηρετεί και τα περιστατικά του νοσοκομείου Πρέβεζας, λόγω σοβαρότατων ελλείψεων ιατρών που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Πρέβεζας.
📍 Νοσοκομείο Κεφαλονιάς: Έχει σοβαρές ελλείψεις παθολόγων. Από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί 1, ακόμη 1 με μπλοκάκι και 1 με μετακίνηση. Αναισθησιολόγοι, από τις 4 προβλεπόμενες θέσεις υπηρετεί μόνο 1. Στο κέντρο ψυχικής υγείας, από τις 5 προβλεπόμενες θέσεις ψυχιάτρων και παιδοψυχιάτρων κανένας.
📍 Κέντρο Υγείας Σκιάθου: Έχει ξεμείνει με 2 ειδικευμένους γιατρούς που κάνουν εφημερίες και 2 αγροτικούς για 60.000 πληθυσμό το καλοκαίρι. Δεν υπάρχει ασφάλεια στις εφημερίες. Όταν χρειασθεί διακομιδή ασθενούς συνοδεία γιατρού, στο κέντρο υγείας για πολλές ώρες δεν θα καλύπτεται από γιατρό.
Πηγή: www.iatronet.gr