Κοντινή φωτογραφία στο φάκελο με την επιστολική ψήφο. Ακουμπισμένος σε γραφείο και δύο αντρικά χέρια δίπλα του. Αναγράφει "ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024"

Ανακοίνωση Μητσοτάκη για τους ψηφοφόρους του εξωτερικού αλλά και για όσους εντός Ελλάδας θελήσουν να κάνουν χρήση της δυνατότητας

Την επιστολική ψήφο για τις ευρωεκλογές τόσο για όσους ψηφοφόρους βρίσκονται εκτός Ελλάδας όσο και για όσους στο εσωτερικό της χώρας θελήσουν να κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, δεδομένου ότι η επιστολική ψήφος εφαρμόζεται σε πολλές χώρες του εξωτερικού εδώ και πολλά χρόνια, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι θα συμβάλει στη μείωση της αποχής από την εκλογική διαδικασία, η οποία τα τελευταία χρόνια, δυστυχώς, κινείται σε υψηλά ποσοστά, ιδίως στις ευρωεκλογές. Η επιστολική ψήφος, όπως είπαν χθες η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θ. Λιβάνιος, δεν θα εφαρμοστεί για την ώρα στις εθνικές εκλογές, παρά μόνο στις ευρωεκλογές και στα δημοψηφίσματα «ένα βήμα τη φορά. Σήμερα μιλάμε αποκλειστικά για ευρωεκλογές, και δημοψήφισμα», είπε σχετικά η κυρία Κεραμέως, «θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στις αρχές του 2024».

Ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας την επιστολική ψήφο στο υπουργικό συμβούλιο, παρουσίασε και τον φάκελο με τον οποίο θα πραγματοποιείται η επιστολική ψήφος. Ο φάκελος θα φέρει όλα τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ στο κέντρο θα αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Στον φάκελο της επιστολικής ψήφου θα περιλαμβάνονται:

• μια «υπεύθυνη δήλωση επιστολικής ψήφου»,

• ένα έντυπο με αριθμούς που θα αντιστοιχούν στους υποψήφιους των συνδυασμών,

• η λίστα με τα ονόματα,

• τα σύμβολα του κάθε κόμματος που θα μετέχει και

• ο φάκελος επιστροφής της επιστολικής ψήφου.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο μία γενναία μεταρρύθμιση και ιστορική τομή. «Είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση.

Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, Άτομα με Αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία» τόνισε.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δύο υπουργών, η επιστολική ψήφος θα πρέπει να αποστέλλεται έγκαιρα, με καταληκτική ημερομηνία το Σάββατο (παραμονή των εκλογών) στις 17.00, ειδάλλως η ψήφος δεν θα παραλαμβάνεται. Όμως, η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων θα αρχίζει στις 19.00 την Κυριακή των εκλογών. Όπως ανακοίνωσαν οι δύο υπουργοί, με την επιστολική ψήφο ο εκλογέας θα έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει πώς θα ασκήσει το δικαίωμά του. Η κυβέρνηση θα δημιουργήσει πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο, μέσω της οποίας οι εκλογείς θα μπορούν να υποβάλουν την αίτησή τους μέχρι 40 ημέρες πριν από τις εκλογές. Θα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων και οι φάκελοι θα στέλνονται 20 ημέρες πριν από τις εκλογές το αργότερο.

Κώλυμα

Όσον αφορά άλλα θέματα σχετικά με τις ευρωεκλογές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι όλη η χώρα θα είναι μία εκλογική περιφέρεια και δεν θα κατατμηθεί σε πέντε, όπως αρχικά είχε εξεταστεί, ενώ θα ισχύσει και πάλι ο σταυρός προτίμησης για την εκλογή των ευρωβουλευτών (και γι’ αυτά τα δύο έγραψε σχετικά την Κυριακή η «δημοκρατία»).

Ωστόσο, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λιβάνιος, επανέρχεται το κώλυμα για τους βουλευτές που εάν θέλουν να είναι υποψήφιοι για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να παραιτηθούν. Οι συνδυασμοί θα περιλαμβάνουν 42 υποψηφίους, 17 από κάθε φύλο και με ποσόστωση 40%.

Πηγή: Εφημερίδα “Δημοκρατία” 

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή