Άνδρας καθιστός σε καναπέ με τάμπλετ μπροστά του σε φορολογικό περιβάλλον.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2024 της ΑΑΔΕ περιλαμβάνονται δράσεις που είχαν ζητηθεί από τον Συνήγορο του Πολίτη

Η πρόβλεψη της δυνατότητας χορήγησης σε ΑμεΑ απαλλαγών από τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, είχε αποτελέσει αντικείμενο παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη προς τη φορολογική διοίκηση ήδη από το 2021. Με την ένταξη των σχετικών δράσεων στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το έτος 2024 υλοποιείται σχετική πρόταση της Αρχής.

Στο Επιχειρησιακό Σχέδιο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για το έτος 2024, που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα (ΦΕΚ B΄ 2518/26.4.2024), περιλαμβάνονται δράσεις προς υλοποίηση που αφορούν την ψηφιοποίηση της διαδικασίας για την χορήγηση απαλλαγής τελών κυκλοφορίας και την πρόσβαση των τελωνειακών αρχών στο web service του ΕΦΚΑ για ψηφιακά αιτήματα και εγκρίσεις παραλαβής οχημάτων από ΑμεΑ.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται πλέον η δυνατότητα να χορηγούνται στα ΑμεΑ απαλλαγές από τέλη ταξινόμησης και τέλη κυκλοφορίας ηλεκτρονικά, με πρόσβαση των αντίστοιχων υπηρεσιών ΔΟΥ και Τελωνείων στις βάσεις δεδομένων από όπου δύνανται να αντλήσουν στοιχεία για το εάν το κάθε ΑμεΑ που αιτείται φοροαπαλλαγές πληροί τις προϋποθέσεις.

Η ψηφιοποίηση της διαδικασίας θα απαλλάξει τα ΑμεΑ από πολύπλοκες διαδικασίες συγκέντρωσης δικαιολογητικών, υποβολής αιτήσεων και παραλαβής αποφάσεων των αντίστοιχων Υπηρεσιών της ΑΑΔΕ.

Με τις δράσεις αυτές ικανοποιείται σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη που είχε απευθύνει στη φορολογική διοίκηση, η οποία αποτυπώνεται στην Ειδική Έκθεση της Αρχής του 2022 με τίτλο «ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΕΣ» (σελ. 19), και εκκρεμούσε η υλοποίησή τους από το 2020 σύμφωνα με σχετική δέσμευση της ΑΑΔΕ.

Ο Συνήγορος του Πολίτη χαιρετίζει την υλοποίηση της συγκεκριμένης δράσης εντός του 2024 και αναμένει την επέκταση της ψηφιοποίησης σε όλες τις φορολογικές διαδικασίες που αφορούν σε ΑμεΑ.

Πηγή: www.lawspot.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή