ένα ψαλίδι που κόβει χαρτονομίσματα των ευρώ

«Ψαλίδι» στο κοινωνικό κράτος με μειώσεις των επιδομάτων κοινωνικής αλληλεγγύης και περικοπές στη χρηματοδότηση του ΕΦΚΑ, αλλά και μείωση των προγραμμάτων απασχόλησης (ΟΑΕΔ) περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2020.

Αναλυτικά, στον προϋπολογισμό, και κυρίως στο κοινωνικό τμήμα του, προβλέπεται:

Μείωση στα επιδόματα κοινωνικής αλληλεγγύης που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ κατά 367 εκατ. ευρώ.

Οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν:

α) Τα προνοιακά επιδόματα για ΑμεΑ, που μειώνονται κατά 173 εκατ. (740 το 2020, έναντι δαπάνης 913 το 2019). β) Τα οικογενειακά επιδόματα, που μειώνονται κατά 139 εκατ. (961 το 2020, έναντι δαπάνης 1,1 δισ. το 2019). γ) Το επίδομα ενοικίου, που μειώνεται κατά 51 εκατ. (314 το 2020, έναντι 366 το 2019).

«Επιβεβαιώνονται έτσι οι εκτιμήσεις που έχουμε δημοσιοποιήσει εδώ και καιρό ότι η μεγάλη δεξαμενή των 3,5 δισ. που δημιουργήσαμε για τα προνοιακά επιδόματα στήνοντας ένα νέο προνοιακό κράτος, διαφανές, δίκαιο, αδιάβλητο και αξιόπιστο, θα υποστεί κυρίως τις αφαιμάξεις για να καλυφθούν πιθανά κενά του υπ. Εργασίας» σημειώνει σε δήλωσή της η πρώην αν. υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, προσθέτοντας: «Εξακολουθούν να ισχυρίζονται ψευδώς ότι με τα 123 εκατ. που εντάσσουν στον προϋπολογισμό θα καλύψουν το 90% των νέων γεννήσεων του 2020, ενώ γνωρίζουν καλά ότι οι γεννήσεις στην Ελλάδα το 2018 ανήλθαν σε 86.440, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να καλύψουν μόλις το 71% των οικογενειών».

Πλεονασματικός ο ΕΦΚΑ, «ψαλίδι» στη χρηματοδότησή του

Το πλεονασματικό ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων για το 2020, ύψους 1,021 δισ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 202 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το τρέχον έτος (819 εκατ.
ευρώ) καθώς προβλέπεται αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 593 εκατ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στην εκτιμώμενη αύξηση των εισφορών της μισθωτής εργασίας καθώς και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου, αλλά και στο ότι το 2020 είναι το τελευταίο έτος μετάβασης της εισφοράς που καταβάλλει το Δημόσιο στα 13,33%, όπως και οι υπόλοιποι εργοδότες.

Ταυτόχρονα, σημαντικά μειωμένη κατά 475 εκατ. ευρώ θα είναι η κρατική επιχορήγηση του ΕΦΚΑ. Είναι χαρακτηριστικό ότι  στο επίπεδο των δαπανών εκτιμάται μείωση της τάξης των 236 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κατά ένα μέρος στη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 192 εκατ. ευρώ (121 εκατ. ευρώ από τις κύριες και 71 εκατ. ευρώ από τις επικουρικές).

Να σημειωθεί ότι ενώ στις προωθούμενες παρεμβάσεις δεν υπάρχει κάποια αναφορά για την επικείμενη μείωση των εισφορών σε εργοδότες και εργαζόμενους – μισθωτούς με πλήρη απασχόληση, έχει προϋπολογιστεί κόστος 123 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 21 εκατ. ευρώ θα βαρύνουν τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Αναλυτικά, το ισοζύγιο των ασφαλιστικών ταμείων για το 2020 εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει πλεόνασμα ύψους 1,021 δισ. ευρώ, βελτιωμένο κατά 202 εκατ. ευρώ έναντι των εκτιμήσεων για το τρέχον έτος (819 εκατ. ευρώ).

Μάλιστα ο προϋπολογισμός προβλέπει αύξηση εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές κατά 593 εκατ. ευρώ, οφειλόμενη κυρίως στην εκτιμώμενη αύξηση των εισφορών της μισθωτής εργασίας καθώς και στην αύξηση των εργοδοτικών εισφορών του Δημοσίου, αλλά και στο ότι το 2020 είναι το τελευταίο έτος μετάβασης της εισφοράς που καταβάλλει το Δημόσιο στα 13,33%, όπως και οι υπόλοιποι εργοδότες.

«Κόβουν» και τα προγράμματα απασχόλησης

Μειωμένος κατά 75 εκατ. ευρώ (0,02%) σε σχέση με το 2019 θα είναι ο προϋπολογισμός του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα, το ισοζύγιο του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού για το 2020 εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε πλεόνασμα ύψους 470 εκατ. ευρώ, μειωμένο κατά 41 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις εκτιμήσεις του οικονομικού έτους 2019. Σύμφωνα με το κείμενο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή:

Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη μείωση των εσόδων του φορέα κατά 75 εκατ. ευρώ, κυρίως εξαιτίας:

α) Της μείωσης κατά 21 εκατ. ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της έναρξης εφαρμογής από το δεύτερο εξάμηνο 2020 του μέτρου της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες για τη μισθωτή εργασία πλήρους απασχόλησης.

β) Της μείωσης της χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 50 εκατ. ευρώ.

γ) Στη μείωση των δαπανών κατά 34 εκατ. ευρώ, η οποία οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μείωση κατά 83 εκατ. ευρώ των προγραμμάτων απασχόλησης που επανεξετάζονται ώστε να αποκτήσουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και στην παράλληλη αύξηση κατά 30 εκατ. ευρώ των επιδομάτων ανεργίας, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του κατώτερου μισθού.

Πηγή: www.avgi.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή