• Αρχική
  • Κοινωνικά ΝΑΙ-Α
  • Πρωτοποριακή ελληνική έρευνα στην αντιμετώπιση της διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας
Ψηφιακή εικόνα νευρώνων. Αριστερά το λογότυπο της Bionature και η φράση "Diabetic Retinopatthy"

Η spin-off εταιρεία του Πανεπιστημίου Κρήτης «BioNature» υπέγραψε συνεργασία για την κλινική αξιοποίηση της ΒΝN27, πρώτης συνθετικής χημικής ουσίας ελληνικής έμπνευσης και σύνθεσης

Τη συνεργασία της spin-off εταιρείας (εταιρεία – τεχνοβλαστός) του Πανεπιστημίου Κρήτης “BioNature” (www.bionature.net) με τη διεθνή φαρμακευτική εταιρεία Novaliq για την κλινική αξιοποίηση της συνθετικής της ουσίας ΒΝΝ27 ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, συνιδρυτής της BioNature μαζί με τον καθηγητή Ηλία Καστανά.

Στην ανάρτησή του αναφέρει:

«Η spinoff εταιρεία μας του Πανεπιστημίου Κρήτης BioNature (www.bionature.net) που ιδρύθηκε πριν 19 χρόνια υπέγραψε συνεργασία με την διεθνή φαρμακευτική εταιρεία Novaliq για την κλινική αξιοποίηση (licensing: αδειοδότηση για ανάπτυξη νέου φαρμάκου) της συνθετικής της ουσίας ΒΝΝ27. Η ουσία ΒΝΝ27 προχωρά με την συνεργασία Novaliq-BioNature στα στάδια κλινικής αξιολόγησης της κατά της Διαβητικής Αμφιβληστροειδοπάθειας που απασχολεί διεθνώς 190 εκατομμύρια ασθενείς. Η spinoff εταιρεία BioNature και οι επιστήμονες της στο Παν/νιο Κρήτης και το ΕΙΕ φέρνουν για πρώτη φορά τη χώρα στην διεθνή βιομηχανία ανάπτυξης νέων φαρμάκων. Είναι η πρώτη συνθετική χημική ουσία ελληνικής έμπνευσης και σύνθεσης που προχωρά σε κλινική αξιολόγηση για χρήση της στον άνθρωπο.»

Η ερευνητική ομάδα

Ο κ. Γραβάνης τελεί επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος της BioNature για την ανάπτυξη των συνθετικών μικρομοριακών ουσιών που μιμούνται τις ενδογενείς νευροτροφίνες (Μικρονευροτροφίνες) όπως η ΒΝΝ27. Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο ερευνητικό πρόγραμμα κεντρικό ρόλο έχουν η κ. Θεοδώρα Καλογεροπούλου, Διευθύντρια Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ) στην Αθήνα η οποία συνθέτει τις Μικρονευροτροφίνες και ο κ. Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, Καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης που μελετά τις δράσεις τους στον νευρικό ιστό. Επίσης, τις μελέτες δραστικότητας των Μικρονευροτροφινών στη παθολογία του οφθαλμού συντόνισε η κ. Κυριακή Θερμού, Ομότιμη Καθηγήτρια Φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πηγή: www.ygeiamou.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή