Στρωμένο τραπέζι με πρώτο πιάτο στη μέση, και χέρια συμμετεχόντων. Φωτογραφία με ημίφως.

Η ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” και ένα από τα εφτά καλύτερα εκπαιδευτήρια της Ευρώπης και κορυφαίο στην Ελλάδα, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, συνεργάστηκαν στο Pop Up Restaurant με τον κορυφαίο chef  Σωτήρη Κοντιζά και πραγματοποιήθηκε Blind Taste όπως ονομάστηκε για συμπερίληψη και ισότητα αλλά και για να λυθούν απορίες σχετικές με το αν είναι εύκολο να τρώμε στο σκοτάδι.

Την Παρασκευή 25.11.2022 το Pop Up Restaurant έκλεισε για λίγο τα φώτα και τα μάτια για να ανοίξει τη ψυχή, την καρδιά και … το στόμα!

Πρώτο πιάτο στο σκοτάδι, άκουσαν οι καλεσμένοι και δεν ήξεραν τι να περιμένουν!

Έμπαινες στην είσοδο και φορούσες μία μάσκα στα μάτια, δεν ήξερες που να πάς, που θα κάτσεις και ούτε τι θα φας. Εκεί ήταν εξάλλου το μυστικό και η μαγεία, όπως αρκετοί δήλωσαν στο meallamatia.gr. Οι εκπαιδευμένοι συνοδοί από την ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια», εφαρμόζοντας τις απαιτούμενες σωστές τεχνικές συνοδείας, μόλις ο επισκέπτης φορούσε την μάσκα τον συνόδευαν στο ασανσέρ, και ύστερα του έδειχναν τη καρέκλα που έπρεπε να κάτσει στο τραπέζι που του αναλογούσε. Ο καλεσμένος καθόταν και έψαχνε με τα χέρια του να ελέγξει αν το πιάτο είναι σωστά γυρισμένο, αν  υπάρχουν χαρτοπετσέτες κοντά, νερό και τα λοιπά. Κι όσο συνέχιζε να είναι με μάσκα κατέφτανε ένας σερβιτόρος, που είχε την πολυτέλεια να βλέπει και σέρβιρε το πρώτο πιάτο. Ο καλεσμένος καλούνταν στα τυφλά να δοκιμάσει και να ανακαλύψει με την όσφρηση και κάνοντας χρήση όλων των άλλων αισθήσεων που απαιτούνταν να ενημερώσει τον εαυτό του και τους γύρω σχετικά με το τι γεύτηκε.

Το blind taste συντόνιζε ο τυφλός δικηγόρος και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ «Με Άλλα Μάτια» Βαγγέλης Αυγουλάς, ενώ σε όλα τα τραπέζια το Μενού ήταν τυπωμένο και στη γραφή Braille των τυφλών, για λόγους ισότιμης αντιμετώπισης των καλεσμένων.

Στο pop up restaurant παρευρέθηκαν και δυο χειρίστριες σκύλων οδηγών με τους σκύλους οδηγούς τους για να  ζήσουν την εμπειρία αλλά και για να τονίσουν πως οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι απαραίτητοι και επιτρέπονται και στα εστιατόρια.

Μήνυμα Συμπερίληψης

Ο κορυφαίος chef Σωτήρης Κοντιζάς τόνισε πως είχε μαγειρέψει άπειρες φορές αλλά ποτέ δεν είχε ξανά αναρωτηθεί τόσο για το αν κάποιος με κλειστά μάτια θα έβρισκε τι έτρωγε και θα έτρωγε ότι έβρισκε. Τότε χειρίστρια με σκύλο οδηγό που επίσης φόρεσε μάσκα για το μήνυμα της συμπερίληψης, του απάντησε πως  συμπερίληψή δεν είναι να μπείτε στη θέση μας είναι να μπούμε και εμείς στη δική σας. Δεν τρώμε ότι βρίσκουμε απλώς τρώμε από τα χέρια ενός από τους καλύτερους chef και των καλών σπουδαστών του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Γιατί αν ένα φαγητό έχει αγάπη σίγουρα τρώγεται με όλους τους τρόπους κι αν είναι καλομαγείρεμένο τρώγεται για όλους τους λόγους, κι αν ένα γεύμα είναι ίσο και συμπεριληπτικό  έχει αξία παραπάνω.

Όταν οι καλεσμένοι που τελείωσαν το πρώτο πιάτο έβγαλαν τη μάσκα για να διαλέξουν από το menu και να φάνε εις γνώσιν τους το πιάτο ευχήθηκαν να έρθουν σε ένα δείπνο όλο στο σκοτάδι. Και σε αυτή τη πρόταση βρήκαμε την ουσία γιατί αυτή η πρόταση είχε τη μαγεία!

Διαβάστε περισσότερα για την εκδήλωση εδώ ⇓

«Blind Taste» από τη Σχολή Γαστρονομίας του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και τον chef Σωτήρη Κοντιζά

Σχετικά με τον συντάκτη

Φιλόλογος, Μουσικός

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή