παιδί που πνίγεται

Με αφορμή τον τραγικό θάνατο του 12 χρόνου από απόφραξη αεραγωγού από λουκάνικο στην Θεσσαλονίκη, αναδεικνύεται η ανάγκη γνώσης πρώτων βοηθειών από όλους τους πολίτες.

Εάν χρειαστεί να δώσετε πρώτες βοήθειες σε κάποιο παιδί που πνίγεται, είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε κάποια απλά βήματα Mερικές γρήγορες κινήσεις μπορούν να αποβούν σωτήριες.

Σε μερική απόφραξη αεραγωγού, όπου το παιδί μπορεί να βήξει αποτελεσματικά, ενθαρρύνουμε το παιδί να βήξει και να αποβάλλει το ξένο σώμα.

Αν το παιδί δείξει σημεία επιδείνωσης, δηλαδή αδυνατεί να βήξει και αρχίζει να μελανιάζει μπορούμε να παρέμβουμε  με δύο τρόπους:

  • Είτε τοποθετώντας το παιδί στα γόνατα μας, με το κεφάλι χαμηλότερα από τον θώρακα και δίνοντας 5 πλήξεις στην πλάτη, ανάμεσα στις ωμοπλάτες.

  • Είτε με το παιδί όρθιο, δίνοντας πάλι 5 χτυπήματα στην πλάτη με το δεξί χέρι και υποστηρίζοντας ελαφρά το στήθος του, με το αριστερό. Το κεφάλι του παιδιού και σε αυτή τη περίπτωση θα πρέπει να γέρνει προς τα εμπρός και να βρίσκεται σε χαμηλότερο επίπεδο από το θώρακα.

Εάν τα χτυπήματα στην πλάτη αποτύχουν, πρέπει να εφαρμόσουμε μέχρι 5 κοιλιακές ωθήσεις, που είναι γνωστές ως χειρισμός του Heimlich. Για να εφαρμόσουμε την τεχνική Heimlich, ο ανανήπτης θα πρέπει να βρίσκεται πίσω από το παιδί, να τοποθετήσει την γροθιά του ενός χεριού του στο πάνω μέρος της κοιλιάς του παιδιού και αγκαλιάζοντας με το άλλο χέρι την γροθιά του,  να προκαλέσει 5 απότομες και δυνατές κοιλιακές ωθήσεις.

Εάν και η τεχνική Heimlich αποτύχει, συνεχίστε εναλλάξ 5 χτυπήματα στην πλάτη, 5 κοιλιακές ωθήσεις, κ.ο.κ

Αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του: Ξεκινήστε αμέσως θωρακικές συμπιέσεις και αναπνοές διάσωσης (30 συμπιέσεις, 2 εμφυσήσεις) και καλέστε άμεσα το 166.

Σχετικά με τον συντάκτη

Νοσηλεύτρια Αιμοδυναμικού και Ηλεκτροφυσιολογικού Εργαστηρίου και μέλος της Επιτροπής Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στο Γ.Ν.Ε. “Θριάσιο”.

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή