Μάσκα προσώπου
από τον Γιάννη Ελαφρό
(άρθρο στην kathimerini.gr)

O Συνήγορος του Πολίτη καταγράφει προβλήματα και «τρύπες» που αφορούν τις ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού στο συνολικό πλαίσιο καραντίνας.

Με μια ιδιαίτερα επίκαιρη παρέμβαση και επιστολή προς τα αρμόδια υπουργεία, ο Συνήγορος του Πολίτη καταγράφει προβλήματα και «τρύπες» που αφορούν τις ευπαθείς κατηγορίες του πληθυσμού στο συνολικό πλαίσιο καραντίνας. Μεταξύ των πλευρών που σημειώνει ο Συνήγορος, κ. Αντώνης Ποττάκης, περιλαμβάνονται προτάσεις για τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες (πρόκειται για δύο ομάδες του πληθυσμού ιδιαίτερα ευάλωτες στον ιό), αλλά και τα άτομα με αναπηρία. Καθώς οι κατηγορίες αυτές πρέπει να προφυλάσσονται στο σπίτι, ο Συνήγορος του Πολίτη σημειώνει πως πρέπει «να καταβληθεί η μέγιστη δυνατή προσπάθεια για την άμεση ενεργοποίηση μηχανισμών συντονισμού και υποστήριξης (εφοδιασμός τροφίμων, ιατροφαρμακευτική υποστήριξη, έγκαιρη μετακίνηση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης κ.λπ.), ιδίως σε επίπεδο δήμων». Οι συμπολίτες μας αυτοί χρήζουν «αυξημένης και, κατά το δυνατόν, εξατομικευμένης προστασίας, ιδίως όταν δεν υπάρχει υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον». Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ως ιδιαιτέρως θετική η ενίσχυση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

Μονάδες Φιλοξενίας Ηλικιωμένων

Ο ΣτΠ εφιστά την προσοχή ειδικά για τις μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, όπου διαμένουν άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών. Επισημαίνει την ανάγκη αυστηρής εποπτείας για την τήρηση των οδηγιών του ΕΟΔΥ και αναφέρει την ευθύνη των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών.

Άστεγοι

Ο Συνήγορος σημειώνει επίσης πως απαιτείται ειδική μέριμνα για τους άστεγους. Όσον αφορά τους εργαζομένους, ο κ. Ποττάκης αναφέρει πως ενώ προβλέπονται άδειες και διευκολύνσεις για εργαζομένους που ανήκουν σε καθορισμένες ευπαθείς ομάδες, υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις που δεν καλύπτονται, ενώ δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για όσους έχουν «να φροντίσουν κατ’ οίκον άτομα του στενού οικογενειακού περιβάλλοντος, που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου».

Εγκυμοσύνη

Για τις εγκύους, ο Συνήγορος σημειώνει πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προβλέψεις για τον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (π.χ. απαλλαγή από την υποχρέωση παρουσίας και χορήγηση αναρρωτικής άδεια ειδικού σκοπού), όπως και για τις αυτοαπασχολούμενες και για όσο χρόνο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα προστασίας λόγω πανδημίας.

Ρομά

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει η επιστολή του Συνηγόρου του Πολίτη για την ανάγκη να παρθούν μέτρα για τους Ρομά που διαβιούν σε καταυλισμούς με ελλιπέστατες συνθήκες υγιεινής. Στο πλαίσιο αυτό, ο Συνήγορος εισηγείται παρεμβάσεις άμεσης βελτίωσης των παροχών, ενημέρωσης και καταγραφή των οικογενειών που δεν έχουν πρόσβαση σε επιδόματα, αλλά και των ευπαθών ατόμων.

Πρόσφυγες/Μετανάστες

Για τα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, ο ΣτΠ προτείνει την «άμεση ενίσχυση με στοιχειώδες ιατρικό/νοσηλευτικό προσωπικό όλων των δομών» και την εμπέδωση της αντίληψης πως «η ισότιμη αντιμετώπιση όλων των ασθενών ασχέτως εθνικής καταγωγής ή status διαμονής στη χώρα σε επείγουσες καταστάσεις, δεν αποτελεί απλώς επιταγή της κοινής νομοθεσίας αλλά αναγκαίο και αδιαπραγμάτευτο μέτρο δημοσίου συμφέροντος».

Φυλακές

Όσον αφορά τα καταστήματα κράτησης (φυλακές) σημειώνεται πως υπάρχουν 11.245 κρατούμενοι σε όλη τη χώρα για 10.055 θέσεις, ενώ στα 23 από τα 34 καταστήματα υπάρχει πληρότητα από 102,38% μέχρι και 252,83%. Γι’ αυτό ο Συνήγορος προτείνει τη λήψη έκτακτων μέτρων αποσυμφόρησης.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή