Ένα τρίγωνο σχηματισμένο με τη φράση "equal_gen" και στις τρεις πλευρές. Το οποίο περικλείεται μέσα σε ένα κύκλο που σχηματίζεται από τη φράση "Νέες και νέοι για την ισότητα των φύλων". Το φόντο είναι σε φούξια χρώμα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι γυναίκες και οι θηλυκότητες διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ενδοοικογενειακής, (ενδο) συντροφικής βίας.

Κάποιες συγκεκριμένες ομάδες γυναικών όπως για παράδειγμα οι ανάπηρες , άστεγες, ηλικιωμένες γυναίκες αλλά και προσφύγισσες/μετανάστριες διατρέχουν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω της ευαλωτότητας τους.

Μεγάλη ανησυχία προκαλούν κάποια στατιστικά από την ΕΕ όπως για παράδειγμα ότι το 55% των γυναικών έχουν παρενοχληθεί σεξουαλικά τουλάχιστον μια φορά από την ηλικία των 15 ετών.

Το κέντρο Διοτίμα στα πλαίσια του έργου «Equal_Gen : Νέες και νέοι για την ισότητα των φύλων» που χρηματοδοτείται από το Active Citizens Fund προτείνει μια σειρά από πολιτικές και προτάσεις για την πρόληψης της έμφυλης βίας και την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων.

Οι προτάσεις χωρίζονται τμηματικά με ατομική, συλλογική και θεσμική κατεύθυνση.

Προσανατολίζονται στην πολιτική (βασιζόμενες στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που έχει υπογραφεί από το 2011), στους θεσμικούς φορείς, στις εκπαιδευτικές βαθμίδες, στους εργασιακούς χώρους (με έμφαση στον ιδιωτικό τομέα ), σε επαγγελματίες και φορείς που υποδέχονται και συνδιαλέγονται με επιζώσες έμφυλης βίας, κοινωνικές υπηρεσίες, ΜΜΕ ενώ επίσης πραγματοποιήθηκαν δράσεις εστιασμένες στην ανδρική συμπερίληψη για ευαισθητοποίηση γύρω από έμφυλα ζητήματα αλλά και στη γυναικεία ενδυνάμωση.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος έγιναν επιμορφώσεις σε διάφορους επαγγελματίες που ασχολούνται με επιζώσες έμφυλης βίας αλλά και με γυναίκες και παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο όπως κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς, αστυνομικούς, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και άτομα που εργάζονται στα μέσα ενημέρωσης.

Η Συναίνεση, ο Σεβασμός και η Συμπερίληψη αποτελούν έννοιες κλειδιά πάνω στις οποίες πρέπει να πατήσουμε ώστε να κάνουμε ουσιαστικά βήματα προς την εξάλειψη της έμφυλης βίας και την άμβλυνση των ανισοτήτων.

⏺ Αναλυτικά τις προτάσεις του Κέντρου Διοτίμα θα τις βρείτε εδώ : https://diotima.org.gr/wp-content/uploads/2024/01/GBV-PREVENTION-POLICY-BRIEF_2023_final.pdf

⏺ Link για το πρόγραμμα Equal Gen: https://diotima.org.gr/equalgen/

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή