Εσωτερικό μέρος κτιρίου: Ασανσέρ και διάδρομος

Στο meallamatia.gr αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε μία σειρά από ενημερωτικά άρθρα που ανοίγουν το μεγάλο θέμα της προσβασιμότητας. Ένα θέμα που αφορά και όσους έχουμε κάποια αναπηρία αλλά και γενικότερα εμποδιζόμενα στην κίνηση άτομα, ηλικιωμένους, έγκυες, αλλά και γονείς με καροτσάκι των παιδιών τους, καθώς και όποιον θέλει να απολαμβάνει τη μετακίνηση του σε ένα ελεύθερο από εμπόδια πεζοδρόμιο, αλλά και να κινείται άνετα στο δομημένο περιβάλλον. Για αυτό ο συνεργάτης μας, Τοπογράφος Μηχανικός, κύριος Γιάννης Λαμπρόπουλος, συνδυάζει κάθε φορά την εμπειρία του επαγγελματικά, την εξοικείωση του με θέματα που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία και την προσβασιμότητα και παράλληλα τις πληροφορίες που αντλούμε για να σας παρουσιάσουμε τα ενημερωτικά αυτά άρθρα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, τη Νομοθεσία αλλά και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.


Κτίρια που χρησιμοποιούνται από κοινό:

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται, σύμφωνα με την χρήση τους:

 • Κτίρια των δημοσίων υπηρεσιών και κτίρια διοικητικών υπηρεσιών (ΟΤΕ, ΔΕΗ κλπ).
 • Εγκαταστάσεις άθλησης.
 • Εγκαταστάσεις κοινωνικών, πολιτιστικών και επιστημονικών εκδηλώσεων (σύλλογοι, αίθουσες χορού, καζίνο, κλπ).
 • Εγκαταστάσεις θεαμάτων (θέατρα, κινηματογράφοι, κλπ).
 • Εγκαταστάσεις εστίασης και αναψυχής (εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, κλπ).
 • Εκθεσιακοί χώροι 9μουσεία, βιβλιοθήκες κλπ).
 • Χώροι διδασκαλίας.
 • Τα κτίρια με εμπορική χρήση (εμπορικά κέντρα, αγορές, καταστήματα κλπ)..
 • Εγκαταστάσεις προσωρινής διαμονής (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κλπ).
 • Εγκαταστάσεις υγείας και πρόνοιας.
 • Κτίρια ειδικών χρήσεων (ναοί, αίθουσες δικαστηρίων κλπ).

Η κεντρική είσοδος των κτιρίων που χρησιμοποιούνται από κοινό και η είσοδος από τους υπόγειους χώρους στάθμευσης, θα πρέπει να είναι προσβάσιμοι από εμποδιζόμενα άτομα και ειδικότερα από χρήστες αμαξιδίων. Σε στρατηγικά σημεία και κοντά στην κυρία είσοδο, στο ίδιο με αυτήν επίπεδο, θα κατασκευάζονται ράμπες, ανελκυστήρες ή οποιοδήποτε άλλο μηχανικό μέσο για την κάλυψη των υψομετρικών διαφορών -εφόσον υπάρχουν τέτοιες. Όπου προβλέπονται πάγκοι υποδοχής (reception) ή γκισέ συναλλαγής με το κοινό, τμήμα αυτών μήκους τουλάχιστον 1.00μ θα κατασκευάζεται σε ύψος 0.80μ από το δάπεδο, ενώ όπου προβλέπονται τηλεφωνικοί θάλαμοι θα κατασκευάζονται με την συσκευή και τα χειριστήρια σε ύψος 0.90-1.20μ από το δάπεδο.

Προκειμένου για κτίρια όπου στεγάζονται πολλές υπηρεσίες αμέσως μετά την είσοδο, σε κατάλληλο χώρο και ύψος από το δάπεδο, θα τοποθετείται απλοποιημένο διάγραμμα των στεγαζόμενων στο κτίριο υπηρεσιών, καθώς και πίνακας για τις ανακοινώσεις που αφορούν το κοινό. Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται ώστε το διάγραμμα των υπηρεσιών να υπάρχει και ανάγλυφο ή σε γραφή BRAILLE τοποθετημένο σε θέση και ύψος προσιτό από τα άτομα με προβλήματα στην όραση.

Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι από όλους τους χρήστες, και τα εμποδιζόμενα άτομα.

Απαραίτητες προϋποθέσεις γι’ αυτό είναι:

√ η ύπαρξη διαδρόμων κυκλοφορίας καθαρού πλάτους τουλάχιστον 1.50μ

√ η ύπαρξη θυρών πλάτους 0.90μ από κάσα σε κάσα, ανοιγόμενων -με μέγιστη απαιτούμενη για το άνοιγμά τους δύναμη τα 15 Νewtonς- ή συρόμενων, που θα φέρουν κατακόρυφο φεγγίτη, για τον έλεγχο της κίνησης από την πίσω πλευρά της θύρας και χειρολαβή σχήματος L ή D.

√ η ύπαρξη ελεύθερων από κάθε εμπόδιο χώρων, διαμέτρου 1.50μ, για την περιστροφή αμαξιδίων.

√ η πρόβλεψη ελεύθερων χώρων, διαστάσεων εκάστου 0.80*1.30μ, για την στάθμευση αμαξιδίων -όπου προβλέπονται αντίστοιχα καθιστικά αναμονής του κοινού- αλλά και ειδικών θέσεων με σκληρά καθίσματα βάθους 0.40μ και ύψους 0.55-0.60μ με στηρίγματα χεριών για τα άτομα με προβλήματα στην κίνηση. Σε περιπτώσεις αμφιθεατρικών αιθουσών θα πρέπει να προβλέπονται θέσεις για τους χρήστες αμαξιδίων στην πρώτη σειρά των επίπεδων τμημάτων ή στην τελευταία σειρά των διαχωριστικών διαδρόμων των διαζωμάτων που καταλήγουν σε πόρτες εξόδου, με την κατασκευή αναδιπλούμενων ή αφαιρούμενων καθισμάτων ώστε στην θέση τους να τοποθετείται το αμαξίδιο. Και στην περίπτωση αυτή οι απαιτούμενες διαστάσεις του ελευθερούμενου χώρου είναι 0.80*1.30μ κατ’ ελάχιστον.

√ η αποφυγή υψομετρικών διαφορών σε οποιαδήποτε στάθμη και η κάλυψή τους -όπου είναι αδύνατη η αποφυγή τους- με ράμπες μέγιστης κλίσης 5% ή με κάποιο σύστημα ανύψωσης.

√ η κατασκευή κλιμάκων, με δύο κατ’ ελάχιστον βαθμίδες.

√ η κατασκευή αντιολισθηρών, ομοιογενών, σταθερών δαπέδων εύκολων στον καθαρισμό και την συντήρηση, με μικρή αντανακλαστικότητα, χωρίς σημεία εκτροπής των αμαξιδίων και των άλλων βοηθημάτων, χωρίς αρμούς διαμόρφωσης των δαπέδων σε τέτοιο μέγεθος που να δημιουργούν κραδασμούς στην κίνηση των αμαξιδίων ή ανατροπές κατά το βάδισμα των εμποδιζόμενων ατόμων και χωρίς κατώφλια αλλά και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που να προεξέχει ή να βυθίζεται στο δάπεδο περισσότερο από 2εκ.

√ η ύπαρξη τουλάχιστον μιας τουαλέτας ανά όροφο που θα εξυπηρετεί τους χρήστες αμαξιδίων αλλά θα λειτουργεί και σαν τουαλέτα “οικογενειακού τύπου”.

Όσον αφορά στα δομικά στοιχεία του κτιρίου για την πυροπροστασία θα εφαρμόζονται οι διατάξεις του ΝΟΚ με την σχετική νομοθεσία λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι οι πόρτες πυρασφάλειας θα πρέπει να έχουν εύχρηστη χειρολαβή ώθησης και μικρής αντίστασης μηχανισμό επαναφοράς. Δεδομένου ότι ο μόνος τρόπος μετακίνησης των ατόμων με ειδικές ανάγκες μεταξύ των διαφορετικών σταθμών ενός κτιρίου είναι η μετακίνηση μέσω ανελκυστήρα, τον οποίο και θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν σαν έξοδο διαφυγής σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει σε όλα τα κτίρια κοινού ένας τουλάχιστον ανελκυστήρας να χαρακτηρίζεται σαν μέσον διαφυγής και τόσο ο χώρος του μηχανοστασίου και του φρεατίου του ανελκυστήρα όσο και τα αντίστοιχα πλατύσκαλα να συνιστούν πυροδιαμερίσματα του κτιρίου. Σε ειδικές περιπτώσεις είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν από τα άτομα με ειδικές ανάγκες σαν μέσω διαφυγής ειδικές ελαστικές τσουλήθρες τύπου αεροσκάφους (SHUTES, INFLATABLE TAFTS).

Διαβάστε επίσης:

Προσβασιμότητα στις σκάλες: Υλικά κατασκευής και επένδυσης

Σχετικά με τον συντάκτη

Τοπογράφος Μηχανικός

2 comments on “Προσβασιμότητα σε κτίρια δημόσιας χρήσης

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή