γυναίκα μπροστά στην υπηρεσία του ληξιαρχείου και υπάλληλος με διάφανη μάσκα

Ένα βήμα πιο κοντά στην άρση του αποκλεισμού των ατόμων με δυσκολία ακοής κάνει ο Δήμος Αθηναίων με εξειδικευμένες παρεμβάσεις προσβασιμότητας.

Ο Δήμος Αθηναίων έχει προχωρήσει εδώ και λίγες ημέρες στην ενεργοποίηση ενός πρωτοποριακού πακέτου τεχνολογιών ακουστικής προσβασιμότητας που διευκολύνει την καθημερινότητα ατόμων με δυσκολία ακοής. Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη Ελλάδα, και συγκεκριμένα στο ληξιαρχείο των Αθηνών όπου δημιουργούνται συνθήκες πλήρους προσβασιμότητας για άτομα με δυσκολία ακοής, χρήστες ακουστικών βαρηκοΐας, χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων και κωφούς.

Πως λειτουργεί

Μέσω του προγράμματος «Υιοθέτησε την Πόλη σου», ο Δήμος Αθηναίων με τη στήριξη των εταιρειών «Pennie» και «Galiotos earcare – ακουστικά βαρηκοΐας» ξεκίνησε ήδη για το προσωπικό του την ευρεία χρήση μάσκας με οπτική διαφάνεια, κάτι που σε συνδυασμό με τεχνολογίες προσβασιμότητας δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να βλέπει τα χείλη του προσωπικού του ληξιαρχείου και να κάνει χειλεοανάγνωση. Ταυτόχρονα ο χρήστης ακουστικών βαρηκοΐας/κοχλιακού εμφυτεύματος θα λαμβάνει ασύρματα την ομιλία του υπαλλήλου που τον εξυπηρετεί στη συσκευή του με υψηλή ευκρίνεια (τεχνολογία Τelecoil). Ο κωφός θα βρίσκεται μπροστά στο γκισέ, θα περιγράφει με βιντεοκλήση στον απομακρυσμένο διερμηνέα νοηματικής το αίτημά του και ο διερμηνέας ως ενδιάμεσος θα τα μεταφέρει στον υπάλληλο του ληξιαρχείου και αντίστροφα (υπηρεσία IRIS/Relay Service). Επίσης, ο βαρήκοος/κωφός πολίτης θα διαβάζει σε tablet τον online υποτιτλισμό της ομιλίας του υπαλλήλου (υπηρεσία Speech2text).

H υποδομή για το καινοτόμο αυτό πακέτο λύσεων αποτελεί χορηγία των παραπάνω δωρητών κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της προέδρου της ΔΕΡΑ-984 Νίκης Αραμπατζή, ενώ οι δύο εταιρείες θα καλύψουν και το κόστος συντήρησης του εξοπλισμού. Η παρουσίαση του πρωτοπόρου συστήματος θα βοηθήσει μεγάλο αριθμό δημοτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην καθημερινότητα, ενώ βάζει ένα τέλος στον κοινωνικό αποκλεισμό. «Ο Δήμος της Αθήνας μπαίνει μπροστά και ανοίγει τον δρόμο σε τεχνολογίες και μεθόδους που όχι μόνο εκσυγχρονίζουν τις υπηρεσίες του, αλλά και γιατί γίνονται εργαλεία κατά του αποκλεισμού, κατά της απομόνωσης ομάδων πολιτών» δήλωσε ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

τάμπλετ μπροστά στο γκισέ με μήνυμα "Καλημέρα σας, καλώς ήρθατε στο ληξιαρχείο, πως μπορώ να σας βοηθήσω"

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή