Πανοραμική φωτογραφία της θέας από το κάστρο. Σε πρώτο πλάνο το κιγκλείδωμα με τη γραφή Braille
Φωτό: Lidija Pisker

Υπάρχει ένα αξιοθέατο στη Νάπολη της Ιταλίας, απ’ όπου η θέα είναι ορατή σε όλους/ες/α, ακόμα και σε άτομα που δεν βλέπουν!

Ο λόγος για το Castel Sant´Elmo, ένα μεσαιωνικό κάστρο χτισμένο σε λόφο με θέα την πόλη της Νάπολης, μαζί με το λιμάνι της και τον Βεζούβιο στο βάθος. Η πανοραμική θέα του κάστρου μπορεί να γίνει αντιληπτή κι από άτομα με οπτική αναπηρία, χάρη στην εγκατάσταση ενός μεταλλικού κιγκλιδώματος μήκους 28 μέτρων με εγχάρακτη τη γραφή Braille. Το κείμενο πάνω στην μπάρα είναι τόσο στα ιταλικά όσο και στα αγγλικά, και εκτός από την περιγραφή της εντυπωσιακής θέας περιλαμβάνει επίσης αποσπάσματα από το έργο του Ιταλού λόγιου και επιστήμονα Giuseppe de Lorenzo, «La Terra e L´uomo» (Η Γη και ο Άνθρωπος), αλλά κι από έργα άλλων συγγραφέων.

Η κατασκευή αποτελούσε αρχικά τμήμα μιας καλλιτεχνικής εγκατάστασης υπό τον τίτλο «Follow the Shape», εμπνευσμένης από τον καλλιτέχνη Paolo Puddu το 2015. Εκείνη τη χρονιά, ο καλλιτέχνης κέρδισε με το συγκεκριμένο έργο τον διαγωνισμό που διεξήχθη με στόχο την ένταξη ενός καλλιτεχνικού έργου στις εγκαταστάσεις του κάστρου. Έτσι, το ειδικά σχεδιασμένο αυτό κάγκελο αποτελεί πια μόνιμο τμήμα του Castel Sant´Elmo από το 2017, δίνοντας ένα ηχηρό παράδειγμα για τον προσβάσιμο τουρισμό.

Ο Paolo Puddu ποζάρει ακουμπώντας στο κιγκλίδωμα που δημιούργησε, με θέα πίσω του το λιμάνι της Νάπολης
Ο Paolo Puddu ποζάρει με το δημιούργημά του, έχοντας πίσω του το λιμάνι της Νάπολης. Πηγή εικόνας: Facebook/Paolo Puddu

Η συμπεριληπτική εγκατάσταση του Puddu πήρε ιδιαίτερη προβολή στις αρχές του μήνα στα social media και απέσπασε ποικίλα θετικά σχόλια. Με τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται πώς προσπάθειες όπως αυτή καταφέρνουν να γίνονται γνωστές παγκοσμίως και να ενισχύονται, ακόμα κι ετεροχρονισμένα. Αποδεικνύεται, επίσης, από το ίδιο το έργο πως η προσβασιμότητα είναι εφικτή όσο και αναγκαία, για τη διασφάλιση ποιοτικού, ισότιμου ελεύθερου χρόνου στα ΑμεΑ, μέρος του οποίου αποτελούν και οι επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους και άλλες ελεύθερες δραστηριότητες στο πλαίσιο διακοπών.

Πηγές:
Euronews Travel
Outlook India

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή