Δύο Φωτογραφίες: το κτίριο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και σήμανση αισθητηριακής προσβασιμότητας 1. οσσφρητικό ερέθισμα 2. Πολυσύχναστο μέρος 3. Φυσικός φωτισμός
Πηγή Εικόνων: psychology now, Παραπολιτικά

Ευρωπαϊκή Πρωτιά

Προσβάσιμο σε αυτιστικά παιδιά το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Μια ξεχωριστή πρωτιά κατέκτησε προ ημερών το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), καθώς είναι το πρώτο και μοναδικό στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχει προχωρήσει σε κατάλληλες παρεμβάσεις προκειμένου να καταστεί αισθητηριακά φιλικό στον αυτισμό. Η αισθητηριακή προσβασιμότητα συνίσταται στην προσαρμογή των συνθηκών για τη δημιουργία μιας βέλτιστης εμπειρίας για τα άτομα στο φάσμα.

Περιλαμβάνει σημάνσεις, παροχή υποστήριξης, αισθητηριακούς χάρτες, εκπαίδευση του προσωπικού και άλλα εργαλεία, που βοηθούν τα άτομα στο φάσμα και τους συνοδούς τους να προετοιμάσουν και να απολαύσουν την επίσκεψή τους στο ΕΜΣΤ, καθώς και ειδικά σχεδιασμένες εκπαιδευτικές δράσεις.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την περίοδο 2020-21, σε συνεργασία με την ομάδα «The Happy Act», που εστιάζει στην εξυπηρέτηση ατόμων στο φάσμα ή/και με προβλήματα αισθητηριακής επεξεργασίας και παρουσιάστηκε πρόσφατα από τον υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιο για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης στο εθνικό μουσείο σύγχρονης τέχνης με υπεύθυνη και δύο παιδιά.

«Ένα καινοτόμο πρόγραμμα, που ξεκινήσαμε να σχεδιάζουμε πριν από δύο χρόνια στη Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, σε συνεργασία με το ΕΜΣΤ, έχει πλέον υλοποιηθεί. Συνομιλώντας με τους γονείς των παιδιών στο φάσμα του αυτισμού, επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά πόσο σημαντικό είναι να σχεδιάζουμε πολιτικές καθολικής προσβασιμότητας στον πολιτισμό, μια προσπάθεια που ενταττκοποιούμε και μέσω του έργου “Πολιτισμός και ποιότητα ζωής”, το οποίο έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 27 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε μετά την επίσκεψή του στο μουσείο ο υφυπουργός.

Πίνακας σήμανσης αισθητηριακής προσβασιμότητας

Πηγή: Εφημερίδα “Παραπολιτικά”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή