άστεγος κοιμάται μπροστά από κατάστημα

Ρεπορταζ:  Βισκαδουράκη Ηλέκτρα (έντυπη έκδοση “Η Αυγή”

Τη λήψη πρόσθετων μέτρων για τη στήριξη των ευπαθών ομάδων απέναντι στην πανδημία της Covid-19 ζητάει ο Συνήγορος του Πολίτη (ΣτΠ) από τους αρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών, Εργασίας και Υγείας κ. Θεοδωρικάκο, Βρούτση και Κικίλια. Πρόκειται για τη δεύτερη παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη με σκοπό «τη μέγιστη δυνατή ανακούφιση ή και την προστασία του πληθυσμού από τις συνέπειες της πανδημίας της Covid-19».

Για τους μακροχρόνια ανέργους

Σύμφωνα με τον ΣτΠ, η κυβέρνηση πρέπει να δώσει έμφαση στη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων, δηλαδή όσων έχασαν τη δουλειά τους πριν από την 1η Απριλίου του 2019 και έκτοτε δεν μπόρεσαν να βρουν απασχόληση. Ως εκ τούτου, ο ΣτΠ καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει για την εφάπαξ καταβολή των 400 ευρώ για «όλους τους μη επιδοτούμενους εγγεγραμμένους ανέργους, εκτός των άλλων και ανεξαρτήτως του χρόνου που αυτοί κατέστησαν μακροχρονίως άνεργοι».

Στήριξη των εποχικά απασχολούμενων

Επίσης ο ΣτΠ καλεί την κυβέρνηση να μεριμνήσει και για όσους απασχολούνται σε εποχικά επαγγέλματα, οι οποίοι «είτε δεν είχαν συμπληρώσει προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης ανεργίας, ώστε να τους χορηγηθεί η επιδότηση αυτή κατά το τελευταίο τετράμηνο 2019», «είτε συμπλήρωναν μεν προϋποθέσεις, αλλά δεν είχαν δικαίωμα στην καταβολή της τακτικής επιδότησης επειδή είχαν υπερβεί το ανώτατο όριο των 400 ημερών επιδότησης».

«Η εξαιρετικά δυσμενής συγκυρία της πανδημίας, με τις συνέπειες που αυτή συνεπάγεται στην αγορά εργασίας και τη δυνατότητα των ανέργων να βρουν εργασία, δικαιολογεί τη λήψη εξαιρετικών μέτρων ενίσχυσής τους, αφού είναι από τις πιο βαριά πληττόμενες κατηγορίες πολιτών», υπογραμμίζει ο ΣτΠ.

Λύση για τους εργαζόμενους με επίσχεση εργασίας

Μείζον ζήτημα έχει ανακύψει και με τους γονείς που, ενώ δικαιούνται άδεια ειδικού σκοπού, δεν μπορούν να τη λάβουν. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε καθεστώς επίσχεσης εργασίας, των οποίων οι συμβάσεις ουδέποτε λύθηκαν και ταυτόχρονα οι ίδιοι εργαζόμενοι δεν βρήκαν άλλη θέση εργασίας.

Ο ΣτΠ προτείνει «να μη θεωρούνται ενεργοί αυτές οι συμβάσεις εργασίας επί των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν ασκήσει το δικαίωμα της επίσχεσης εργασίας» και ως εκ τούτου «να τους καταβάλλεται η αποζημίωση ειδικού σκοπού, εφόσον έχει ανασταλεί η τρέχουσα σύμβαση εργασίας του εργαζομένου λόγω της πανδημίας (είτε λόγω απαγόρευσης λειτουργίας της επιχείρησης είτε επειδή η επιχείρηση πλήττεται σημαντικά)».

Κακή λειτουργία του συστήματος «Εργάνη»

Επιμένοντας στο ζήτημα της μη χορήγησης άδειας ειδικού σκοπού, ο ΣτΠ υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα είναι οξυμμένο και ότι όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι καταθέτουν αναφορές στην Ανεξάρτητη Αρχή ζητώντας να αποκατασταθεί η αδικία, που οφείλεται στην κακή λειτουργία του συστήματος «Εργάνη», το οποίο δεν είναι ενημερωμένο αναφορικά με τις ενεργούς συμβάσεις εργασίας και δεν είναι συνδεδεμένο με το πληροφοριακό σύστημα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και του ΟΑΕΔ.

Σημαντικό πρόβλημα έχει ανακύψει και με τη χορήγηση επιδομάτων αναπηρίας.

Σύμφωνα με τον ΣτΠ, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που λόγω της αναβολής των συνεδριάσεων των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) οι υπηρεσίες ζητούν από τους δικαιούχους την επιστροφή των παροχών αναπηρίας, που αντιστοιχούν στο εν λόγω χρονικό διάστημα. Ως εκ τούτου, ο ΣτΠ ζητάει την αντικατάσταση της διάταξης της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου 84 με νεώτερη διάταξη, η οποία θα ορίζει ότι «παρατείνεται, αυτοδίκαια, για όσους έχουν υποβάλει αίτημα παράτασης των αναπηρικών παροχών, η ισχύς των υφιστάμενων γνωματεύσεων των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕΠΑ, μέχρι την εκ νέου συνεδρίασή τους και την έκδοση των νέων αποφάσεων». Η διάταξη της ΠΝΠ 84 αποτελεί «ιδιαιτέρως ανεπιεική ρύθμιση για τους δικαιούχους, με επαχθείς συνέπειες», τονίζει ο ΣτΠ.

Αναστολή προθεσμιών και παραγραφή προστίμων

Επισημαίνοντας ότι, παρά τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό του Δημοσίου για την ηλεκτρονική εξυπηρέτηση των πολιτών, υπάρχει μια σημαντική κατηγορία πολιτών, οι οποίοι ανήκουν συχνά σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, που δεν έχει πρόσβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες, ο ΣτΠ προτείνει την «υιοθέτηση ρητής διάταξης περί αναστολής προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων και την άσκηση δικαιωμάτων των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, των δικαιούχων προνοιακών παροχών και των αιτούντων αυτών, καθώς και των κληρονόμων αυτών». Αντίστοιχη αναστολή να υιοθετηθεί για την παραγραφή των απαιτήσεων των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ, των δικαιούχων προνοιακών παροχών και των αιτούντων αυτών, καθώς και των κληρονόμων αυτών, κατά του ΕΦΚΑ και του ΟΠΕΚΑ. Ο ΣτΠ προτείνει η αναστολή να διαρκέσει έως την 31η Μαΐου του 2020.

Αυθημερόν αποστολή φαρμάκων

Θίγοντας το ζήτημα της ανάγκης για άμεση και επαρκή χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής των ασθενών που είναι σε κατ’ οίκον περιορισμό, ο ΣτΠ καλεί τα αρμόδια υπουργεία να εφαρμόσουν άμεσα την ψηφισθείσα διάταξη της ΠΝΠ 68, με την οποία υπάρχει η δυνατότητα της αυθημερόν αποστολής φαρμάκων από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στους ασθενείς που είναι κυρίως χρόνια πάσχοντες.

Φροντίδα στους έγκλειστους

Τέλος, για τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που ζουν σε δημόσιες ή ιδιωτικές δομές κλειστής φροντίδας, όπως γηροκομεία, μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οικοτροφεία, ιδρύματα ασυλιακού τύπου, ξενώνες ψυχικής υγείας, εκκλησιαστικά ιδρύματα κ.ά., ο ΣτΠ ζητάει από το υπουργείο Υγείας να μεριμνήσει ώστε «να διασφαλιστεί ότι οι φιλοξενούμενοι σε αυτά δεν παραμελούνται, ούτε τίθενται σε κίνδυνο λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς και ότι δεν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της κρίσης η καταναγκαστική απομόνωση, ο περιορισμός και η φαρμακευτική αγωγή καταστολής». Επίσης, ειδικά για δημόσια ιδρύματα, ο ΣτΠ ζητεί να προχωρήσουν άμεσα οι προσλήψεις 500 εργαζόμενων ως έκτακτου επικουρικού προσωπικού, όπως και να παραταθούν οι συμβάσεις των 340 επικουρικών που ήδη εργάζονται στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας. Για τους δε έγκλειστους, που είναι ψυχικά πάσχοντες, ο ΣτΠ ζητάει να έχουν δικαίωμα για σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο, προκειμένου να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Φιλοξενία και σίτιση για τους άστεγους

Επισημαίνοντας ότι οι άστεγοι είναι μια μεγάλη και ευάλωτη ομάδα, που πρέπει να προστατευτεί από την πανδημία, ο ΣτΠ συστήνει την άμεση εφαρμογή της σχετικής διάταξης της ΠΝΠ 84, με την οποία προβλέπεται «για την προστασία των αστέγων και άλλων ευάλωτων ομάδων, αφενός η δυνατότητα δημιουργίας προσωρινών δομών φιλοξενίας και αφετέρου η δυνατότητα, μέχρι να καταστεί δυνατή η λειτουργία των εν λόγω δομών, να χρησιμοποιηθούν τουριστικά καταλύματα για την προσωρινή διαμονή των εν λόγω ευάλωτων προσώπων». Ο ΣτΠ αναφέρει ότι «προς αυτή την κατεύθυνση ήδη έχουν λάβει δημοσιότητα οι πρώτες δράσεις του Δήμου Αθηναίων». Ταυτόχρονα, η Ανεξάρτητη Αρχή ζητεί ενημέρωση από τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας για τα μέτρα που έχουν λάβει οι δήμοι σχετικά με την προστασία των αστέγων.

Πηγή: www.avgi.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή