• Αρχική
  • Ανακοινώσεις – Προσκλήσεις
  • Πρόσκληση Συμπλήρωσης Ερωτηματολογίου με θέμα: Διερεύνηση του αναπτυξιακού σταδίου της αναδυόμενης ενηλικίωσης στα άτομα με οπτική αναπηρία
Μπάνερ με εικόνα από ερωτηματολόγιο. Θέμα έρευνας και φοιτήτριας.

Διερεύνηση του αναπτυξιακού σταδίου της αναδυόμενης ενηλικίωσης (18-29 ετών) στα άτομα με οπτική αναπηρία: Μια συγκριτική μελέτη

Αγαπητές/οί,

Είμαι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα, το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών έχει τίτλο: «Επιστήμες της Αγωγής: Αναπτυξιακή Ψυχολογία και Παιδαγωγικές Εφαρμογές». Στα πλαίσια της διπλωματικής μου εργασίας, πρόκειται να διερευνήσω το αναπτυξιακό στάδιο της αναδυόμενης ενηλικίωσης σε άτομα με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα και στη συνέχεια να πραγματοποιήσω μία συγκριτική μελέτη μεταξύ αναδυόμενων ενηλίκων με οπτική αναπηρία και αναδυόμενων ενηλίκων χωρίς κανενός είδους αναπηρία.

Η έρευνα θα διενεργηθεί αποκλειστικά με τη χρήση ερωτηματολογίου και η διάρκεια της συμπλήρωσής του αναμένεται να είναι περίπου ένα τέταρτο. Το ερωτηματολόγιο είναι ανώνυμο προκειμένου να προστατευθούν τα προσωπικά σας στοιχεία. Οι απαντήσεις σας προορίζονται αποκλειστικά για ερευνητική χρήση. Το ερωτηματολόγιο πληροί τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας που διέπουν την επιστημονική έρευνα. Όσα άτομα συμμετέχουν έχουν δικαίωμα να αποχωρήσουν από την έρευνα όποτε το κρίνουν αναγκαίο.

Η συμμετοχή σας θα διευκολύνει τη διεξαγωγή της έρευνας, καθώς και η ειλικρινής και προσεκτική συμπλήρωση του ερωτηματολογίου θα είναι αρωγός στην έγκυρη και αξιόπιστη εξαγωγή συμπερασμάτων.

Πρόκειται για μια εμπειρική έρευνα βασισμένη στη χρήση του εργαλείου IDEA (Inventory of the Dimensions of Emerging Adulthood) το οποίο διερευνά τις πέντε διαστάσεις (εξερεύνηση της ταυτότητας, αστάθεια, εστίαση στον εαυτό, αίσθηση «ενδιάμεσης κατάστασης», ανοιχτές προοπτικές/πειραματισμός) που ανέπτυξε ο Arnett για την αναδυόμενη ενηληκίωση.

Η μετάβαση στην ενηλικίωση δεν γίνεται χωρίς δυσκολίες.

Η απομάκρυνση από την επιρροή της οικογένειας και η πορεία προς την ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση είναι γεμάτες αβεβαιότητα. Καθώς οι αναδυόμενοι ενήλικοι (18-29 ετών) μεταβαίνουν στην ενηλικίωση, θα συναντήσουν διάφορες δυσκολίες σχετικές με τους νέους τους ρόλους ενηλίκων. Αν και οι αναδυόμενοι ενήλικοι αρχίζουν να βασίζονται λιγότερο σε άλλους ενήλικους για υποστήριξη και καθοδήγηση, δεν είναι ακόμα πλήρως ανεξάρτητοι.

Αυτές οι δυσκολίες, ενδέχεται, να είναι ακόμα πιο έντονες για άτομα με αναπηρίες επειδή αντιμετωπίζουν επιπρόσθετες δυσκολίες σχετικές με την αναπηρία τους, πολύ περισσότερες προκλήσεις από ό,τι αντιμετωπίζουν άλλα άτομα σε αυτό το αναπτυξιακό στάδιο.

Η παρούσα έρευνα αναμένεται να αναδείξει πιθανές σημαντικές δυσκολίες αναπτυξιακής μετάβασης που αντιμετωπίζουν τα νεαρά άτομα με οπτική αναπηρία κατά τη διαδικασία ενηλικίωσής τους στην Ελλάδα.

Ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία σας.

Για οποιαδήποτε επικοινωνία σχετικά με την πορεία της έρευνας, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο παρακάτω e-mail: ptpep701@edc.uoc.gr

Με εκτίμηση,

Σφακιανάκη Καλλιόπη.

(Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Κρήτης)

Θέμα Έρευνας: «Διερεύνηση του αναπτυξιακού σταδίου της αναδυόμενης ενηλικίωσης (18-29 ετών) στα άτομα με οπτική αναπηρία: Μια συγκριτική μελέτη»

Σκοπός της έρευνας είναι αρχικά να διερευνηθεί το αναπτυξιακό στάδιο της αναδυόμενης ενηλικίωσης σε άτομα με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί μία συγκριτική μελέτη μεταξύ αναδυόμενων ενηλίκων με οπτική αναπηρία και αναδυόμενων ενηλίκων χωρίς κανενός είδους αναπηρία.

Οδηγίες συμπλήρωσης του ερωτηματολογίου

Το παρόν ερωτηματολόγιο είναι ΑΝΩΝΥΜΟ.

Παρακαλώ ακολουθήστε τις οδηγίες συμπλήρωσης της κάθε ομάδας ερωτήσεων.

Παρακαλώ απαντήστε με ειλικρίνεια.

Βρείτε το ερωτηματολόγιο εδώ.

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή