Στιγμιότυπο από παλαιότερο σεμινάριο άνθρωποι που αγγίζονται πάνω στον αυτοσχεδιασμό και την συν-κίνηση

Losing Ground

Suggestions on consensual movement

με τον Γιώργο Σιώρα Δεληγιάννη και την Κυβέλη Κουβάτση

Το Losing Ground είναι αποτέλεσμα μακράς κινητικής έρευνας πάνω στον αυτοσχεδιασμό, τη συν-κίνηση, την αφή, την ενσυναίσθηση και τη συναίνεση. Δεν πρόκειται για μια θεραπευτική τεχνική, αν και μπορεί να λειτουργήσει ως τέτοια. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένας τρόπος για να προσεγγίσεις το Άλλο μέσα από το αισθητηριακό βίωμα. Μια σωματική πρακτική της μεταπανδημιακής εποχής για τη χαμένη απόλαυση της αφής και του πλούτου που η αίσθηση αυτή περιέχει. Για την εξερεύνηση του κινούμαι και του συν-κινούμαι, μια αφορμή για να αφουγκραστείς με το δέρμα σου, αυτό που υπάρχει πέρα από αυτό.

Τι να περιμένεις . . .

#ασκήσεις σε ζευγάρια με τα μάτια κλειστά
#λεκτικές, μη παρεμβατικές οδηγίες προσαρμοσμένες στην εκάστοτε περίπτωση
#σωματική επαφή με τ⋒ υπόλοιπ⋒ συμμετέχοντ⋒ με διακριτική καθοδήγηση και επίβλεψη
#κινητικός αυτοσχεδιασμός και εξερεύνηση
#παιχνίδια που ενεργοποιούν την ιδιοδεκτικότητα και την κιναισθησία
#κύκλοι μοιράσματος σε μη κριτικό περιβάλλον

Ιδανικό για όσ⋒ θέλουν να . . .

#μοιραστούν μια μοναδική χορευτική πρακτική και εμπειρία
#εξερευνήσουν έναν διαφορετικό τρόπο χορευτικής επικοινωνίας και να αναπτύξουν την επικοινωνία τους σε ένα μη λεκτικό επίπεδο
#ανατροφοδοτηθούν από ένα σύστημα εσωτερικής πληροφόρησης δουλεύοντας παράλληλα με παρτενέρ
#δοκιμάσουν ένα ασφαλές πλαίσιο έκφρασης και εξερεύνησης του εαυτού τους μέσα από την επαφή με έναν άλλο άνθρωπο

Λίγα ακόμα λόγια για το Losing Ground . . .

Το Losing Ground είναι μια πρακτική σε ζευγάρια με βασική συνθήκη εργασίας τα κλειστά μάτια του ενός σώματος και την αίσθηση της αφής ως κινητικό ερέθισμα. Αντλώντας έμπνευση από πρακτικές της ενσωμάτωσης (somatics) εξερευνά κινητικές δυνατότητες με έναν τρόπο καθοδήγησης που εμπεριέχει όλη τη δυναμική της σωματικής μας μνήμης χωρίς όμως να εγκλωβίζεται σε αυτήν. Οξύνοντας κιναισθητικές λειτουργίες δύναται να προκύψει ένας χορός κινητικής συναπόφασης, αυξημένης φροντίδας και εγρήγορσης.

Η αναζήτηση της πρακτικής αυτής στρέφεται γύρω από το πως ο χορός προκύπτει μέσα από τη συναίνεση των δύο σωμάτων και ανοίγει ένα πεδίο αναστοχασμού για τις έννοιες της συναπόφασης και του μαζί. Σε αυτό οι ρόλοι έχουν από κοινού ευθύνη αλλά και ελευθερία επιλογών και στόχος δεν είναι το manipulation ή το puppeting, αλλά η συν-κίνηση και η συναπόφαση. Μέσα σε αυτό το μαζί, και με εργαλεία την εμπιστοσύνη και τη δεκτικότητα, τα δύο σώματα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν διαφορετικές ποιότητες, ταχύτητες, να βιώσουν την εμπειρία του χώρου αλλιώς, κινούμενα εκτός άξονα και σε θέσεις που το ένα χωρίς το άλλο δεν θα μπορούσαν να εξερευνήσουν.

Οι κινητικές δυνατότητες που εξερευνούμε δεν βασίζονται στη μίμηση, αλλά σε έναν τρόπο καθοδήγησης που εμπεριέχει όλη τη δυναμική της σωματικής μας μνήμης χωρίς όμως να εγκλωβίζεται σε αυτήν. Έτσι, το κάθε ζευγάρι με συγκεκριμένα εργαλεία και μέσα από ερευνητικές ασκήσεις δομεί τον δικό του κώδικα επικοινωνίας που θα του επιτρέψει σταδιακά να συν-κινηθεί όλο και πιο περίπλοκα.

Στιγμιότυπο από σεμινάριο , άνθρωποι που με την κίνηση, την αφή, τον αυτοσχεδιασμό βρίσκονται πάνω στη σκηνή

Βιογραφικά

💠 Ο Γιώργος Σιώρας Δεληγιάννης είναι απόφοιτος της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2014), χορευτής, χορογράφος, επιμελητής δράσεων και εκπαιδευτικών προγραμμάτων του χορού. Υπήρξε συνδιοργανωτής της πλατφόρμας παραστατικών τεχνών Meta (2015-2019), του κύκλου συναντήσεων για την καλλιτεχνική έρευνα και δημιουργία (2018-2019), του φεστιβάλ Λυκαβηττού (2020) και του Unplugged Dance (2022-2023). Οι συλλογικές πρωτοβουλίες αποτελούν για τον ίδιο τόπο συνάντησης και ζύμωσης κυρίαρχου ενδιαφέροντος τόσο ως ανατροφοδοτικά στοιχεία όσο και ως ουσιαστικές αυτόνομες διαδικασίες. Παράλληλα ως καλλιτέχνης του χορού έχει παρουσιάσει δύο σειρές έργων γύρω από την ευρύτερη έννοια της ταυτότητας και ειδικά του ανθρώπινου σώματος, καθώς και σε σχέση με την χρήση του ιδιωτικού και του δημόσιου χώρου. To 2018 παρουσιάζει για πρώτη φορά παραστατικό δείγμα δουλειάς με τρία έργα επιτελεστικής εγκατάστασης (performance-installation) που καταπιάνονται με τη σωματική ταυτότητα, την αυτοεικόνα και το δίπολο ψηφιακού – φυσικού: Selfy | Solo, Selfy | Quartet for a selfie camera, Selfy | How to Selfy. To 2019 ασχολείται με το συλλογικό σώμα και την κίνηση από τον ατομικό στον δημόσιο χώρο, παρουσιάζοντας πέντε δράσεις site specific στο κέντρο της Αθήνας υπό τον τίτλο Regulatory Bodies (με την οικονομική στήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού). Το 2020 επιστρέφει στο Selfy με ένα προσωπικό σόλο με το όνομα a Digital Oasis of a Dining Dinosaur και πέντε δράσεις ακόμα υπό τον γενικό τίτλο Soma sto On Selfy Apocalypse. Παράλληλα από το 2009 παραδίδει μαθήματα γιόγκα. Έχει εργαστεί ως εκπαιδευτής δασκάλων γιόγκα και μεταξύ άλλων έχει διδάξει στην Κρατική Σχολή Ορχηστικής Τέχνης. Τα τελευταία χρόνια παραδίδει μαθήματα στον δημόσιο χώρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

💠 Η Κυβέλη Κουβάτση έχει μεγαλώσει στη Λευκάδα και ζει στην Αθήνα. Είναι απόφοιτη της Κρατικής Σχολής Ορχηστικής Τέχνης (2021) και τελειόφοιτη του Τμήματος Θεάτρου της Καλών Τεχνών του ΑΠΘ. Έχοντας τελειώσει τις σπουδές της πρόσφατα, βρίσκεται σε αναζήτηση διαφόρων τρόπων να υπάρξει μέσα από τον χορό, την έρευνα -κινητική ή θεωρητική-, το μοίρασμα και τη συνεχή εμπειρία της μάθησης μέσα από διαφορετικούς ρόλους. Από το 2017 ανά περιόδους έχει διδάξει σύγχρονο χορό και μουσικοκινητική αγωγή σε σχολές χορού και σχολεία στην Αθήνα και τη Λευκάδα. Το 2020 ξεκίνησε να δουλεύει μαζί με τον Γιώργο Σιώρα Δεληγιάννη πάνω στην πρακτική Losing Ground, εξελίσσοντας μαζί την έρευνα κυρίως όσον αφορά τη μεθοδολογία της διδασκαλίας, και παραδίδοντας ένα πρώτο εργαστήριο (Losing Ground |Suggestions on consensual movement) τον Οκτώβριο του 2021. Από τότε παραδίδουν ανοιχτά μαθήματα και εργαστήρια Losing Ground και συνεχίζουν την κοινή τους πρακτική. Είναι συνδιοργανώτρια του εκπαιδευτικού προγράμματος χορού Unplugged Dance και του καλλιτεχνικού χώρου φιλοξενίας Paleochori στο Νεοχώρι Λευκάδας. Τον Νοέμβριο του 2022 παρουσίασε την ταινία Περί χορευτικής εκπαίδευσης και άλλων μυστηρίων | Συνεντεύξεις αποφοίτων και τελειόφοιτων στο 2021, ένα ντοκιμαντέρ για την επαγγελματική εκπαίδευση χορού στην Ελλάδα. Αυτή τη στιγμή μοιράζεται κύκλους μαθημάτων αυτοσχεδιασμού και κινητικής εξερεύνησης στην Αθήνα, θέλοντας να συνεχίσει να εξερευνεί και να μαθαίνει μέσα από τον ρόλο αυτού που προτείνει.

ℹ️ Info

📅 Ημερομηνία: Παρασκευή 7 Απριλίου

⏰ Ώρα: 11 πμ – 3 μμ

☎️ Απαιτείται η κράτηση θέσης στο τηλ. 2130411546

❗️ Ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος.

Κόστος συμμετοχής: 30€

Διάρκεια: 4 ώρες

Γλώσσα:  Ελληνικά

Πηγή: ison.com.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή