• Αρχική
  • Ανακοινώσεις – Προσκλήσεις
  • Πρόσκληση σε εκδήλωση με θέμα “Η αντιστασιακή δράση των αναπήρων στα χρόνια της κατοχής” από τη Δημοτική Κίνηση “Ανοιχτή Πόλη” και τη Μηδενική Ανοχή
η αφίσα της εκδήλωσης που απεικονίζει ανάπηρους να πρωτοστατούν κρατώντας πανό που γράφει "Να φύγουν οι Βούλγαροι από τη Μακεδονία" και πληροφορίες της εκδήλωσης

Η Δημοτική Κίνηση «ΑΝΟΙΧΤΗ ΠΟΛΗ» σε συνεργασία με την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ

σας προσκαλούν την Τετάρτη 26/10 στις 19:00 μμ στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ του Δήμου Αθηναίων (κτήριο Νέοι Φούρνοι)

με αφορμή την επέτειο της 28 Οκτωβρίου στην εκδήλωση:

«Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ»

Ομιλητές:

  • Μενέλαος Χαραλαμπίδης (Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών)
  • Αντώνης Ρέλλας (Σκηνοθέτης – Ανάπηρος Ακτιβιστής)

• Συντονίζει: Βάλια Δημοπούλου (Φιλόλογος, υπ. Δρ. Φιλοσοφίας)

Αποσπάσματα του σπάνιου βιβλίου του Φρίξου Β. Θεοφανίδη, «ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΛΕΦΤΕΡΙΑΣ» θα αναγνώσουν οι:

Ρήγας Αξελός, Τζένη Αρσένη, Άννα Ελεφάντη, Μαρία Κανελλοπούλου, Ελευθερία Μαντζουράνη, Χάρης Μαυρουδής, Απολλωνία Τσαντά.

Fb event: https://fb.me/e/3XDWPvquc

Στόχος της εκδήλωσης αποτελεί η ανάδειξη του κεντρικού ρόλου που διαδραμάτισαν οι ανάπηροι πολέμου 1940-1941 στην ανάπτυξη του ελληνικού αντιστασιακού κινήματος όπως περιγράφεται μέσα από το σημαντικό βιβλίο – τεκμήριο του Φρίξου Θεοφανίδη (έκδοση 1946).

Η οργανωμένη επιχείρηση εξόντωσης περίπου 1.500 αναπήρων πολέμου που εντάχθηκαν στο ΕΑΜ, από την τελευταία κυβέρνηση συνεργασίας του Ιωάννη Ράλλη, είναι μια άγνωστη ιστορία στο ευρύ κοινό που όμως αξίζει να μην λησμονήσουμε.

Το επίσημο εθνικό αφήγημα, με αποκλειστική αναφορά στα γεγονότα του Αλβανικού Μετώπου (1940-1941) και μια γενικόλογη αναφορά στην περίοδο την κατοχής και της Αντίστασης (1941-1944) αποκρύπτει την αντιστασιακή δράση των «ηρώων του μετώπου» (διαδηλώσεις, απεργίες, παράνομοι εορτασμοί εθνικών επετείων). Για αυτό το λόγο είναι ελάχιστα γνωστό το γεγονός ότι η αντιστασιακή δράση των αναπήρων πολέμου μέσα από τις οργανώσεις του ΕΑΜ οδήγησε στις μαζικές τους συλλήψεις και εκτελέσεις, από τα ελληνικά σώματα και τάγματα ασφαλείας και τις γερμανικές αρχές κατοχής.

Για την αποκατάσταση της μνήμης, για την καταγραφή της αναπηρικής ιστορίας, όχι όπως κάποιοι θέλουν, αλλά όπως είναι.

Ματωμένη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και ο χώρος είναι φιλικός και προσβάσιμος για ανάπηρα άτομα.

Για περιορισμένο αριθμό αναπηρικών οχημάτων έχει προβλεφθεί χώρος στάθμευσης από την είσοδο του Ρ/Φ Σταθμού 9,84 (Πειραιώς)  και από την οδό Περσεφόνης.

Η αφίσα της εκδήλωσης που απεικονίζει ανάπηρους να πρωτοστατούν κρατώντας πανό που γράφει "Να φύγουν οι Βούλγαροι από τη Μακεδονία" και πληροφορίες της εκδήλωσης

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή