Λογότυπο του δικτύου: "Δικαίωμα στην Οικογένεια": ένα εικονίδιο χέρι σε χρώμα πορτοκαλί που από πάνω αιωρείται ένα πράσινο φυλλαράκι.

Το δίκτυο ανάδοχων γονέων και εθελοντών για την εξωϊδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων “Δικαίωμα στην Οικογένεια” διοργανώνει

Τη Δευτέρα 24 Μαϊου 2021 και ώρα 18.00 – 20.30 δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με τίτλο:

«Η πορεία του θεσμού της αναδοχής στην Ελλάδα»

Προβλήματα, προοπτικές και οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στο σύστημα κοινωνικής φροντίδας των ανηλίκων με στόχο την αποϊδρυματοποίηση και διάδοση της εξωιδρυματικής κοινωνικής φροντίδας των παιδιών.

Σκοπός της εκδήλωσης είναι η εξαγωγή συμπερασμάτων μετά από ένα χρόνο εφαρμογής του θεσμού της αναδοχής και της υιοθεσίας με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διασύνδεσης ανηλίκων και υποψηφίων αναδόχων και θετών γονέων.

Συνέβαλε πράγματι η διαδικασία που ακολουθείται στην πραγματική και εκτεταμένη αποϊδρυματοποίηση των παιδιών ή εγκλώβισε μεγάλο αριθμό παιδιών σε ιδρύματα επειδή δεν είναι «επιθυμητά» για αναδοχή και υιοθεσία λόγω ηλικίας, δεσμών με τη βιολογική οικογένεια, προβλημάτων υγείας και αναπηρίας; Είναι ίδιες οι ταχύτητες που ακολουθούνται και σε αυτόν το τομέα, στο κέντρο και στην περιφέρεια της χώρας; Χρειάζονται παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν το θεσμό της αναδοχής;

Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά και άλλα πολλά θα κληθούν να δώσουν εργαζόμενοι στο πεδίο, σε φορείς εποπτείας και οργάνωσης της αναδοχής, σε ιδρύματα/δομές φιλοξενίας ανηλίκων, μέλη της κοινωνίας των πολιτών, υποψήφιοι ανάδοχοι και ήδη ανάδοχοι γονείς θα καταθέσουν την άποψή τους για τον τρόπο που η αναδοχή εφαρμόζεται σήμερα στη χώρα μας και τις ενδεχόμενες αλλαγές ή βελτιώσεις στο υπάρχον σύστημα, που είναι αναγκαίες για την αποτελεσματικότερη και ωφελιμότερη για τα παιδιά εφαρμογή του.

Στη συζήτηση συμμετέχουν:

1. Ελένη Γεώργαρου, νομικός και πρόεδρος του Δικτύου Αναδόχων Γονέων και Εθελοντών για την εξωιδρυματική κοινωνική φροντίδα των ανηλίκων.
2. Μαρία Καδόγλου, κοινωνική λειτουργός στο δημόσιο τομέα, MSc Κοινωνικής Ψυχιατρικής, Υποψ. Διδάκτωρ Ιατρικής ΔΠΘ.
3. Δήμητρα Γιάννου, κοινωνική λειτουργός στο δημόσιο τομέα και ιδρυτικό μέλος της ομάδας υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονιών “Δεσμοί Καρδιάς”
4. Μαρία Φραγκιουδάκη, κοινωνική λειτουργός στο δημόσιο τομέα.
5. Βασίλης Κασιμάτης, Διευθυντής του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος.
6. Αγγελική Ρουμελιώτου, Επιμελήτρια Ανηλίκων Δικαστηρίου Καλαμάτας, Κοινωνική λειτουργός, MSc Διοίκηση μονάδων υγείας
7. Μαριάννα Κολοβού, κοινωνική λειτουργός στον ιδιωτικό τομέα, Διευθύντρια δομής φιλοξενίας ανηλίκων «Το Σπίτι της ΄Αρσις»
8. Ελίζα Καραβασίλη, κοινωνική λειτουργός στον ιδιωτικό τομέα, Διευθύντρια δομής φιλοξενίας ανηλίκων «Το Σπίτι της Βεργίνας» του σωματείου Βέροιας «Πρωτοβουλία για το Παιδί»
9. Χαρά Γαλανού, ανάδοχη μητέρα, νομικός εγκληματολόγος – επιμελήτρια ανηλίκων Αθηνών
10. Εύη Αγουρζενιτζίδου, υποψήφια ανάδοχη και θετή μητέρα, ιδρυτικό μέλος της μέλος της ομάδας υποψήφιων ανάδοχων και θετών γονιών “Δεσμοί Καρδιάς”

Τη συζήτηση συντονίζουν η Ελένη Γεώργαρου και η Φωτεινή Μουρτιάδου, κοινωνική λειτουργός στον ιδιωτικό τομέα (Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. Θεσσαλονίκης), MSc Κοινωνική Εργασία, μέλος Δ.Σ. του Δικτύου

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας ZOOM και θα μεταδοθεί από τη σελίδα του φορέα www.facebook.com/fosterparentsnetwork.gr

Σχετικά με τον συντάκτη

Με Άλλα Μάτια
Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή