Μπάνερ του ντοκιμαντέρ μια πόλη από ψηλά και πληροφορίες της πρεμιέρας

Πρεμιέρα του πρωτότυπου προσβάσιμου ντοκιμαντέρ “SAFEable”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Έμφυλης Βίας, η liminal και το Κέντρο Διοτίμα σας προσκαλούν στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία», σε σκηνοθεσία της Νιόβης Αναζίκου, το Σάββατο 10/12, 5.30 μμ, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Αθήνα).

Το SAFEable είναι ένα πλήρως προσβάσιμο ντοκιμαντέρ, που στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του συμμετείχαν ενεργά γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία. Μέσα από τις αφηγήσεις τους, αποτυπώνονται οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από κακοποιητικά περιβάλλοντα, ενώ διερευνάται η σχέση έμφυλης βίας και μισαναπηρισμού. Στο ντοκιμαντέρ, εξειδικευμένοι σύμβουλοι του Κέντρου Διοτίμα μοιράζονται χρήσιμες πληροφορίες για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, σχετικά με τα σημάδια της έμφυλης βίας και τους τρόπους προστασίας.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με συντονίστρια την Μάρθα Μπάμπη. Θα μιλήσουν η Μαρία Θρασυβουλίδη από τη Liminal, η Έλια Χαρίδη από το Κέντρο Διοτίμα και η σκηνοθέτιδα. Στη συζήτηση θα λάβουν μέρος και εκπρόσωποι φορέων και οργανώσεων ΑμεΑ.

Γυναίκες με αισθητηριακή αναπηρία

Οι γυναίκες με αναπηρία αποτελούν το 25,7% του πληθυσμού της Ελλάδας. Όπως καταδεικνύουν τα διαθέσιμα στοιχεία, διεθνώς, αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο να βιώσουν έμφυλη βία. Συχνά δε η κακοποίηση λαμβάνει και μισαναπηρικές προεκτάσεις: συναισθηματική υποβάθμιση που συνδέεται με την αναπηρία, εσκεμμένη παραμέληση, στέρηση φαρμακευτικής αγωγής κ.ά.

Μάλιστα, στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν έχουν να υπερκεράσουν μια σειρά από κοινωνικά εμπόδια. Τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φτώχειας που αντιμετωπίζουν τις εγκλωβίζουν σε κακοποιητικές σχέσεις, ενώ ταυτόχρονα συναντούν δυσκολίες πρόσβασης στις διαθέσιμες δομές υποστήριξης: μη προσβάσιμοι χώροι, έλλειψη διερμηνέων νοηματικής γλώσσας και προσωπικού εκπαιδευμένου σε θέματα προσανατολισμού και κινητικότητας κ.ά. Τέλος, απουσιάζει η προσβάσιμη ενημέρωση για την έμφυλη βία, τα δικαιώματά τους και την ύπαρξη δομών όπου μπορούν να ζητήσουν βοήθεια. Διαβάστε περισσότερα εδώ. 

Πρόγραμμα

Το ντοκιμαντέρ SAFEable δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του ομώνυμου προγράμματος που υλοποιούν οι δύο φορείς με την υποστήριξη της Alliance for Gender Equality in Europe. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επιπλέον: Τη δημιουργία ενημερωτικής ιστοσελίδας (https://diotima.org.gr/safeable/) για ζητήματα έμφυλης βίας και αναπηρίας, πλήρως προσβάσιμης σε άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες. Την εκπαίδευση διερμηνέων νοηματικής και του προσωπικού της liminal σε θέματα έμφυλης βίας και των συμβούλων του Κέντρου Διοτίμα σε θέματα προσβασιμότητας και συμπερίληψης της αναπηρίας. Τη μετατροπή απαραίτητων εγγράφων για την υποστήριξη των γυναικών από τις υπηρεσίες του Κέντρου Διοτίμα σε braille γραφή, μεγαλογράμματα, ηλεκτρονική μορφή, ηχητικό μήνυμα, βίντεο με υποτιτλισμό και διερμηνεία νοηματικής. Τη διενέργεια ομάδων εστιασμένης συζήτησης με άτομα με αισθητηριακές αναπηρίες πάνω σε ζητήματα έμφυλης βίας.

INFO

Πρεμιέρα  ντοκιμαντέρ: SAFEable: Προσβασιμότητα και Συμπερίληψη στην Ενημέρωση και Προστασία από την Έμφυλη Βία  

ΗΜΕΡΑ: Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 22022

ΩΡΑ: 5.30μμ

ΤΟΠΟΣ: Ταινιοθήκη της Ελλάδας (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, Αθήνα)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ – Δεν απαιτείται δέσμευση θέσεων.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η εκδήλωση είναι καθολικά προσβάσιμη (Ακουστική Περιγραφή, Διερμηνεία στην Ε.Ν.Γ., Υποτιτλισμό SDH, Προσβάσιμος χώρος διεξαγωγής).

Trailer link: ΕΔΩ

FACEBOOK event Link: ΕΔΩ

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή