Γυναίκα κρατάει κάρτα και είναι μπροστά σε λάπτοπ
Γράφει ο Κώστας Κατίκος

Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος κατά 8%, επέκταση της άδειας μητρότητας σε 9 μήνες για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες και τις αγρότισσες με μηνιαίο επίδομα 780 ευρώ και χορήγηση των επιδομάτων με προπληρωμένη κάρτα ανακοίνωσε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, παρουσιάζοντας τους άξονες πολιτικής του νεοσύστατου υπουργείου κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Το εγγυημένο εισόδημα που χορηγείται σε νοικοκυριά με μηδενικό ή πολύ χαμηλό εισόδημα από 1ης/1/2024 θα διαμορφωθεί ανάλογα με τα μέλη της οικογένειας σε 216 ευρώ το μήνα για ένα άτομο (από 200 ευρώ τώρα), σε 324 ευρώ για ζευγάρι ενηλίκων (από 300 ευρώ τώρα), σε 432 ευρώ (από 400 ευρώ) για τετραμελή οικογένεια με δύο ανήλικα τέκνα κ,ο.κ.

Το επίδομα μητρότητας για τις γυναίκες ελεύθερους επαγγελματίες και τις αγρότισσες, από 150 ευρώ και 200 ευρώ αντίστοιχα που είναι τώρα για 4 μήνες, θα αυξηθεί στο ύψος του κατώτατου μισθού, δηλαδή στα 78 ευρώ το μήνα και θα καταβάλλεται για 9 μήνες, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Στα δε επιδόματα παιδιού, ανεργίας καθώς και στο εγγυημένο εισόδημα, αλλάζει ο τρόπος πληρωμής τους και -πιθανότατα- από 1 ης/1 /2024 οι δικαιούχοι αυτών των παροχών θα έχουν μια προπληρωμένη κάρτα στην οποία θα είναι ενσωματωμένα και θα πιστώνονται αυτόματα κάθε μήνα τα επιδόματά τους, με παροχή κινήτρων για τη χρήση της κάρτας.

Ως «απόλυτη εθνική προτεραιότητα» χαρακτήρισε η υπουργός την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που περνάει στο χαρτοφυλάκιο του νέου υπουργείου με τη σύσταση Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής. «Στόχος της δημογραφικής πολιτικής δεν είναι απλά η θέσπιση κινήτρων για την απόκτηση περισσότερων παιδιών, αλλά η διόρθωση όλων των στρεβλώσεων που εμποδίζουν τη δημιουργία οικογένειας», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Ζαχαράκη. Ειδική μέριμνα θα ληφθεί για την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία, με στόχο να συμμετέχουν περισσότερο στην κοινωνική και εργασιακή ζωή.

Πηγή: Έντυπη έκδοση “Ελεύθερος Τύπος”

Σχετικά με τον συντάκτη

Η μοναδική, πλήρως προσβάσιμη για κάθε χρήστη, διαδραστική, κοινωνική πύλη ενημέρωσης στην Ελλάδα!

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή