Τα βρέφη έχουν την συνήθεια να βάζουν τα πάντα στο στόμα τους. Μέσω του στόματος, τα μωρά παίρνουν πολλά ερεθίσματα και ικανοποιούν την ενστικτώδη περιέργειά τους και την επιθυμία να εξερευνήσουν τον κόσμο που τα περιβάλλει. Αυτή η φυσιολογική συνήθεια των βρεφών εγκυμονεί τον κίνδυνο να καταπιούν μικρά αντικείμενα. Αυτός είναι ο κύριος λόγος που η απόφραξη των αεροφόρων οδών από ξένο σώμα ή τροφή, είναι η δεσπόζουσα αιτία θανατηφόρων ατυχημάτων στα βρέφη. Πρόκειται για μια κατάσταση που μπορεί συχνά να έρθουμε αντιμέτωποι. Εάν χρειαστεί να δώσετε τις πρώτες βοήθειες σε κάποιο βρέφος που πνίγεται, είναι χρήσιμο να ακολουθήσετε κάποια απλά βήματα, μερικές γρήγορες κινήσεις μπορούν να αποβούν σωτήριες.

Σε κατάσταση μερικής απόφραξης του αεραγωγού από ξένο σώμα, το βρέφος που πνίγεται εμφανίζει βήχα ή προσπάθεια για βήχα. Σε μερική απόφραξη (ήπια) χτυπήστε το λίγο στην πλάτη.

Στην ολική απόφραξη δεν μπορεί να μιλήσει ή να κλάψει και μελανιάζει λόγω της μη επαρκούς οξυγόνωσης των ιστών.

Σε ολική απόφραξη δώστε 5 χτυπήματα στην πλάτη ανάμεσα στις ωμοπλάτες, κρατώντας το μωρό σταθερά και με ασφάλεια πάνω στο αριστερό χέρι και σταθεροποιώντας το βρέφος στο αριστερό πόδι. Η φορά του σώματος του, είναι καλύτερα να έχει μια ελαφριά κλίση με το κεφάλι πάντα προς τα κάτω. Με την άκρη της παλάμης και εννοείται όχι με μεγάλη δύναμη, δίνονται 5 χτυπήματα στην πλάτη.

τεχνική πως χτυπάς ένα βρέφος όταν έχει πνιγεί

Αν οι πλήξεις στην πλάτη είναι αναποτελεσματικές, στη συνέχεια με τα δυο μας δάκτυλα (δείκτης και μέσος) συμπιέζουμε τον θώρακα 5 φορές. Με κάθετη φορά, συμπιέζοντας κατά το ⅓ της προσθοπίσθιας επιφάνειας του θώρακα του βρέφους. Οι θωρακικές συμπιέσεις σε αυτή την περίπτωση γίνονται με σκοπό να ωθήσουν τον εγκλωβισμένο αέρα που βρίσκεται στο σώμα και τους μυς και να σπρώξουν το αντικείμενο προς τα έξω.

θωρακικές συμπιέσεις

Αν χρειαστεί να συνεχιστεί η προσπάθεια συνεχίζεται εναλλάξ των δυο τεχνικών ως ότου υπάρξει αποτέλεσμα.

Αν το βρέφος χάσει τις αισθήσεις του ξεκινάμε θωρακικές συμπιέσεις εναλλάξ με αναπνοές διάσωσης (αναλογία 30:2) και καλούμε άμεσα το 166.

Ποτέ δεν δοκιμάζουμε να πιέζουμε την κοιλιά ενός βρέφους, για να μην προκληθούν βλάβες στα εσωτερικά του όργανα.

 

Σχετικά με τον συντάκτη

Νοσηλεύτρια Αιμοδυναμικού και Ηλεκτροφυσιολογικού Εργαστηρίου και μέλος της Επιτροπής Έρευνας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στο Γ.Ν.Ε. “Θριάσιο”.

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή