Κωνσταντίνος Σαμαράς Συνέντευξη στον Βαγγέλη Αυγουλά
Φωτογραφίες από τον προσωπικό λογαριασμό του Κωνσταντίνου στο facebook
Ο Κωνσταντίνος Σαμαράς είναι κωφός από βρέφος μεγαλωμένος σε περιβάλλον ακουόντων. Αποφοίτησε από το τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στο Ο.Π.Α., αλλά μετά από τις πρώτες συναναστροφές του με ανθρώπους με αναπηρία, ειδικά με κωφούς στα 20 του, συνειδητοποίησε πως θέλει να ασχοληθεί με την εκπαίδευση. Συνέχισε στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας του Ε.Κ.Π.Α. και έπειτα στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Ε.Κ.Π.Α., ολοκληρώνοντας επίσης το μεταπτυχιακό του στην Ειδική Αγωγή & Εκπαίδευση. Πλέον είναι και δάσκαλος Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και Motivational Speaker στον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά & Νέους-Σ.Κ.Ε.Π., υλοποιώντας προγράμματα ενημέρωσης κι εξοικείωσης πάνω στην αναπηρία και γενικά τη διαφορετικότητα, σε μαθητές/-τριες κι ενήλικες. Στον ελεύθερό του χρόνο ασχολείται μεταξύ άλλων με τις τέχνες και το διάβασμα. Η μεγαλύτερη αγάπη του όμως είναι η συγγραφή, έχοντας μάλιστα πρόσφατα εκδώσει το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο «Σεκρού: Γέννηση».
Σε μια νέα αποκλειστική συνέντευξη στο meallamatia.gr και στον Βαγγέλη Αυγουλά μιλάει για τα ταξίδια που τον παθιάζουν και την προσβασιμότητα στο εξωτερικό, ενώ δίνει πρακτικές συμβουλές σε κωφά άτομα για την καλύτερη δυνατή οργάνωση των διακοπών τους.
Β. Αυγουλάς: Κωνσταντίνε, ευχαριστώ για αυτή τη συζήτηση στο «Με Άλλα Μάτια». Θέλω να μου πεις κάποια μέρη που έχεις ταξιδέψει και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Κ. Σαμαράς: Το θέμα των ταξιδιών και των διακοπών για μένα είναι κάτι πολύ σημαντικό, γιατί θεωρώ ότι με αυτά ο άνθρωπος μαθαίνει καινούρια πράγματα. Ανοίγει το μυαλό του από άποψη οριζόντων, απόψεων και κουλτούρας. Στην Ελλάδα έχω ταξιδέψει σε πάρα πολλά νησιά μέχρι τώρα. Τα έχω μετρήσει κιόλας, 40 νησιά! Έχω πάει στην Πελοπόννησο, στην Θεσσαλονίκη πολλές φορές, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη —την αγαπώ, την έχω γυρίσει όλη. Είμαι από την Μυτιλήνη, οπότε κάθε χρόνο πάω εκεί πέρα και, φυσικά, την Αθήνα όπου μεγάλωσα και μένω. Από εξωτερικό, έχω πάει σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, όπως η Ισπανία, Ολλανδία, Σκωτία, Ρουμανία, Ρωσία, Ουγγαρία, και πολλά άλλα μέρη. Αλλά και εκτός Ευρώπης: Τουρκία, Αίγυπτο, Ισραήλ, Ιορδανία… και συνεχίζουμε!
Β. Αυγουλάς: Ποια εμπόδια έχει ένα κωφό άτομο όταν ταξιδεύει; Τι πρέπει να ξέρει από πριν για να οργανώσει σωστά τις διακοπές του; Εσύ πώς σχεδιάζεις το ταξίδι σου κάθε φορά;
Κ. Σαμαράς: Εγώ προσωπικά νιώθω πολύ τυχερός γιατί είμαστε στην εποχή της τεχνολογίας, όπου και τα πάντα γίνονται από το ίντερνετ και μπορώ να κλείσω εισιτήρια, ξενοδοχεία, να δω για εστιατόρια… Κανονίζω από πριν να φτιάξω το πρόγραμμα, πού θα πάω, τι θα κάνω, τι θα δω, πληροφορίες, ό,τι χρειάζομαι. Οπότε πάω και είμαι προετοιμασμένος. Το μόνο εμπόδιο για εμένα προσωπικά είναι η επικοινωνία με τους ξένους στα αγγλικά, γιατί ξέρω τη γλώσσα σε επίπεδο Β2. Άρα, όχι με εμπλουτισμένο λεξιλόγιο, όχι να μπορώ να συζητάω εις βάθος, όπως στα ελληνικά. Θα ρωτήσω «πού είναι αυτό το μέρος;», «ποιο είναι το μουσείο αυτό;», πολύ βασικά πράγματα. Όμως δε μπορώ να καταλάβω τον άλλον εύκολα, γιατί δε μιλάω τα αγγλικά καθημερινά. Οπότε, χρειάζομαι παραπάνω χρόνο να καταλάβω τον άλλον όταν μιλάει. Του ζητάω να μου το επαναλάβει 2-3 φορές, αλλά συνήθως, μετά από 1-2 μέρες, συνηθίζω και είναι πιο εύκολο για μένα. Τις πιο πολλές φορές, βέβαια, τα γράφω στο κινητό, μου τα γράφει ο άλλος στο κινητό ή σε χαρτί, και βγαίνει η επικοινωνία πιο εύκολα. Αυτό είναι το μόνο εμπόδιο για μένα. Κατά τα άλλα, σε πολλές χώρες στην Ευρώπη, όπως ξέρουμε όλοι είναι πολύ προσβάσιμα τα πράγματα. Για παράδειγμα, στο μετρό ή στο αεροδρόμιο βλέπω κάτι στάσεις με ηλεκτρονικό πίνακα που ενημερώνεται συνέχεια με όλες τις ειδοποιήσεις. Οπότε, δεν έχω τόσα εμπόδια όσα εδώ.

Β. Αυγουλάς: Ποιο είναι το πρώτο μέρος που σου έρχεται στο μυαλό, από όλα όσα έχεις ταξιδέψει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, για να προτείνεις φέτος να πάνε διακοπές κωφά άτομα και γιατί;
Κ. Σαμαράς: Θα πω την Γαλλία⸱ το Παρίσι είναι πάρα πολύ προσβάσιμο για τους κωφούς, όπως επίσης Αγγλία και Λονδίνο. Από άλλες χώρες: Γερμανία, Αυστρία, Ολλανδία, Ισπανία… Αυτές οι χώρες είναι οι πιο προσβάσιμες για κωφούς, από αυτά που έχω παρατηρήσει. Και από άποψη πρόσβασης αλλά και ενημέρωσης, παιδείας κλπ. είναι πολύ μπροστά.
Β. Αυγουλάς: Οι ακούοντες, όταν πάμε διακοπές, θα ψάξουμε μέρη με ωραία μουσική, να διασκεδάσουμε, να χορέψουμε και να πιούμε το ποτό μας. Εσύ τι ζητάς από ένα μέρος που θα επισκεφτείς;
Κ. Σαμαράς: Το ίδιο με όλους. Θα πάμε κι εμείς σε μαγαζιά με μουσική, γιατί βλέπουμε κόσμο, έχει φώτα, είναι η διασκέδαση, η κουλτούρα των άλλων… Πώς διασκεδάζουν; Βγαίνουν έξω στους δρόμους, πίνουν το ποτό τους. Επίσης υπάρχουν κωφοί και βαρήκοοι που με ακουστικά ακούνε κανονικά, όπως κι εγώ τώρα ακούω με το ακουστικό μου, άρα μπορώ να ακούσω μουσική. Ή πάω και βλέπω πώς γίνονται διάφοροι χοροί. Χορεύουμε. Όπως, για παράδειγμα, στην Ισπανία χορέψαμε «φλαμένκο». Είναι κάτι δικό τους που το βλέπαμε και το νιώθαμε… Όλα αυτά μαζί. Δεν είναι μόνο το να ακούς. Για μένα προσωπικά, δεν είναι η μουσική το πρώτο κριτήριο πίσω από ένα ταξίδι. Είναι και η κουλτούρα, ο πολιτισμός, τα μουσεία, τα μέρη που θα δω, η φύση, τα φαγητά, όλα αυτά. Είναι πολλά πράγματα που θα κοιτάξω σε μία χώρα. Αλλά είναι και η μουσική και η παράδοσή της…
Β. Αυγουλάς: Πώς κρίνεις την Ελλάδα, σε σχέση με άλλα μέρη, ως προς την προσβασιμότητα για κωφά άτομα; Σε ποιον βαθμό είμαστε προσβάσιμη χώρα; Τι λέει η εμπειρία σου, αφού έχεις ταξιδέψει τόσο πολύ;
Κ. Σαμαράς: Θεωρώ ότι και η Ελλάδα και άλλες χώρες, έχουν κάποια προσβασιμότητα σε κάποια θέματα. Για παράδειγμα, η Τουρκία δεν είναι καθόλου προσβάσιμη για τους κωφούς, αλλά οι άνθρωποι εκεί πέρα έχουν πολύ μεγάλο σεβασμό. Και προσπαθούν να εξυπηρετήσουν τα άτομα με αναπηρία. Όπως και στην Ιορδανία και το Ισραήλ που έχω πάει, που είναι πολύ μπροστά. Η Ιορδανία, ας πούμε, είναι μία χώρα που δεν είναι τόσο πλούσια. Οι άνθρωποι εκεί πέρα, όμως, είναι πάρα πολύ φιλόξενοι. Σε βοηθάνε, ρωτάνε και κατανοούν. Ρωτάνε και προσπαθούν να βρείτε τη λύση μεταξύ σας. Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα η Γερμανία —με εξαίρεση το Βερολίνο που είναι πολύ μπροστά—, οι άνθρωποι είναι σαν να μην το σκέφτονται το θέμα αυτό, παρόλο που είναι προσβάσιμες από άποψη δομών. Σε αντιμετωπίζουν εχθρικά, απότομα. Δεν έχουν τόση παιδεία, δηλαδή, αλλά η δομή της πόλης είναι προσβάσιμη. Για εμένα, κάτι αντίστοιχο είναι και η Ελλάδα. Η Αθήνα είναι μη προσβάσιμη από άποψη δομής, αλλά οι άνθρωποι εδώ πέρα είναι πάρα πολύ ανοιχτόμυαλοι. Θα συζητήσεις μαζί τους, θα σου μιλήσουν, θα σε βοηθήσουν, θα σε εξυπηρετήσουν. Οπότε, η κάθε χώρα έχει διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης προσβασιμότητας. Δε μπορούμε να το συγκρίνουμε αυτό. Η κάθε χώρα έχει τα δικά της, καλά και κακά.

Β. Αυγουλάς: Ποιες είναι οι βασικές οδηγίες που δίνεις εσύ, από την εμπειρία σου, στους φίλους και τις φίλες που έχουν στην παρέα κωφό άτομο ή έχουν οι ίδιοι/ες κάποια ακουστική βλάβη, ώστε να πετύχουν οι διακοπές τους;
Κ. Σαμαράς: Κατ’ αρχάς να κλείσουν τα εισιτήρια, διαμονή και μουσεία κλπ. από το ίντερνετ. Να τα έχουν όλα έτοιμα εκεί ώστε να είναι προετοιμασμένοι και να μην έχουν δυσάρεστες εκπλήξεις. Το επόμενο είναι να δουν αν ο προορισμός, γενικά, είναι φιλικός προς τα άτομα με αναπηρία. Γιατί σε κάποιες χώρες, όπως για παράδειγμα τη Ρωσία, αντιμετωπίζουν τη νοηματική σαν κάτι πολύ κατώτερο, σαν παντομίμα. Μπορεί να σε κοροϊδέψουν κιόλας δημόσια, χωρίς να τους νοιάζει αν τους παρακολουθείς ή όχι. Μιλάς στη νοηματική με κάποιον, κι εκείνη τη στιγμή μπορεί να σε κοιτάζουν και να σε μιμούνται. Επίσης, εγώ προσωπικά κοιτάζω και την κουλτούρα μιας χώρας από άποψη ενδυμασίας, συμπεριφοράς κλπ. Κοιτάζω, επίσης, το κοινωνικοοικονομικό επίπεδο της κάθε χώρας και θα αναλογιστώ περισσότερο μήπως μου κλέψουν το ακουστικό. Έτσι, μπορεί να μην το πάρω μαζί.
Ως κωφό άτομο, κοιτάζω να μάθω όλες τις πληροφορίες που χρειάζομαι από το ίντερνετ: τι θέλω για να πάω, πώς θα πάω και τι γίνεται με το ίντερνετ εκεί, πάνω απ’ όλα. Χωρίς αυτό δεν μπορώ να κάνω πολλά πράγματα —είναι δύσκολο να ρωτάω τον κάθε ντόπιο. Επομένως, προτείνω από πριν να έχω εξασφαλίσει σίγουρα πρόσβαση στο ίντερνετ, γιατί από εκεί βλέπω πού θα πάω, τι θα φάω, αν πρέπει να πάρω ταξί, πώς θα πάω στο αεροδρόμιο, μαθαίνω γενικά πληροφορίες. Άρα, χρειάζομαι ένα οποιοδήποτε κινητό κι ένα power bank για να φορτίζω ανά πάσα στιγμή.
Β. Αυγουλάς: Το επόμενό σου ταξίδι είναι έτοιμο; Πού θα πας;
Κ. Σαμαράς: Είναι σήμερα! Φεύγω για Πόρο, στον Γαλατά. Θα γυρίσω μετά από 5 μέρες και την ίδια μέρα θα φύγω για Πορτογαλία, στο Πόρτο κι ύστερα Λισαβόνα. Μετά την Πορτογαλία θα γυρίσω εδώ, θα φύγω την ίδια μέρα για Σκόπελο, Αλόννησο. Θα γυρίσω, θα φύγω κατευθείαν για Χανιά. Από την Κρήτη θα πάω στη Μυτιλήνη και μετά τη Μυτιλήνη θα πάω Σιγκαπούρη, Μαλαισία και Ταϊλάνδη. Και θα γυρίσω 31 Αυγούστου γιατί πρέπει να δουλέψουμε κιόλας!
Β. Αυγουλάς: Ζηλεύω που δε με παίρνεις μαζί σου, σου εύχομαι να περάσεις πανέμορφα και σε ευχαριστούμε για αυτή τη συζήτηση.
Κ. Σαμαράς: Θα πάω στα Χανιά, να βρεθούμε εκεί πέρα, αφού τα αγαπάς τόσο πολύ!
Δείτε όλη τη συνέντευξη βιντεοσκοπημένη με υποτίτλους SDH και διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα εδώ ⇓
Διαβάστε εδώ παλαιότερη συνέντευξη του Κωνσταντίνου Σαμαρά.
Δείτε την Live Εκπομπή του Με Άλλα Μάτια Διακοπές και Αναπηρία

