• Αρχική
  • Επιστημονικά
  • Πώς προετοιμάζω το παιδί μου για την επαναφοίτηση Νηπιαγωγείου; Πώς μπορώ να το ανακοινώσω;
Παιδάκια στη σειρά σε νηπιαγωγείο παρακολουθούν τις δασκάλες τους που βρίσκονται όρθιες μπροστά τους και τους δείχνουν καρτέλες με γράμματα

Πολλές φορές μέσα από αυτήν την ομάδα έχουμε μιλήσει για τη σχολική ετοιμότητα και για τους λόγους που χρειάζεται ένα παιδί επαναφοίτηση.

Σκέφτηκα να μιλήσουμε σήμερα για την επαναφοίτηση καθώς ξεκινάνε οι εγγραφές για την πρώτη δημοτικού και οι γονείς έχουν απορίες.

Η επαναφοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας ένα παιδί που έχει ήδη παρακολουθήσει ένα έτος νηπιαγωγείου επιστρέφει και παρακολουθεί ξανά το νηπιαγωγείο. Αυτό μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους, όπως η επανάληψη και η ενίσχυση των βασικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για την επιτυχή πρόοδο στη σχολική πορεία, η ανάγκη για περαιτέρω κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη ή η ανάγκη για επιπλέον χρόνο προετοιμασίας πριν μεταβεί στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης. Η απόφαση για επαναφοίτηση νηπιαγωγείου συνήθως λαμβάνεται από τους γονείς σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, δημόσιους φορείς και πιθανά ειδικούς που παρακολουθούν ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού.

Το πιο σημαντικό για την προετοιμασία της επαναφοίτησης είναι να έχετε έρθει εσείς σαν γονείς προσωπικά με επαφή με τα συναισθηματά σας πριν προετοιμάσετε το παιδί σας για την επαναφοίτηση, γιατί η θετική στάση η δική σας είναι αλληλένδετη με την θετική στάση του παιδιού σας.

Εδώ είναι μερικές συμβουλές για την προετοιμασία του παιδιού:

☑ Συζητήστε την επαναφοίτηση: Μιλήστε με το παιδί σας για την επαναφοίτηση και εξηγήστε του τι ακριβώς θα συμβεί. Μπορείτε να του εξηγήσετε ότι θα επιστρέψει για να μάθει περισσότερα και να περάσει καλά με τους φίλους του.

☑ Δημιουργήστε μια ρουτίνα: Προσαρμόστε τη ρουτίνα του παιδιού σας ώστε να αντικατοπτρίζει το πρόγραμμα του νηπιαγωγείου, όπως την ώρα του ύπνου, των γευμάτων και των δραστηριοτήτων.

☑ Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία: Δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να ασκήσει την ανεξαρτησία του σε καθημερινές δραστηριότητες, όπως να φορέσει τα ρούχα του, να πάρει τα προσωπικά του αντικείμενα και να βοηθήσει στην προετοιμασία των γευμάτων.

☑ Απαντήστε στις ανησυχίες του: Αν το παιδί σας έχει ανησυχίες ή ερωτήσεις σχετικά με την επαναφοίτηση, ακούστε το και προσπαθήστε να τις απαντήσετε με ειλικρίνεια και κατανόηση.

☑ Διατηρήστε θετική στάση: Ενθαρρύνετε το παιδί σας και εκφράστε την πίστη σας στις δυνατότητές του να αντιμετωπίσει αυτήν την αλλαγή με επιτυχία.

Τι μπορώ να πω στα παιδιά με απλά λόγια;

Όταν μιλάς με το νήπιο για την επαναφοίτησή του στο νηπιαγωγείο, μπορείς να του πεις κάτι σαν τα παρακάτω:

✎ “Ξέρεις, αγάπη μου, σύντομα θα πηγαίνεις ξανά στο νηπιαγωγείο! Εκεί θα μαθαίνεις πολλά και θα παίζεις με τους φίλους σου.”

✎ “Το νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος πολύ διασκεδαστικός και εκεί μπορείς να κάνεις πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Σου αρέσει να ζωγραφίζεις και να παίζεις στην αυλή, έτσι δεν είναι;”

✎ “Θα συναντήσεις καινούριους φίλους και μαζί θα παίξετε και θα μάθετε πολλά νέα πράγματα! Σίγουρα θα το απολαύσεις!”

✎ “Είμαι εδώ για σένα και θα σε στηρίξω σε ό,τι χρειαστείς. Αν έχεις κάποια ερώτηση ή αν θέλεις να μου μιλήσεις για οτιδήποτε, είμαι εδώ για να σε ακούσω.”

Το κύριο είναι να προσφέρεις στο παιδί σου ένα αίσθημα ασφάλειας και υποστήριξης καθώς προετοιμάζεται να επιστρέψει στο νηπιαγωγείο. Η προετοιμασία του παιδιού για την επαναφοίτηση είναι μια σημαντική διαδικασία που μπορεί να του βοηθήσει να αισθανθεί άνετα και ασφαλές καθώς επιστρέφει στο περιβάλλον του νηπιαγωγείου.

Θυμηθείτε πως είναι καλύτερο μια επαναφοίτηση νηπιαγωγείου, από το να μεταβεί το παιδί βαθμίδα όταν δεν είναι έτοιμο και να ματαιωθεί νιώθοντας πως δεν τα καταφέρνει στις απαιτήσεις του δημοτικού.

Μην απορρίπτετε αμέσως πράγματα!! Επεξεργαστείτε τα!

Σχετικά με τον συντάκτη

Κοινωνική Λειτουργός με εξειδίκευση στην Ειδική Αγωγή

Αφήστε σχόλιο

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστροφή στην κορυφή